Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare + "upgrade" Delia

Postări Recomandate

• Răspunsuri 160
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Din ce stiam eu parca pt un preamplificator e bine sa folosesti tranzistori cu beta mai mari de 300. Asa e? Si sa aiba si zgomot mic. Adica BC173 (care nu il mai gasesc), BC 250, BC413/415 depinde de aplicatie..

Din seria BC recomand bc549, bc550, bc559, bc560 pentru zgomot propriu redus.
Link spre comentariu

Pardon, BC549 are zgomot mai mare decat 415, 173 sau 253.

Eu m-am referit la tranzistori din seria BC care se fabrica acum si ii poti cumpara noi si originali. BC415,173 si 253 nu se mai fabrica. Iar daca ii vei gasi la vanzare pe la magazinele de coltul blocului sa nu crezi ca sunt originali si ca vor avea nivelul de zgomot din foile de catalog.
Link spre comentariu

Ati mai vazut tranzistori BD139 din grupa 16 care sa aiba factor de amplificare 27 sau 50? Din 6 tranzistori doar 4 corespund catalogului au 145,respectiv 150..pt aceasta grupa. BD140 grupa 16 are cam 100..rebuturi ordinare... idem pt BD137 si ala are sub 100..

Cum ti-am mai spus si in mesajul de mai sus, depinde de unde le cumperi.
Link spre comentariu

General Systems..is pe piata aici de vreo 15ani.. Nu prea am avut probleme.. Insa dupa rezistentele care le-am luat si avaeu fiecare aia 5%..si alte minuni..am zis ca iau mereu multimetru cu mine..sau ma rog..la unele montaje mai pretentioase,preamplificator,amplificator..vreau sa fie piese bune. Si am luat rezistente cu toleranta de 1 sau 2% si intr-adevar n-aveau devieri..aproape deloc. Fata de valoarea nominala dar si fata de jafurile cu 5-10% toleranta.. La condensatori ceramici toti sunt praf..mai de oriunde..iar la cei de ordinu pico pt radio..e durere uneori. Insa pt cei de filtraj sau ton pt radiouri etc de ordinu 1nF.....470nF ceramici nu iau. Iau cu poliester. Am vazut ca is mai fiabili decat multistrat..nu fuge asa valoarea cand il pui pe aparat si e fix cat trebuie sa aiba. Is din aia "verzi". La electrolitici..dumnezeu cu mila..aparatu nu poate verifica mai mult de 20uF..spre ghinionu meu si bucuria lor.. Dar si cand am sa imi iau un capacimetru le dau cu bombele in cap cand ii prind.. Apropo de rezistente..am niste "provizii"luate din liceu..toleranta..habar n-am cred ca 5% si multe din ele is devalorizate..le-am mai facut vant..adica din 2004..2007. In afara de vitacom care pacat ca nu mai are semiconductori asa multi,are alte produse, restu cam vand si rebuturi..mai mult sau mai putin. Ideea era ca mai stiu pe unu care ala are doar rebuturi si ma feresc de acolo sa iau ceva..ba mufele is proaste si dupa ce lipesti un jack fuge mijlocu..ba vinde semireglabili si cand ajungi acasa vezi ca pastila e crapata.. Tot aici la G.S. luasem odata 3 baterii de 9V sau 4..una era buna..restu erau varza.aparatu arata simbolu bateriei ca era slab..un radiou de 9V il putea uneori urni sau nu din loc. Nu m-au crezut,au zis ca le-am pus eu invers sau nush. A adus testeru si le-a aratat ca puterea era de 10-20%.. a zis asa ca ia 4 baterii si daca toate is varza imi da banii inapoi..asa a si fost..ma rog pt cele 3 aduse..ca a 4a era buna.si le-a retras din vanzare..dar la tranzistori ce sa le faci?vine controlu calitatii sa vada daca corespunde beta din catalog cu panaramele lor? Na..un lips la multimetru e ca are un cerc acolo si nu pot testa si BD911..ca au pinii mai grosi si la distanta,dar fac eu un adaptor..dupa cate am vazut cu schema asta http://www.redcircuits.com/Page141.htm si aia ar fi chiori..pe langa 100 maxim.

Link spre comentariu

Am fost in seara asta si am sortat tranzistorii. Interesant ca pt grupa 16 aveau destui de bunuti cu amplificare de 150 si chiar 160-165. Pt BD140 am gasit cu beta undeva la vreo 140-141 si am luat tot asa si pt BD139,dar am luat si ceva mai puternici de exemplu 150,153.In ce priveste BD911 si 912 am avut destul de furca..mai toti B911 erau f chiori..abia am gasit un 72 factor de amplificare... Culmea, la PNP ai mei erau de 120..insa am luat si o pereche care aveau 72-73 factor de amplificare ca sa fie identic cu perechea. Tranzistorii slabi mi i-a primit inapoi.am facut practic schimb, insa am mai luat si cativa in plus asa pt mine..de rezerva.Intrebare: la finali asa mic tre sa fie factoru de amplificare afisat pe betametru? Tipu zicea ca factoru asta mai depinde si de tensiunea de alimentare..in fine..Ce sa fac? Pun BD-urile imperecheate cu factorul de 140-141 si finalii cu doar 72-73?

Link spre comentariu

am luat si ceva mai puternici de exemplu 150,153

Coeficientul de amplificare nu are nici in clin si nici in mineca ceva in comun cu puterea disipata a unui tranzistor...Masurarea coeficientului de amplificare la tranzistoarele de putere se face la curent de colector mult mai mare decit cel oferit de un multimetru.
Link spre comentariu

Acesti condensatori de 0,1uF sunt la 250V? Pot fi folositi in locul celor originali din schema de 100nF care vin in paralel cu cei 2 de 4700uF/40V pt ramurile de +/-27V? Am preferat sa iau asa pt ca cei ceramici mai plesnesc..am avut odata un eveniment in care noroc ca nu conectasem aparatul, ca la scurt timp a si pocnit ceramicul..s-a strapuns practic..ca pe ceramici nu scrie tensiunea lor..si decat sa te bazezi pe ce zice cel de la magazin ca tin pana la 50 sau 100V si de fapt au mai putin..am preferat sa iau asa.

Posted Image

Uploaded with ImageShack.us

Posted Image

Uploaded with ImageShack.us

Nu de alta dar vreau sa pun piese cat mai bun posibil..nu vreau sa fac o lucrare de mantuaiala care sa strice mai repede decat ce era initial..

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări