Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegerea frecventelor pentru filtru pasiv

electronunervos

Postări Recomandate

Vreau ca intr-o aplicatie audio-auto sa fac un filtru pentru a filtra frecventele ce sunt redate de disfuzoare.Masina este un cielo care in bord, paralel cu plansa de bord are cate un difuzor de 10 cm care din cauza adancimii mici de montaj la volume mari din caua nevoi de bass distorisoneza.Si asa mi-a venit ideea adaugarii unor difuzoare sub bord sau la picioare care sa redea bass-ul, mai precis frecevnte mai joase dar care sa nu scada sub 200Hz caci de acolo am subwofer. M-am gandit sa renunt la difuzoarele din bord si sa pun doar la picoare, sub bord sau in alte parti, dar sincer sa fiu imi place foarte mult ca muzica sa se auda din bord, dar in lipsa spatiului recurg la alte metode.Vreau un filtru pentru fiecare canal care sa limiteze puterea pentru difuzoarele din bord la circa 20-30W si frecventa care aceastea o pot reda la un nivel care sa se aproprie de "medie fara pic de bass", iar un filtru pt difuzoarele mai mari de 16cm care sa redea restul de frecvente dar sa se opreasca la 250-300Hz pentru ca difuzorul sa nu distorsioneze.Mai pe scurt, cu ajutorul a 4 difuzoare vreau sa redau aproape tot spectrul frecventelor medii-joase.Nu-s chiar asa de neindemanatic, dar vreau sa va rog daca imi puteti zice cam care ar fi acea frecventa cand deja bass-ul dispare pt a realiza filtrul pentru difuzorul de 10cm. Si mai dorec ceva: sa imi ziceti "atenuarea" pentru ca difuzorul de 10 cm sa nu sara in aer cand voi injecta in difuzoare 50W-80W

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• electronunervos

2

Top autori în acest subiect

daca tai tot ce-i sub 200 hz din semnalul care intra in difuzoarele alea de 10 cm, e suficient... n-ai nevoie sa pui nimic in plus. Eu as pune niste difuzoare de calitate acolo totusi...exista o formula pentru filtrul cu un condensator nepolarizat, sper ca-mi aduc aminte corect: C(μF)=160 x 10^3/ft(Hz) x zt(Ω)in cazul tau ft este frecventa de taiere pt. diful de 10 cm si zt este impedanta lui. ar trebui sa-ti dea ceva de ordinul 160μF... poti jongla ca sa obtii ceva "comercial". atentie ca panta e foarte lina, eu ti-am calculat pt. 250 hz...eu asa as face, cielo-ul ala e totusi o masina, un mediu groaznic in care nu prea poti obtine hi-fi fara investitii uriase. nu are sens sa cauti nu stiu ce calitate acolo unde nu poate exista.

Link spre comentariu

Asta e foarte clar ca nu caut sa fac hifi in cielo ci mai degraba sa fie ceva mai bun.... Iar pentru difuzoarele din bord e greu de pus altele din cauza adancimii de montaj si a incintei de rezonanta lipsa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări