Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multimplicare frecventa vs montaj clasic


Mondan

Postări Recomandate

Cum este mai simplu pentru montaje amator ?Intr-o frecventa oarecum inaccesibila amator gen 446MHz (PMR) este mai util:1. Sa faci emisie direct in frecventa de 446Mhz, dar aici este dificil privnd gasirea unor transistori de putere, sau2. Sa ai putere in 148MHz si sa triplezi apoi frecventa la iesire ? Avantajele sinunt ca este mai usor de gasit tranzistor final si este mai usor de gasit un osciloscop in freventa mai joasa.Daca aveti scheme simple de multiplicare frecventa postati-le.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • MiniTehnicus

    2

  • yo9hrb

    1

  • BodoRF

    1

  • Mondan

    1

Top autori în acest subiect

Parerea mea este ca nu merita sa te complici cu multiplicari.Diodele "varactor" de putere nu se gasesc prea usor(se pot folosi si jonctiuni de la tranzistori de putere...asa citisem undeva).

Circuitele LC trebuie construite cu piese de f. buna calitate( C cu aer, bobine argintate).Factorul de calitate ridicat asigura selectivitatea si randamentul triplarii.Randamentul este de 50-80%.

Puterea maxima de la iesire poate ajunge la 25-30W(depinde de tipul diodei).

Triplarea cu dioda se poate folosi doar in CW si FM.

http://www.swiatradio.com.pl/archiwum/2003/potrajacz.htm

 

Mai usor este sa generezi semnalul UHF cu o sinteza PLL dupa care sa il amplifici cu tranzistoare BFR91,BFG135/235 si un tranzistor de putere KT,BLY, etc

Pentru PLL ai putea folosi TB31202, il gasesti in statiile PMR.Un exemplu de RX 400-450MHz: http://vrtp.ru/index.php?act=ST&f=46&t=11963.

O alta varianta este TSA5511.Pasul minim este de 50KHz http://www.freddospage.n10.nl/.

Link spre comentariu

In statiilor profesionale de emisie receptie se foloseste multiplicarea.Ideea de baza ca e mult mai usor sa faci ceva sa oscileze extrem de stabil la frecvente joase, sa zicem undeva intre 6 si 10 MHz, apoi sa multiplici cu 2 sau 3 - pt ca astea au armonicile cele mai mari- pana ajungi aproape de frecventa dorita. Pt ultima multiplicare, dublare/triplare se foloseste o dioda varactor, sau, in regim de amator, chiar o jonctiune de tranzistor, exact cum spunea Bodo Rf.Cu acest semnal ataci tranzistorul prefinal.Tanand seama de frecventa ridicata, dincolo de sarma groasa, etc, chiar si cutia in care e montat pre +finalul are anumite despartituri, calculate la sange, adica lungime, latime, grosime, care impreuna cu distantele pieselelor fata de capace, pereti ...Ideea e ca totul se comporta ca niste capacitati+bobine, deci circuite oscilante, astfel incat sa se obtina maxim de randament.Daca numai simpla enumerare iti ridica parul, sa vezi cum e in practica..450 MHz inseamna cam 70cm. Acordul se poate face doar cu scule adecvate, pt ca daca bagi o surubelnita metalica, modifici inductanta si faci acordul pe alta frecventa.. Cand o scoti scade inductanata, deci ...Si fara aparatura speciala...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cum este mai simplu pentru montaje amator ?Intr-o frecventa oarecum inaccesibila amator gen 446MHz (PMR) este mai util:1. Sa faci emisie direct in frecventa de 446Mhz, dar aici este dificil privnd gasirea unor transistori de putere

Daca cauti site-ul ANCOM si citesti regulamentul de functionare o sa observi ca in banda de PMR se pot utiliza statii portabile doar cu antena lor si cu putere de emisie de maxim 0.5w.Daca doresti sa realizezi montaje, cel mai convenabil este sa construiesti in banda de CB.Acolo gasesti si tranzistoare de putere, alte tipuri de tranzistoare care se preteaza sa amplifice in aceasta banda si daca reusesti sa construiesti un oscilator stabil poti realiza multe experimente pe unul din canalele libere ( fara canal 9 - folosit in situatii de urgenta si canal 22 de soferii de tir)Am cititi si postarea cu emisia pe unde lungi, cred ca te arunci cu capul inainte fara sa te documentezi.Frecventa de 500Khz este utilizata pentru receptionarea mesajelor SOS de la navele maritime aflate in dificultate sau pe cale sa se scufunde.Gandeste-te ca ai terminat scoala si esti un mecanic auto.In prima ta zi de munca la service, te arunci sa repari un Ferrari, sau un camion de ultima generatie fara sa ai uneltele potrivite.Si proprietarul de Ferrari sta langa tine sa supravegheze reparatia si cand observa ca te apropii de masina cu un ciocan, te trimite la plimbare.Iar in primele luni de munca, o sa stai pe langa unul cu experienta si o sa incepi reparatiile cu Dacia 1300, dupa care pe masura ce capeti experienta treci la urmatoarele.Ai internetul la indemana, exista Google pentru cautare, doar timp si rabdare sa studiezi sa ai.Inainte de a te apuca de partea practica, sa cunosti putina teorie nu strica, macar ce tipuri constructive de radioreceptoare se gasesc, blocurile componente, aparatele de masura si cum se utilizeaza, asta pentru a te scuti de unele greseli si deziluzii daca un montaj nu functioneaza si nu ai idee despre ce trebuie sa faci in continuare pentru repunerea lui in functiune.Dupa care poti trece si la etaje de emisie.Daca te pasioneaza acest hobby, gandeste-te ca educatia o faci pe banii tai.Decat sa arzi componente cu gramada, mai bine studiezi inainte teoria.Si cand un tranzistor de putere este 150$ sau chiar 400-500$ bucata nu-i asa usor de aruncat, pentru o clipa de neatentie.Mai bine masori de 10ori si tai doar odata, se aplica cel mai bine aici.Partea buna este ca daca stapanesti teoria, te poti prezenta la examen si poti obtine autorizatie de emisie.Iar daca mergi la cel mai apropiat radioclub, poti gasi pe cineva care sa te indrume mai departe si care sa-ti dea un sfat cand ai nevoie.73!
Link spre comentariu

Cum este mai simplu pentru montaje amator ?Intr-o frecventa oarecum inaccesibila amator gen 446MHz (PMR) este mai util:1. Sa faci emisie direct in frecventa de 446Mhz, dar aici este dificil privnd gasirea unor transistori de putere, sau2. Sa ai putere in 148MHz si sa triplezi apoi frecventa la iesire ? Avantajele sinunt ca este mai usor de gasit tranzistor final si este mai usor de gasit un osciloscop in freventa mai joasa.Daca aveti scheme simple de multiplicare frecventa postati-le.

Multiplicarea se poate face chiar la tranzistorul final. Regretatul Yo3 AVE (sper ca n-am gresit) are in revista Tehnium cateva scheme cu rx-tx in banda de 70cm unde explica cum tranzistorul final lucreaza mai bine in regim de multiplicare decat amplificare. Bineinteles ca se poate folosi f. bine multiplicarea cu un varactor (eu am folosit o jonctiune de la 2N3375) a unei frecvente de 145 Mhz, de ex., avand deja un emitator de cativa wati. Se pierde destul de multa putere, cam 75 procente (per total), dar pentru fix eu zic ca merita..
Link spre comentariu

In prezent se gasesc blocuri de amplificare in banda de 70cm care au nevoie doar de 100-200mW pentru o putere de iesire de 25-40w.Un exemplu M57745.De altfel majoritatea statiilor mobile folosesc acest tip de etaj final, multiplicarile cu diode varactor se mai utilizeaza doar la transverterele de 10,3GHz pana la cateva sute de GHz, pentru ca nu se gasesc inca alte componente.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări