Mondan Postat Octombrie 11, 2010 Partajează Postat Octombrie 11, 2010 Caut o schema sau o ideie de realizare a unei telecomeni simple distanta cativa metri cu urmatoarele caracteristici:- sa nu incalce legile in vigoare privind frecventa de emisi e. Stiu ca sunt de moda veche si ca legile in acest domeniu in RO sunt un pic absurde, adica nu ai voie nici cu clasicul tranzistor in montaj emitator FM.- sa iasa ieftin. Adica nu vreu sa folosesc rezonatori piezoelectrici pentru stabilitatea frecventei. Sau considerati ca o telecomnda cu emisie in alt mediu ar merge mai bine.Spre exemplu telecomnda cu ultrasunete, dar eu am si obstacole si ar putea sa le absoarba. Nu ? Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Octombrie 11, 2010 Partajează Postat Octombrie 11, 2010 O sonerie wireless nu e buna? Link spre comentariu
marinescug Postat Octombrie 11, 2010 Partajează Postat Octombrie 11, 2010 Te pot i gandi si un pic la "securizarea" mediului de transmisie astfel incat nu toti vecinii sa-ti deschida usha la garaj, etc...poti folosi cu rezultate bune o teelcomanda alarma auto si modulul de receptei aferent dintr-o alarma dezafectata.E stabila pe frecventa, e mica...Am presupus ca prin "simpla" intelegi monocanal. On/off.Pentr eviatrea oricaror confuzii mai bine zici care e distanta si la ce vrei sa folosesti. Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 11, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2010 E buna soneria, dar nu este ok ca pret.Privind diferenta dintre alte emisii, am sa folosesc un micro controller PIC, care oricum apartinea montajului.Exista bineinteles rfPIC, dar nu il pot procra asa usor. Il modulez ON/OFF.Montajul este la nivel amator.Este vorba de senzori banali pentru o alarma (tot amator), spre exemplu un contact, care in mod normal sunt "trasi" prin fire spre unitatea centrala. Eu vreau sa dispara firul si sa comunice in alt mod.Sa zicem ca vor comunica prin cod saritor. In cazul asta este nevoie de alt PIC la fiecare senzor si iar iese scump.Astept idei, pareri.Stiu ca exista zigBee. Dar nu merita. Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 11, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2010 Care sunt benzile libere pentru transmisie date pe raza mica (telecomenzi) ?Sa vad daca gasesc cuart pe frecventele acelea. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Octombrie 11, 2010 Partajează Postat Octombrie 11, 2010 Pt comenzi se foloseste ori 27Mhz, ori 433Mhz.O sonerie wireless gasesti cam la 15-25 lei.cu mici modificari o poti face multicanal. Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 11, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 11, 2010 15-25 LEI ?Ciudatenia este ca regulametul nu permite telecomeni in 27MHz, desi asa am obisnuit, mai rau nici folosirea amator a lui 27.125MHz, cel mai utilizat de noi, este considerat de urgenta. Ce vreau, este ca nu mai reusesc sa gasesc alogarea benzilor de frecvente completa de la IGCTI Link spre comentariu
yo9hrb Postat Octombrie 11, 2010 Partajează Postat Octombrie 11, 2010 Frecventele radio exceptate de la licentiere le gasesti in ord. 423/2003. Acolo gasesti si frecventele folosite pentru comandarea modelelor (aka telecomenzi ) 9. Dispozitive cu raza mica de actiune destinate dirijarii modelelor: Banda de frecvente Interfata radio 26995 kHz RO-IR 009 27045 kHz RO-IR 009 27095 kHz RO-IR 009 27145 kHz RO-IR 009 27195 kHz RO-IR 009 34,995-35,225 MHz RO-IR 009 40,665 MHz RO-IR 009 40,675 MHz RO-IR 009 40,685 MHz RO-IR 009 40,695 MHz RO-IR 009 Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 12, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 12, 2010 Ce se intelege prin "aplicatii nespecifice" ? http://www.legestart.ro/Ordinul-423-200 ... zg-%29.htm Deci toate astea merg pentru interfatarea unor periferice la o montaj principal ?! Deci merge 27Mhz. Ca frecvete libere nu au ecart specificat ?! Link spre comentariu
Flor Postat Octombrie 13, 2010 Partajează Postat Octombrie 13, 2010 Nu sunt avocat si studierea legilor e departe rau de ceea ce ma pasioneaza.Dar ca radioamator am fost totusi nitel curios ca sa vad cam cu cat e voie si pe unde.Am retinut ca daca nu iesie cu mai mult de 5mW in antena nedirectiva, nu ai problele dpdv al legilor. Parca asta era trecuta in legea 4 din anul 2004, dar nu as baga chiar mana in fic.Acuma hai sa judecam si altfel.Cu 5mW de abia iesi din casa. Un telefon mobil ma refer la modelele wirelles, da ceva mai mult in antena. De aia ii puteai auzii pe vecini, cand aveai 2 telefoane necodate pe aceiasi frecventa..Asa ca daca arunci 5 pana la sa zicem chiar 10mW cred ca ti vei fac treaba linistit. Bun, pt ca traim in romania, si la 20mW..Si asta fara ca sistemele de goniometrie oficiale sa te intercepteze. Si nici cei care doresc sa iti copieze codul..Evident ca daca incepi de la 1W in sus poti sa auzi niste batai in usa. Ma rog, chiar si fara sa fi acasa, asa de verificare..Si de la cei fara uniforma.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 13, 2010 Partajează Postat Octombrie 13, 2010 Bun, asta e varianta oficiala. Practic in jurul lui 26-27MHZ indiferent de frecventa si putere (ma refer la puteri decente, pana in 200W) nimeni nu va veni sa iti zica nimic, atata timp cat nu ai armonice care sa deranjeze alte servicii. Statiile CB montate pe majoritatea camioanelor straine au canale incepand de pe la 26,2 MHZ si pana la 27,8 MHZ si majoritatea cu amplificatoare de 100W sau mai mult. Credeti ca se apuca cineva sa goniometreze in banda asta, sa fuga dupa toate camioanele poloneze si unguresti pe care le gasesc in banda? Avand foarte multi prieteni pescari, am avut ocazia sa ma joc si sa modific foarte multe barcute de momit telecomandate, majoritatea chinezesti, care pentru a avea o acoperire suficienta (500m) aveau minim 1W la iesire. Nimeni nu a venit vreodata pe balta sa ne intrebe "ce pesti avem in shack". Deci sfatul meu este : ramai in limitele decentei ca stabilitate a frecventei, alege un canal sub 26,965 MHz (canalul 1 CB clasic), nu iesi cu mai mult de 2-3W si nimeni nu va avea treaba cu tine. Link spre comentariu
Mondan Postat Octombrie 14, 2010 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2010 Bun, asta e varianta oficiala.Asta e problema, ca si cei de la IGCTI habar nu au. O lege este aplicata si alta este scrisa pe A4.Si te intrebi ce sa respecti ?! Deci: daca for sa te f@, pot sa te f@ ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 14, 2010 Partajează Postat Octombrie 14, 2010 Parerea mea este ca discutam discutii. Sunt nspe mii de telecomenzi cu raza mai mare de actiune, inclusiv masina mea se deschide de la 500m din telecomanda, nu se ocupa ANCOM-ul de gainarii de 1 W pentru usi de garaj. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 14, 2010 Partajează Postat Octombrie 14, 2010 In blocul in care locuieste mama sunt 3 operatori de retele CATV. Nu stau sa analizez cum si-au montat sarmele,cert este ca in banda de 2m, ascult cu mare placere OTV. Intamplator cunosc pe cineva care "urca pe blocuri" dinpartea IGR/ANRCTI/ANCOM/etc. Raspunsul lui a fost ceva de genul "crezi ca avem timp de glume?". Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 14, 2010 Partajează Postat Octombrie 14, 2010 Mi se pare absolut normal, sunt o institutie care controleaza traficul radio serios, nu ciurucuri. Incearca sa emiti pe frecventa aviatiei, sa bruiezi politia, sa vezi atunci cum vin, nu mai apuci sa-ti iei ramas bun de la neamuri! Da' de la o prapadita de telecomanda in banda publica... sa fim seriosi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum