Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare + "upgrade" Delia

Postări Recomandate

De asemeneea am grupat si firele si legat cu cleme din alea,cum sunt in PC-uri,ca sa nu fluture balalau,sa se rupa,facand putina ordine si grupari: fire pt memoria mecaica-1 manunchi,fire pt indicatorul de acord-1 manunchi,firele pt becurile de scala-1 manunchi,firele de la intrarea magnetofon/cass-1 manunchi,firele de alimentare-1 manunchi.

Eu am si un pick-up deck..tata scosese rezistenta aia de 1M pt pickup cu doza magnetica si inainte de preamplificatorul pt cass a montat un preamplificator cu beta M387N..ideea e ca ma gandeam si aici sa ii fac modernizarea asta: http://sound.westhost.com/project06.htm

Posted Image

Uploaded with ImageShack.us

Ce parere ai?Acest modul sa il pun in statie sau as putea sa-l pun si in pick-up?Pick-up ul meu e unul cu doza electromagnetica (cu magnet mobil) NC430 Tesla.Doza e unitra MF-104.Pick-upurile tip deck n-au preamplificatoare in ele si sa aiba iesire linie dupa ele cum e la cass deck?Sau sunt si modele care au?Si inca o intrebare:corectia RIAA este valabila doar pt pick-up cu doza electromagnetica sau si pt cele cu doza ceramik?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 160
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sincer avea tata un kit de preamplif pt doza magnetica cu 3 tranzistori.L-am facut dar nu e cine stie ce..e cam panarama,nu reda un bas bun,semnalul la iesire e cam micut,si e cam fitos si face mereu o figura: incepe sa scada brusc uneori nivelul amplificarii si apoi isi revine.Is panarama cele cu tranzistori,tot cele cu integrate merg mai bine.

Link spre comentariu

daca e facut cu piese bune (condensatorii electrolitici sa fie noi) si alimentarea cu tensiune bine filtrata ...preamplificatorul cu tranz. e foarte bun si simplu...sunt foarte multe pick-up-uri cu aceste pramplificatoare si de o calitate a sunetului HI-FI...Nu e neaparat nevoie sa faceti acest preamplificator ....linck-ul dat e pentru ca sa cititi si sa va documentati despre corectia RIAA....care de fapt e o norma HI-FI(intr-un fel...din cite imi aduc aminte) care face ca anumite fregvente sa fie amplificate prioritar fata de celelante...astfel tot specrul audio se va auzi uniform...(fara atenuari pe bass sau fregvente inalte)

Link spre comentariu

Pe partea de amplificare as pastra schema originala, cu tranzistori buni. Si adauga o racire activa. E pacat de trecut pe integrate.Pe radio ai facut foarte bine ce ai facut - imi pare un pic rau ca mi-am dereglat tragand in banda "delia" inainte de a incerca un convertor.Iar partea de preamplificare/corector de ton - imi pare ca isi face treaba excelent, nu vad sensul modificarilor...

Link spre comentariu

Chestia e ca parca e prea tare reglajul la inalte,cam prea ridicat si corectia de bass cam prea puternica..tata a mai facut mici mofidicari la acel corector de ton,demult..cand eram eu mic.. :da Fata de alte corectoare de ton care suna mult mai bine,acesta nu prea e asa ok.Vreau ceva mai performant mai ales ca is nevoit sa schimb potentiometrele ca is varza cu toate..plus ca unul l-am desfacut,am vrut sa schimb doar periile de pe cursor cu unele de la niste potentiometre contemporane dar sunt diferente si n-a mers...Daca eu vreau sa fac eva mai bun,ce are?Totusi TDA2050 la 30V scoate aproape cat scoate amplificatorul sau cu finalii BD712 si 711 ca astia ii are,is echivalenti cu finalii originali,tot 75W au si aceleasi caracteristici.Problema e ca a cam fost facuta si cu picioarele pt ca nu au pus istetii vremii sigurante fuzibile pt fiecare din canale stanga si dreapta pe ramura +27 si -27V..ori eu cand mi-am facut o statie mai demult am pus sigurante si pe aceste ramuri.E prost,pt ca daca ti se strica n-ai protectie rapida si transformatorul vibreaza din toti rarunchii iar difuzoarele ti se pot arde din cauza asta,asa se ard elegant sigurantele rapid..altfel eu is nevoit sa desfac degraba statia si sa ii scot acele "urechi"care unesc traseele.Mai are si cateva trasee exfoliate pe ici pe colo si vreau sa fie ceva bun,nu buleala...Poate ii pastrez schema de la amplificatorul original,dar sa ii implantez acele modificari la sigurantele fuzibile si sa fac corectorul de ton posibil varianta cu integrate de dinainte.Plus ca stabilizatoarele de tensiune is o porcarie,ca frig acei tranzistori de rup si tensiunea nu e chiar fixa..Aia n-au fost instare sa puna un radiator?!Uite pt stabilizare buna in loc sa puna 27V la corectoru de ton ar putea face ceva cu 7824,eventual inseriata masa si cu o dioda de 2,7V si ai avea la iesire 26,7V sau cu 2,4V si ar fi 26,4V care e

Link spre comentariu

Cred ca si altii vor fi de acord cu mineAi pe mana o delie obosita si intr-o stare precaraEu vorbesc prin prisma experientei cu o delie "ca noua" cu putzometrii perfecti, finalii originali si trasee neexfoliateLa starea in care descrii ca e a ta ... m-as gandi serios la altceva. Practic tu bun ai traful si carcasa si butoanele...

Link spre comentariu

si partea de radio ca e tras in banda cu decodor si merge bine,se aude si stereo.imi merge si scala iluminata.partea de radio merge perfect vreau sa zic si memoria mecanica.PS:carcasa e si recent vopsicata camasa cu un spray aproape la fel ca cel original,unpic mai deschis,gri metalizat ff misto arata.abia astept cand o sa fie gata delia sa i-o pun :da

Link spre comentariu

Ma bucur ca nu a ajuns partea radioa la un "macelar"... spary-urile gri din comert sunt un pic cam prost calitative ideal ar fi sa ii dai si un strat de lac... dar cred ca nu sunt singurul care asteapta si ceva poze.Spor la mestereala... inca nu sunt sigur dar cred ca voi extrage din a mea si partea de amplificare (ne auzim in caz de ceva), eu capacul l-am vopsit negru si am astupat si adanciturile din colturi.

Link spre comentariu

@ amassive: N-as mai da si cu lac..costa si ala si apropo,cand am curatat,dupa degresare cu putin spirt au ramas de la prosop cateva scamute intr-un colt..si la vopsea..nu prea am mai putut sa le inlatur,nu se observa plus ca is pe coltul care intra sub panou frontal,in zona aia.Acum sa vedem cu partea de amplificare si preamplificare ce pot face..Vreau sa o refac de la 0,eventual cu integrate aia.Pe FM is multumit.Prindem asa: 99,2 PROFM ST, 100,4 Nord-Est Mono, 101,1 RRA ST, 101,6 Radio 21 ST, 102 Radio Moldova ST, 103,1 RRC ST, 104 VOX T/actual ZU ST, 104,5 HITFM ST, 105 Guerrilla ST, 106,5 Europa FM si 107 Micul samaritean ambele stereo dar trebuie putin miscata antena ca are cateva armonici usoare de la convertor..in zona aia,da na..asta e.daca o orientez le prind bine.Nu puteam sa foiesc mult bobina convertorului ca altfel dereglam in cealalta parte de banda..In concluzie 99-108MHz prind.Pe convertor scrie 98-108,dar astea pp ca in conditiile in care aparatu prinde 64-74,al meu prinde 65-73,in consecinta va fi proportional cu scala.E ok,ce pot spune.Nu visa neam de neamu ei asa bine sa cante :da De ce vreau sa refac si etaju final am spus mai sus: e cam prost,consuma si mult si n-are nici protectii pe V+ si V- la niciun canal..bine ca la iesire are..si are degeaba...pe radio,varicap,becuri si preamplificator-deci chestii cam..nesemnificative are protectii..interesant..iar stabilizatoarele pt tensiuni de 14,4V si 27V merg anapoda,tranzistorii aia frig..Punem frate niste LM317 sau 7824 pt 24V si nu 27V ca sa nu riscam cu tensiune mare..

Link spre comentariu
fratilor,Delia nu merge in parametrii ei decat cu tranzistoarele ei originale si din datasheet reiese clar:finalii nu au echivalenti.eu am modificat sase bucati si la ultimele doua am aflat ce anume e mai b.hne sa faci in lipsa lor:schema cu doua tda 2030 sau 2040 in punte pe fiecare canal cu alimentarea modificata asa:in loc de puntea completa se face redresare dubla alternanta cu punte mediana si se unesc plusurile c-ului de filtraj.alimentarea va fi plus si masa.se rade tot ce e in final iar piesele pt polarizarea celor 4 tda-uri se lipesc paianjen(rezistente de 100 k,22k,6k8,4k7 de 0.1 w plus condensatori )direct intre picioarele tda-urilor ,tda pe radiator si fire trase pe placa.fiind in punte se poate renunta la cond de cuplaj.garantez ca e cea mai buna solutie de upgrade pt delia.altfel tranzist originale au o curba de raspuns de neinlocuit cu nimic.

Va contrazic.Echivalenti pt finalii originali sunt BD711 si BD712 exact aceleasi puteri si tensiuni.Bafta! Puteti incerca pt o putere putin mai mare BD911 si BD912.Si eu ma gandesc sa ii refac toata placa de baza audio sa ii pun stabilizator cu CI LM317 sa nu mai friga acele BC si BD-uri iar pe final fie ii pastrez schema initiala si la preamplificator fac schema aceasta: http://sound.westhost.com/project97.htm , fie ii plasez si eu un integrat cu alimentare simpla TDA2040 sau TDA2050,ultimul avand o putere cam 75...80% din cat are varianta mea cu BD711 si BD712.Ai mai putea sa razi finalii si prefinalii si sa pui direct BDX54 si BDX55 sau alti darlingtoni din seria BD6XX.E mai usor la depanat!Bafta!

[...]asa ca recomand calduros tda 2040 in punte cu alimentare plus minus.

Intrebare de nota 10: cum sa pui +/- x V?x=+/-30V in gol..TDA-urile mentionate nu suporta decat maxim +/-25V TDA2050.Ai de gand sa dai jos din sarma?Eu unu nu m-as hazarda.Prefer sa-l alimentez simplu,asimetric cu 30V.Si scoate cam 75...80% decat scoate varianta actuala mai sus mentionata.

Daca imi permiteti o parere de om ce a depanat si el cateva Delia si este (si) posesor de 3 buc:

Finalii, 2N6488 si 2N6491 sunt foarte potriviti pentru aceasta schema. Va recomand calduros (n-am suficiente cuvinte de lauda pentru ei!!)

2Nuri facute de Motorola (ma rog ON Semi), merg perfect. 2Nurile facute de STMicro sunt slabute rau, la fel si BD91x. Eu mi-am luat de la Far..el,

originale de la mama lor si merg beton si acum. De asemenea, se comporta onorabil, daca aveti din recuperari, niste finali Philips, BDT65/66.

Atentie, BD din superdioda, trebuie sa aiba ceva beta, si mare atentie ca este pus auirea (vine cu partea metalizata spre surub nu spre radiator,

ce-or fi gandit polonezii nu stiu!).

Daca tot v-ati apucat, inlocuiti si condul de filtraj dublu cu 2 buc. 10000/35V si schimbati si cele 4 diode redresoare de forta cu unele de 6A

(P600x, de ex.)

Eu am mai intrerupt, pe spatele cablajului, barile de alimentare, + si - si le-am inseriat 2 socluri cu sigurante de 2.5AT.

Bafta!

Nu stiu ce ai facut tu,dar aceasta pereche de 2N6488 si 2N6491 e o imperechere foarte proasta! mereu mi-a consumat o gramada si au mers si prost,fierbea radiatoru si fara semnal,oricat reglai curentu de mers in gol.Mult mai buna e imperecherea BD711 cu BD712! S-au busit cam rapid si chiar dupa schimbarea lor,tot la fel s-a intamplat.

Am sa repet si aici ce am zis in topicul meu: DELIA e proasta pt ca n-are protectie la partea de alimentare amplificator V+ si V-!! Are niste urechi(strapuri)ordinare care le pui/scoti la nevoie pt reglaje cu pistolu.Cea mai mare idiotenie mi s-a parut asta..In felul asta de la un scurt mi s-au exfoliat (au pocnit)acele trasee fine care alimentau canalul astazi ars..Am incercat un etaj final cu MOSFET la +/-30V 60W/4ohmi sau 32W/8ohmi dar a fost prost si dupa cateva secunde de mers bine se ardeau subit MOSFETURILE :sparge: :nebunrau: asa ca m-am lasat pagubas.Oricat incercai sa reglezi curentu de mers in gol,era in van...

Link spre comentariu

Oricat incercai sa reglezi curentu de mers in gol,era in van...

Cit timp superdioda este pusa PROST pe radiator, adica cu talpa metalica in sus, mai face ea compensarea termica la pastele cailor, deja etajul final este ambalat termic...Superdioda pusa corect, cu pasta termica de calitate, si foita din mica TO220, ofera stabilitate termica destul de bunicica, conditia esentiala fiind(inafara e contactul termic cit mai bun), si calitatea tranzistorului din superdioda.Puteri incerca si MJE15032 si MJE15033, ca finali, chiar daca nu au "asa zisii 15A in colector", si puterea disipata de doar 80W, sint mult mai buni decit orice STMicroelectronics, sau alte petarde de BD-uri xxx, marea majoritate contrafacute, chiar stantzate cu sigla originala, am gazit trz STMicroelectronics, pe care scria CHN, si erau muci la pastila de siliciu, ziceai ca e BD237 in interior (nu ca nu ar fi fost chiar asa ceva, inauntru)...
Link spre comentariu

[...]sau alte petarde de BD-uri xxx...

:rade: scz,nu m-am putut abtine sa nu rad

Referitor la superdioda,ea e montata cu siliciu la radiator,si talpa spre capu surubului..are pasta termoconductoare/siliconica.Acu mai e o faza..intr-o schema era un BC556 dar ce-i drept facea parte dintr-un generator de curent constant si se zicea ca ala sa fie pus cu fata tesita la raiator sa compneseze nuj ce...Eu sa inteles ca ar trebui cu talpa sa-l pun la radiator?Eu cand reglez mic curentu de mers in gol nu aud sa se auda carait la volum mic..cred ca e proasta polarizarea.in mod normal cursoru trebuie legat la baza tranzistorului si intre capetele semireg.sa fie rezistente catre colector si emitor,eu asa stiu ca ar trebui..cred ca schema cu superdioda pusa asa e proasta..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări