Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sa nu radeti !!! intrebare legare condensator...

Jamaicanu

Postări Recomandate

A-s vrea sa pun un condensator de 50uF/450v nepolarizat in paralel pe un prelungitor pentru "netezirea" retelei si minimalizarea parazitilor, dar nu stiu sigur cum sa il conectez. Am sa atasez o schema cum cred eu ca a-r venii.

Posted Image[/img]

Acum ma intereseaza daca legaturile facute sunt corecte, daca nu postati voi o schema corecta. Precizez ca cele 4 lamele (picioare) ale condensatorului nu au legatura una cu alta sunt separate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Jamaicanu

9

• c_anicai

6

• ratza

4

• Selena

3

Top autori în acest subiect

nu e posibil, nu te juca că iese cu scântei şi siguranţe arse la tablou.

un filtru se face cu două bobine pe fază şi nul, şi 4 condensatori nepolarizaţi faţă de masă la intrare şi ieşire.

bobinele pot avea câteva spire pe un miez la grosimea care vrei pt curentul mazim suportat, 1 mm diametru pentru circa 3 adică 600 waţi la 220 volţi, iar condensatorii de valoare mica circa 0,1 până la 0,22 micro la 400 volţi ca.

http://www.conexelectronic.ro/img_gd.php?img_op=0&to_w=100&img_path=upl/product/photo/40865.jpg

Posted Image

am pus o schemă diferita dar e tot acelasi lucru, elforum tot îmi taia linkurile si ler cataloga ca spam.

Link spre comentariu

Stai inbanca at pentru ca prezinta pericol de electrocutare la capatul cu stecherul. Simpu si eficient. Scoti consumatorul, dupa care scoti stecherul din priza. Atingi piciorusele si te zangane puternic.Cel mai bine folosesti un filtru industrial, disponibil comercial.Poti cauta unul bun intr-un copiator mai vechi. Nu merge corespnzator decat cu 3 fire, adica si cu nul de protectie.

Link spre comentariu

Nu merge corespnzator decat cu 3 fire, adica si cu nul de protectie.

Serios? De ce nu merge decît în modul ăsta?
Pentru ca asa a fost proiecta genul asa de filtre. Responsabilitatea e a ta daca il folosesti altfel.
Link spre comentariu

te rog las-o baltă.

condensatorul de 50 micro în paralel cu priza poate taie el ceva paraziti dar se comportă ca o rezistenţă reactivă, introduce defazaj, valoare în ohmi se poate calcula cu formula:

rezistenta egal cu unu supra doi pi ori frecventa ori capacitatea

aflând rezistenţa poti calcula cu lege lui ohm intensitatea egal cu tensiunea supra rezistenţă, apoi puterea consumată de acel condensator este tensiunea ori intensitatea, eu zic că nu e nelijabilă.

dacă prin absurd ai un consumator inductiv gen transformator care intră în rezonanţă cu condensatorul respectiv, atunci e beleaua, dar mai pune mâna pe o carte de fizică.

prin 84 în clasa 11-a am învăţat dar se mai uită.

Link spre comentariu

Z = j/(2*pi*f*C)La 50Hz e în jur de 64 de ohmi.

Pentru ca asa a fost proiecta genul asa de filtre. Responsabilitatea e a ta daca il folosesti altfel.

Tu ai vreun strop de idee despre cum funcţionează filtrul ăla?
Link spre comentariu

Z = j/(2*pi*f*C)

La 50Hz e în jur de 64 de ohmi.

cred că nici eu nu am greşit, (edit: aa am uitat de condensator)apoi ca consumator respectivul condensator ia vre-o 0.7 kilowaţi, doar dacă rezistă şi nu bubuie

Nu consumă mult, doar cât ia un calorifer electric pe ulei. :limb:

Link spre comentariu

caută pe saitul producătorului, noi nu ştim ce cod are condensatorul tău, nu prea se vede din poză.sunt uneori câte două condensatoare în aceiaşi capsulă, ......., noi de aici mergem pe ghicite fără informaţii concrete, sau poţi verifica cu un multimetru.

daca nu merge ia spuneti-mi voi de ce acest om a reusit asa ceva ?http://www.forum.poweraudio.ro/viewtopi ... 40&start=0

ce zici tu acolo, de unde ştii că a reuşit, ai verificat nivelul de perturbaţii pe reţeaua respectivă şi ai calculat/măsurat factorul de atenuare ?o poză nu spune nimic, nici cele relatate de tine nu confirmă nimic.
Link spre comentariu

In fotografia respectiva, de la nunta, la care faci trimitere, da zoom mare si ai sa citesti 47 nF (nanofarazi), nu microfarazi! Jaful acela de condensator din fotografie este hacuit de pe undeva, fara carcasa, un pericol! Of, cum se mai laudau aceia cu instalatia...

Deci, in sulul acele inform se afla doi condensatori nepolarizati de valoare mica, 47 nF. "Mesterul" i-a conectati in serie, apoi mijlocul este legat la impamantarea retelei, iar extremele sunt legate una la nul, cealalta la faza - prin intermediul unui steker cu impamantare infipt in priza multipla.

Adica a improvizat un filtru antiparazit de retea, de maxima simplitate, cum existau la primarul transformatorului de retea al radioreceptoarelor cu tuburi din anii '60.

Filtrele mai evoluate sunt completate cu bobine in serie si cu alti condensatori, conform schemei postate aici de colegul nostru. Ce am descris eu este partea din mijloc a schemei, cei doi condensatori inseriati si cu mijlocul la pamant.

Atentie, astfel de filtre, avand condensatori relativ mici, nu netezesc alternantele retelei adica 50Hz, cum eronat te-ai exprimat, ci doar micsoreaza efectul frecventelor mult mai ridicate fata de 50 Hz (parazite). Deasemenea, nu se creste eficacitatea filtrului gandind sa conectezi condensatori uriasi, de zeci de microfarazi; acestia nu reactioneaza la frecventele prea ridicate ale parazitilor. In plus, se comporta ca un consumator de putere la priza (curenti de fuga mari), deasemenea modifica factorul de putere in retea, cum au spus si colegii nostri.

Raspuns: schema postata de tine este eronata. Sunt 4 borne deoarece in carcasa sunt 2 condensatori identici si complet separati. Identifici fiecare pereche de borne, apoi inseriezi condensatorii etc, asa cum am zis mai sus si cum vezi in schema amintita.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări