Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare + "upgrade" Delia

Postări Recomandate

Am facut azi un schimb dragut. Am dat Delia mea neagra care mergea ok (dar ce era inauntru era cu totul alta poveste), pe una argintie cu finalii si prefinalii arsi. Sincer arata mai ok decat arata a mea, cu exceptia unei stersaturi pe panoul frontal la textul butonului de volum. E si zgariata putin dar nu urat, as zice cam de 8.5/10. Si din nou, e argintie. :da Cablajul arata ok, are doar 2 rezistente schimbate si o siguranta lipsa. Finalii iarasi e posibil sa mai fi fost schimbati odata, dar in rest are toate piesele originale.Ca o surpriza, are si tuner FM in banda vest (a mea era pe est) deci pot sa'mi scot niste bani pe tunerul digital Yamaha.Si acum sa incepem cu intentiile de modificare. In primul rand o sa pun finali noi (evident), de putere mai mare. Prefinali cred ca merg tot BD139/140.Schimb rezistentele bobinate de 0.5 ohmi cu unele de 0.47 ohmi/5W (sper sa incapa).Schimb semireglabilii pt reglat curent mers in gol.Iau toti conzii la puricat pe ESR metru si schimb ce e cazul. Renunt la traful pe tole si ii fac alimentare cu SMPS.Si partea de finete, schimb becurile de la scala cu leduri albe pe senzor de lumina. Ca sa nu ma deranjeze noaptea. :da O sa vin cu multe multe poze pe masura ce ma ocup de toate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 160
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu modificati finalii !!!!! Daca ai boxe serioase, old-school, nu se merita modificata Delia. Eu am o pereche de Grundig Box 8000, made in West Germany, si pe langa faptul ca sunetul care iese din ele, pe Delia, este excelent, are si ceva putere. Cu 15w amarati cat scoate Delia, joaca tricoul si blugii pe tine.Eu nu i-am facut nicio modificare in bine....adica i-am aruncat tunerul :ciuda: .Condensatorii sunt originali toti.Cine nu ma crede este invitat in auditie, in Dristor.

Link spre comentariu

Salut,am si varianta neagra si argintie,si,desi argintia e preferata,iluminatul scalei mai mult imi place la varianta neagra,e alt sistem optic si lumina e uniforma pe toata scala,pe cand la varianta argintie,chiar si cu LED-uri,iluminarea e punctiforma,si nu cred sa deranjeze noaptea,daca se pastreaza sistemul initial de dispersie a luminii,ziua aproape nu se vede,iar noaptea nu deranjeaza.Ca finali,am folosit la cea neagra,2N6488-2N6491,si asta pt ca erau arsi,daca nu,ii pastram pe cei originali,la cea argintie sunt inca cei originali.Sunt trase in banda ambele,e destul de usor de modificat fata de alte blocuri de UUS,din cauza acordului cu varicap.Rezistentele de 5W incap in picioare,culcate sunt cam inghesuite.Si mie imi plac cum merg,pt auditii normale,in camera,sunt (sau cel putin eu le consider) perfecte.Ca o curiozitate,ce deranjeaza la sursa originala,cu traf?LE-ca finali se mai pot folosi si alte perechi de tranzistori,cum ar fiBD909-910…..80V/90W-BD911-912…..100V/90W-2N6488-6491…..90V/75W-BD249-250(A,B,C)….60,80,100V/125W-MJH 11018-11017…..160V/150W-MJ 4340-4350……100V/125WLa mine merg de ceva vreme perechea amintita.

Link spre comentariu
Te-as ruga sa spui ce finali vei alege, ca ma bate gandul sa o readuc la viata pe a mea, care zace pe undeva, din lipsa de timp.

Am luat BD911/912, pe a mea aceiasi finali am pus (i'am ars eu din greseala acum cativa ani, pocnisem siguranta de pe finali si nu stiam de ea, si am scapat sondele aparatului de masura intre finali... asa se invata). Daca va fi nevoie mai dau niste gauri si mai pun o pereche.

Nu modificati finalii !!!!! Daca ai boxe serioase, old-school, nu se merita modificata Delia.

Delia va fi pe sateliti, din lipsa de spatiu. Insa momentan tin pe un canal un satelit cu 4 medii de 4" si un tweeter, iar pe celalalt am subwooferul de 8" montat in birou despre care am vb mai demult, pt ca inca nu mi'am facut amplif pt subwoofer. Chiar si asa, am destul bas cat sa imi infunde urechile. :nebun: Si corectie: Are 25W/canal nu 15.

la varianta argintie,chiar si cu LED-uri,iluminarea e punctiforma

Si daca pun leduri SMD cum mai e? :da

Ca finali,am folosit la cea neagra,2N6488-2N6491,si asta pt ca erau arsi,daca nu,ii pastram pe cei originali,la cea argintie sunt inca cei originali.

Aceeasi pereche o are si asta, deci au fost schimbati. Pe unul din canale finalii sunt ok, am observat acum ca scoate curent continuu pt ca lipseste un prefinal nu de altceva. Am luat tot ce imi trebuie si o sa ma apuc de montat. Apropo... Pot sa jur ca BD135 pe care i'am luat de la Global sunt romanesti. Le'am facut poza, o sa o pun ceva mai tarziu.

Ca o curiozitate,ce deranjeaza la sursa originala,cu traf?

Am un monitor CRT de 19" care se sprijina cu spatele pe un raft si cu partea din fata pe Delia. La volum mare incepe sa joace imaginea pe monitor din cauza campului magnetic degajat de traf.

Link spre comentariu

Revin cu un update. Am pus in functiune unul din canale, avea un prefinal lipsa si BD139 din partea de amplificare tensiune pocnit. Finalii sunt ok. Am mai descoperit insa o problema cu tunerul - se aude slab si distorsionat, iar ledul care indica ca e "pe langa" semnal in partea dreapta sta aprins mereu cand e pe post, cel verde (ca sa nu mai vorbim de stereo) nu se aprinde deloc.Si inca ceva - sigur era vorba de 550mV intre b-e la finali? Am 546 pe PNP insa pe cel NPN orice ii fac sta in 320-330mv, am senzatia ca s'a mai manarit prin rezistentele de pe langa semireglabilul ala. O s'o pun pe osciloscop, daca arata ok sinusoida o las in pace.

Link spre comentariu

Cu LED-uri SMD nu stiu cum va fi,probabil ne vei arata si noua,eu am mers pe ideea de a pastra aspectul cat mai aproape de original,altfel poti monta halogeni sau neoane :rade:

Totul e chestie de gust,am atasat cateva poze ca sa se vada despre ce vorbesc in momentul cand spun ca scala la varianta neagra e mai uniform luminata...bine,si aici e loc de mai bine,probabil in functie de gust se poate monta lumina verde,albastra,rosie sau mai stiu eu cum...eu am preferat sa pastrez configuratia de fabrica(poza e facuta cu si fara blitz,cea argintie e cu LED-uri albastre,asta a plecat anul trecut,acum am alta tot argintie,ca mi-a parut rau ca am vandut-o pe prima,si i-am montat LED-uri albe,in locul becurilor arse)

Cat despre sursa,eu as fi preferat un ecran magnetic la traf si rezolvam acea influenta...probabil monitorul va rasufla usurat cand va scapa de traf...nu stiu ce parere va avea partea de radio a Deliei,cu sursa in comutatie in aceeasi incinta,dar probabil ca nu folosesti functia de radio,si atunci totul e ok.

Ce sa zic,succes,si asteptam rezultatele.

http://i784.photobucket.com/albums/yy13 ... C03032.jpg

http://i784.photobucket.com/albums/yy13 ... C04165.jpg

http://i784.photobucket.com/albums/yy13 ... C04167.jpg

Edit-LED-ul dezacord dreapta sta aprins cand nivelul semnalului receptionat e slab,de asta nici LED-ul de stereo nu lucreaza,ma tem sa nu fi fost umblat in miezurile bobinelor din blocul de UUS in tentativa de a o trage in banda...asa am avut eu la ultima argintie,care la etajul final a stat bine,dar partea de radio era varza,mi-a luat vreo 2 zile de treaba ca sa o scot la lumina,si banuiam ca integratul care comanda LED-urile are ceva,dar cum am pus semnal modulat si am ajustat miezurile,au inceput sa lucreze si led-urile dezacord stanga-dreapta,acord si stereo. La final,cand era aproape totul perfect,am facut o reajustare din L102,fin,nu stiu daca a fost umblat sau s-a dereglat in timp,cert e ca acum lureaza bine pe UUS,si led-urile la fel,pe MA nu a avut probleme.

Link spre comentariu

Si uite ce frumos au zburat doi BD139 noi... :bataie Prima data n'am observat ca una din rezistentele de 0.47 ohmi care fusese inlocuita cu una carbon, a bubuit suficient de tare cat sa ia dupa ea si pe cea de 2k7 din circuitul de reglare a curentului de mers in gol. Bum. A doua oara nu stiu ce s'a mai intamplat, dar cert e ca si dupa inlocuirea acelei rezistente, al doilea BD139 a avut aceeasi soarta. Bine ca mai am.Acu schimb toate rezistentele din circuitul superdioda, ca si asa le'am cumparat.

Link spre comentariu

Si uite ce frumos au zburat doi BD139 noi... :bataie Prima data n'am observat ca una din rezistentele de 0.47 ohmi care fusese inlocuita cu una carbon, a bubuit suficient de tare cat sa ia dupa ea si pe cea de 2k7 din circuitul de reglare a curentului de mers in gol. Bum. A doua oara nu stiu ce s'a mai intamplat, dar cert e ca si dupa inlocuirea acelei rezistente, al doilea BD139 a avut aceeasi soarta. Bine ca mai am.Acu schimb toate rezistentele din circuitul superdioda, ca si asa le'am cumparat.

una e de 2k7 si cealalta de 470 de oameni parca.. :nas:
Link spre comentariu

una e de 2k7 si cealalta de 470 de oameni parca.. :nas:

Da, si sunt ok. La fel si cele din jurul lor. Tocmai ce am puscat al treilea BD'u... Tin minte ca am avut si eu problema asta cu a mea odata, ma suparasem si pusesem un trz de putere acolo ca sa pot sa masor fara sa se mai arda. Si la un moment dat s'a rezolvat de la sine in timp ce masuram si nu a mai facut niciodata probleme. O sa repet figura si aici si vedem... E posibil sa fie un scurt pe cablaj.Edit: L'am ginit. Nu calca bine semidereglabilu'. Zisesem ca le schimb si nu am facut'o, si uite rezultatul. Acu sa'mi aduc aminte unde am unul de 1k. Edit 2: Pe deasupra masura ok, pe dedesubt nu. Oare de ce... Uite frumusete de traseu taiat. :rade: Gata partea de putere. Zilele urmatoare ma distrez cu tunerul.
Link spre comentariu

Vin cu ultimele corecturi inainte sa ma bag la somn. Partea amuzanta e ca de fapt traseul respectiv de am crezut ca era de vina era pe canalul functional, si mi'am dat seama si de ce nu se schimba tensiunea b-e pe trz NPN: superdioda mea sta doar in 2 craci. Cel de'al 3'lea, pai, s'a dezlipit firul. :rade: BD139 (T412) tot pocneste, am mai gasit niste belele pe partea cu PNP (R428 era de 100 ohmi si R436 intrerupta) dar oricum nu aveau de'a face cu problema principala. Am dat jos si finalii, tot pusca BD'ul. Am zis ca m'am mai lovit de asta si s'a rezolvat singura pana la urma dar de data asta sunt hotarat sa imi dau seama care e cauza. Ideea e ca fara T412 in circuit am 57v intre c-e acolo unde ar sta el, adica tensiunea de alimentare de la un cap la altul, iar intre b-e am 27v adica tensiunea de alimentare pozitiva. Ceva nu e ok aici.Am luat la puricat schema bine bine de tot si mi'am dat seama ca am spus niste prostii mai devreme, ca am mentionat ceva de un etaj de amplificare in tensiune. Pai ala e 100% in preu, partea de putere are un banal buffer format din T404 si T406, o sursa de curent (aici corectati'ma daca gresesc) care este T408, dupa aia superdioda, trz prefinali si finalii. Atat.Revin maine, sper cu un succes total.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări