Vizitator neculea corneliu Postat Octombrie 20, 2010 Partajează Postat Octombrie 20, 2010 pe langa beta mai e si comportamentul termic care nu se pupa cu alte tranzistoare.eu am incercat si cu bd 911-912 ,tip 32-31si cu bd 249-250 si cu darlingtoane pt inlocuirea perechii originale bd sase sute cincizeci ori patruzecisiceva ,apoi tip-uri darlington.mi-am pierdut rabdarea dupa ce mi s-au intors doua delii.asa ca recomand calduros tda 2040 in punte cu alimentare plus minus. Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 20, 2010 Partajează Postat Octombrie 20, 2010 pai modifica superdioda frate...Vezi sa fie contact termic bun intre superdioda si finali, prin intermediul radiatorului. Link spre comentariu
ionioni2008 Postat Octombrie 20, 2010 Partajează Postat Octombrie 20, 2010 Daca imi permiteti o parere de om ce a depanat si el cateva Delia si este (si) posesor de 3 buc:Finalii, 2N6488 si 2N6491 sunt foarte potriviti pentru aceasta schema. Va recomand calduros (n-am suficiente cuvinte de lauda pentru ei!!) 2Nuri facute de Motorola (ma rog ON Semi), merg perfect. 2Nurile facute de STMicro sunt slabute rau, la fel si BD91x. Eu mi-am luat de la Far..el, originale de la mama lor si merg beton si acum. De asemenea, se comporta onorabil, daca aveti din recuperari, niste finali Philips, BDT65/66. Atentie, BD din superdioda, trebuie sa aiba ceva beta, si mare atentie ca este pus auirea (vine cu partea metalizata spre surub nu spre radiator,ce-or fi gandit polonezii nu stiu!). Daca tot v-ati apucat, inlocuiti si condul de filtraj dublu cu 2 buc. 10000/35V si schimbati si cele 4 diode redresoare de forta cu unele de 6A(P600x, de ex.) Eu am mai intrerupt, pe spatele cablajului, barile de alimentare, + si - si le-am inseriat 2 socluri cu sigurante de 2.5AT.Bafta! Link spre comentariu
Vizitator neculea corneliu Postat Octombrie 21, 2010 Partajează Postat Octombrie 21, 2010 daca poti pune finalii originali ori altii la fel de buni ori mai buni nu cred ca e bine sa umbli pe la superdiode.ce vreau sa spun e ca de obicei nu e timp sa faci experiente de astea si nu m-as baza asa tare pe regimul termic al amplificatorului dupa o ora de proba.mi se pare mai simplu cu tda-uri daca nu ai tranzistoare bune.ba inca mi s-a parut ca se aude si mai bine. Link spre comentariu
Atikusz Postat Decembrie 30, 2010 Partajează Postat Decembrie 30, 2010 Potentiometrii de bass si treble de 100 K sunt logaritmici la Delia sau lineari ? Stie cineva,nu scrie pe ele si nu gasesc nicaieri date despre acestea.Vreau sa le folosesc la un alt proiect.Multumesc Link spre comentariu
iora Postat Decembrie 30, 2010 Partajează Postat Decembrie 30, 2010 Potentiometrii de bass si treble de 100 K sunt logaritmici la Delia sau lineari ? Stie cineva,nu scrie pe ele si nu gasesc nicaieri date despre acestea.Vreau sa le folosesc la un alt proiect.Multumescin corector se folosesc potentiometrii liniari,cel mai usor ii verifici cu un aparat de masura pe scala de Kohmi, ,avand cursorul potentiometului de masurat la jumatatea cursei, trebuie sa masori pe aparat jumatate din valoarea nominala. succes. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Ianuarie 8, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 8, 2011 Bun, revenind oarecum. S'au schimbat destul de multe intr'un timp destul de scurt (asa e la mine, sunt obisnuit). Situatia e cam asa: Am rearanjat in camera deci nu mai e nevoie de SMPS ca sa nu deranjeze monitorul. In plus de asta m'am ocupat de reparat&vandut LCD'uri in ultimul timp, un Samsung s'a vandut chiar aici pe forum. In momentul asta am in fata un Nec, a avut invertorul defect si trebuie demontat si curatat tot panoul ca are praf intre straturile LCD'ului. In rest chiar imi place monitorul asta, nu'i exclus sa il pastrez. Poate o sa renunt in sfarsit la CRT, ca ma "joc" doar LTSpice, Excel (ca mi'e lene sa calculez singur) si FL Studio in ultimul timp deci nu mai sunt probleme gen scalarea rezolutiilor. [*:31cveylc]Delia va alimenta numai sateliti, o pereche de boxe Tesla, de la 70Hz in sus, iar boxele am putut sa le asez foarte aproape de urechi, deci nu trebuie putere. Inca un motiv sa ramana pe traful original. O sa fac o clasa D pentru subwoofer. [*:31cveylc]Cablajul pt schema mea nu l'am facut pt simplul fapt ca inca nu mi'am luat bormasina de cablaj. Am in lucru inca un proiect mare, un tester de surse ATX adica sarcina activa plus toate instrumentele de masura necesare, deci tot trebuie sa'mi iau bormasina. [*:31cveylc]A, da, si vine sesiunea. Dupa ce termin, luna viitoare sper sa ma apuc de Delia, ca nu e asa mult de lucru, intr'o saptamana o dau gata cu putina vointa. Link spre comentariu
apollo11 Postat Februarie 16, 2011 Partajează Postat Februarie 16, 2011 fratilor,Delia nu merge in parametrii ei decat cu tranzistoarele ei originale si din datasheet reiese clar:finalii nu au echivalenti.eu am modificat sase bucati si la ultimele doua am aflat ce anume e mai b.hne sa faci in lipsa lor:schema cu doua tda 2030 sau 2040 in punte pe fiecare canal cu alimentarea modificata asa:in loc de puntea completa se face redresare dubla alternanta cu punte mediana si se unesc plusurile c-ului de filtraj.alimentarea va fi plus si masa.se rade tot ce e in final iar piesele pt polarizarea celor 4 tda-uri se lipesc paianjen(rezistente de 100 k,22k,6k8,4k7 de 0.1 w plus condensatori )direct intre picioarele tda-urilor ,tda pe radiator si fire trase pe placa.fiind in punte se poate renunta la cond de cuplaj.garantez ca e cea mai buna solutie de upgrade pt delia.altfel tranzist originale au o curba de raspuns de neinlocuit cu nimic.Am studiat datasheetul originalilor BDP395/396 si i-am comparat cu 2N6488/6491, si n-am ajuns la aceeasi concluzie. Parametrii sunt foarte asemanatori, Vceo=80V, Ic=15A, P=75W, hfe (beta-ul nostru) = 20 - 150, in plus 2N-urile au ft-ul de 5MHz fata de 4MHz originalele.Am si eu de reparat o Delia, intentionez sa comand 2N-uri, multumesc celor care au postat aici, pentru inspiratie!Apropos, 2030 / 2040 n-au cum sa sune mai bine decat schema originala. Eu ma gandeam sa-i propun omului LM3886 ca inlocuitor, dar tot blasfemie mi s-a parut.In plus, e mult mai interesant sa repari o asemenea capodopera de statie decat sa-i faci un transplant rapid. Link spre comentariu
cristivirgil Postat Februarie 16, 2011 Partajează Postat Februarie 16, 2011 Problemele la Delia nu sunt din cauza tranzistoarelor finale (daca se respecta Vceo , Ic si P). Pe timpul lui Ceausescu am reparat destul de multa amplitunere Delia si din cauza lipsei de componente foloseam 2N3055 fara sa am probleme (existau ceva probleme mecanice de prindere a tranzistoarelor). Unele din ele mai tzipa si astazi...zic asta pentru ca Delia nu a cantat nicicand.posting.php?mode=reply&f=5&t=69000# Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Februarie 17, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2011 Pe 2N3055 nu o fac, iar pe integrate am deja (folosesc amplificarea de la un sistem dolby prologic nemtesc in momentul de fata). Ma deranjeaza insa fasaitul de fond pe sateliti, are un integrat de 4x 15W pe sateliti parca, l'am schimbat eu acum 2 ani si ceva.Si uite ca s'a terminat vacanta si Delia tot n'am facut'o. Cand o sa am chef de ea o sa vedeti topicul actualizat. Pana atunci mai sunt alte minuni. Link spre comentariu
apollo11 Postat Februarie 21, 2011 Partajează Postat Februarie 21, 2011 Am terminat operatia chirurgicala, cu succes si pacientul traieste!Am schimbat toti finalii (BD249/250) si prefinalii (chiar daca prefinalii nu erau arsi). Ca idee, un BD139 facut prin anii '80 avea Hfe aprox 60, fata de 200 cele noi.Am inlocuit semireglabilii de 1K si rezistentele de 0.5 ohmi (incap daca le pui vertical).Foarte important, zic eu, tranzistorii superdioda sunt pusi invers pe radiator, i-am pus normal + izolati si cu pasta termoconductoare.Se mai pot face si alte imbunatatiri, statia intr-adevar suna acceptabil, dar se poate mai bine. Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 21, 2011 Partajează Postat Februarie 21, 2011 un BD139 facut prin anii '80 avea Hfe aprox 60, fata de 200 cele noi Aceste tranzistoare sint grupate dupa factorul de amplificare... Dupa denumirea componentei urmeaza un sufix scris cu litere sau un grup de cifre, care arata factorul de amplificare hFE, dupa cum urmeaza:E(33,5-47,5), F(42,5-60), G(53-75), H(67-95), I(85-118), K(106-150), L(132-190), M(170-236), N(212-300)-4(33,5-60),-6(42,5-95), -10(67-150), -16(106-236), -25(170-300)Atit tranzistoarele din anii '70 cit si cele de ultima generatie sint clasificate pe grupe dupa factorul de amplificare... Link spre comentariu
apollo11 Postat Februarie 21, 2011 Partajează Postat Februarie 21, 2011 Am inteles. Acum am vazut ca tranzistorii mei au un N pe undeva. Merci! Link spre comentariu
andreidaniel Postat Noiembrie 20, 2011 Partajează Postat Noiembrie 20, 2011 Am inceput procesul de refacere pt Amplitunerul Delia.Am luat placa de baza pt radio,ca aia veche se cam exfoliase la cat de mult de munca am avut la acel bloc de UUS si pana la urma a fost cam in zadar,calitatea scadea si era si cam zgomotos pe masura ce incercam sa-l trag in banda si sa-i fac extensia de banda mai mult.Asa ca am pus o placa noua,neumblata in ea si la intrare i-am pus un convertor..unul s-a ars,berbecii de rusi au trecut tensiune 3-18V si integratul e TA7358AP si merge de la 1,6-6V,bine,el e inseriat cu o rezistenta de 470R dar tensiunea nu scade cu mai mult de 2V,si eu il pusesem la 11V..deci..n-a avut zile multe..Asa ca am luat al doilea convertor,face treaba destul de buna,prind 99-108MHz stereo si clar,merge si mutting si am stabilizat la 4,3V cu un BZX79C 4,3V.Acuma,etajul final ca la multi alti amatori care au avut Delii,s-a ars si au fost pusi diversi finali..schema a fost cam proasta de la bun inceput,ca oricat de mici ai puse sigurantele fuzibile pe iesire,la cel mai mic accident crapa finalii,plus ca se incalzesc.Un alt punct slab e ca nu are protectie amplificatorul la alimentare pe ramura cu +27V si nici pe -27V...Bine ca pt radio i-au pus sigurante fuzibile,pt varicap,becuri de scala si preamplificator la fel,au..si pe 220V.In loc de sigurante baietii au pus niste mici cose si niste "urechi"care sunt lipite si unesc traseele de + respectiv -V pt fiecare din cele doua canale..Ma gandeam sa ii fac un upgrade pt ca s-a cam exfoliat cablajul de la atatea reparari si alte modificari facute,dar nu de mine in ea.Am masurat tensiunea doar cu un canal conectat si fara semnal in el este de +/-31V.Ma gandeam: ori refac schema de la 0 si pun tranzistori buni ca sa pot calibra bine,ca aveam niste diferente de tensiune intre canale si nu le puteam regla sa fie la fel la ambele,ori ii fac cu integrat TDA2040 la alimentare de 32V zice ca scoate 12W/8 ohmi si 22W/4 ohmi sau TDA2050 care scoate mai mult,si evident il pun tot la 31V,fie pe 8ohmi cat au boxele Unitra cu 3 cai si filtre reglabile,fie pe 4 ohmi la alte boxe(ca avantaj ar fi faptul ca nu as mai fi "legat"sa folosesc boxe doar de 8ohmi,ci as putea jongla 4...8ohmi).La partea de preamplificare si corector de ton ma gandeam si acolo sa incerc ceva mai profesionist.Am gasit schema aceasta http://sound.westhost.com/project97.htm si as dori daca puteti sa-mi spuneti cum as putea face la ea daca ii scot acel R119 si R219,cam cat as obtine reglajele +/- cati dB ?E vreo formula ca sa ii pot calcula asta?Si a doua chestie:cum i-as putea adauga o bucla R-C ca sa obtin un volum fiziologic(nu bass-boost!!),fara a folosi potentiometru cu priza,undeva...stiu eu:intre cursor si masa sau cum?! Description The input stage is configured as shown with a gain of 2 times (6dB), and also acts as a buffer for the tone control circuit. The tone control is a basic Baxandall type, but the addition of R117, 118 and 119 provide flexibility and easy reconfiguration that is not available with the traditional arrangement. R119 is the tricky part in this circuit (which is unique, by the way - I have not seen this technique used before). As shown it is 100k, and this limits the tone control range to a sensible +/-10dB. To obtain more boost and cut, R119 (and R219) may be omitted altogether. Conversely, reducing the value will give a smaller range, with about 6dB at 20Hz, and 7.5dB at 20kHz with 22k. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Multumesc Link spre comentariu
stefan35 Postat Noiembrie 21, 2011 Partajează Postat Noiembrie 21, 2011 Felicitari pt. ce ati realizat pana acum !!! Din mininuvela dvs. inteleg ca cereti aprobare pt a continua ; eu APROB din toata inima ce vreti sa faceti ! Dati-i inainte !!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum