The Stressmaker Postat Octombrie 14, 2010 Partajează Postat Octombrie 14, 2010 Mai vorbim de economie la -5 grade cand s-o bloca AC-ul din cauza ghetii de pe unitatea exterioara.Pentru cei care spun ca este mai ieftin curentul electric si mai putin poluant sa nu uite ca acesta este un "transportor" intermediar de energie care se obtine cu un anumit randament, restul sunt pierderi sub forma de caldura. Poluarea exista doar la locul de producere, de obicei o zona in afara oraselor. Exemplu concret de rationament: randamentul de obtinere al energiei electrice este de 30% si o centrala pe gaz are randament 90% si 20kW si consuma 2,5 mc3/h. Ca sa obtii aceeasi putere cu radiatoare cu rezistenta trebuie "pompat" in aer 20kW de caldura pe rezistente (10 radiatoare de 2kW). Cu aceeasi energie electrica consumata, folosind un aer conditionat cu randament maxim de 5 ori puterea electrica consumata, trebuie o unitate de 4kW sau 3 unitati clasice (20kW inseamna 68303.58 btu/h). Faceti singuri calculul pentru o luna cu care solutie iesi mai ieftin. Dupa preferintele mele, ordinea ar fi : centrala gaz, AC, radiatoare . Inca o mica diferenta apare la temperaturile sub 0 grade unde, din cauza ghetii de pe unitatea exterioara, aceasta va comuta automat pe rezistente (sau face dezghetarea automat), in acest fel scazand randamentul pana aproape de cel ar radiatoarelor cu rezistente. Pana la urma, cea mai ieftina solutie este cea mai accesibila si comparativ mai ieftina in functie de bugetul persoanei (mai pe romaneste, daca te costa 100 mil vechi gazul se prefera radiatoarele electrice, chiar daca platesti mai mult decat la gaz, daca persoana nu are posibilitati de obtinere pentru acea suma). Link spre comentariu
vfp_marius Postat Octombrie 14, 2010 Partajează Postat Octombrie 14, 2010 pentru mine ar fi alta ordine in clasament , centrala lemne pe gazeificare, centrala gaz , pompa caldura , aer conditionat , calorifer electric, radiator (resou). Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 14, 2010 Partajează Postat Octombrie 14, 2010 Discutia/solutia a cam deviat de la subiect...clasamentul e perfect viabil,dar sa nu uitam conditiile de aplicare...centrala lemne cu ardere prin gazeificare e rentabila daca se locuieste la casa,la fel si pompa de caldura,ori cel ce a deschis acest topic se plange de facturile mari...deduc ca sta la bloc,deci mai raman ca alternative,centrala pe gaz,convector cu ardere catalitica,aer conditionat,calorifer electric,radiator/resou sau aeroterma.Pt centrala pe gaz investitia initiala e mare si necesita timp de punere in opera,deci pica(si oricum,la vremea asta,instalatiile sunt pline deja,nu se mai aproba debransari),despre convectoare nu stiu decat ca sunt mai economice(ca si consum banuti) fata de sursele pe curent,in materie de randament,siguranta,automatizare nu stiu mare lucru,deci ma abtin,au mai ramas sursele electrice de caldura,si aici chiar daca toate usuca buzunarul,sunt sigur ca cel in cauza va alege varianta care ii va conveni,dar (dupa parerea mea) din toate relele,cea mai putin rea e caloriferul electric,care in comparatie cu celelalte,prezinta unele avantaje,pe care le-am mai enumerat(ieftin,usor de utilizat,termostatat,deci poate functiona nesupravegheat,caldura degajata comparabila cu cea de calorifer clasic,cu agent termic)Decizia apartine fiecaruia care e nevoit sa apeleze la astfel de solutii,functie de buget,gusturi,etc.Macar daca dupa atatea discutii,ne-ar spune si noua ce a hotarat si eventual de ce Link spre comentariu
vfp_marius Postat Octombrie 14, 2010 Partajează Postat Octombrie 14, 2010 da nar fi rau sa ne zica ce decizie a luat , multzi dintre forumisti deschid un subiect nou la care uit sa mai dea cu ochiul . :jytuiyueu stau la casa momentan am soba ,da am sami pun centrala pe lemne in curand. Link spre comentariu
rasputin Postat Octombrie 14, 2010 Partajează Postat Octombrie 14, 2010 mltumesc frumos....m-am decis dupa ce am citit replayurile.....calorifer electricoricum am uitat sa precizez ca stau in apartament cu 2 camere si inca nu am puradel mic...asa ca....adjudecat,calorifer electricmultumesc frumos la toti.ciau ciau...adica noroc si caldura la blocDe zis, o zis, ce a urmat după ce-o zis, e alta poveste. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 18, 2010 Partajează Postat Octombrie 18, 2010 Despre aceasta solutie, http://www.panouinfrarosubrasov.aaz.ro/ cine are informatii cu privire la randament, consum de curent electric? Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 18, 2010 Partajează Postat Octombrie 18, 2010 Pai dupa spusele lor,un panou functioneaza intre 5 si 12 ore pe zi...hai sa luam cazul mediu de 8 ore,la 0,9kwh ar fi cam7,2kw/zi,ori 30 zile,ar fi 216kw pe luna doar incalzirea unei camere,daca mai punem la socoteala un frigider,un fier de calcat,un tv,un pc,poate chiar si o masina de spalat,si un bec-doua...cred ca lejer ar fi de plata vreo 350kw,nu mai stiu cat e tariful sau in ce tip de contract va functiona cel in cauza,dar daca punem un pret de 0,7 lei/kw,asta ar insemna vreo 245 lei.La 12 ore/zi, ar fi de plata vreo 330 lei,cu un consum individual de 150kw pe luna la celelalte aparate,nu mi se pare chiar mult,daca in intervalul de 12 ore din zi reuseste sa mentina macar 20 grade in interior,cand afara sunt -20,si tariful/kw este intr-adevar cel luat in calcul Toate astea ar fi valabile,daca socoata cu 75w/mp ar fi valabila,ori la incalzirile clasice in functie de conditii/pierderi,se ia in calcul de la 120 la 150w/mp...tare ma tem ca la acest consum cantitatea de caldura nu va fi tocmai cea care trebuie,si ori va trebui suplimentat cu panouri,ceea ce duce la cresterea pretului investitiei initiale si apoi a consumului,sau mie imi scapa ceva si randamentul e mult mai bun decat imi inchipui eu,si atunci sunt rentabile...E un singur mod de a afla,cine foloseste primul,ne vinde informatia,in reclama de pe site e doar partea placuta,ca in orice reclama,dezavantajele trebuie sa le afli singur,dupa cumpararea produsului Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 18, 2010 Partajează Postat Octombrie 18, 2010 E un singur mod de a afla,cine foloseste primul,ne vinde informatia,in reclama de pe site e doar partea placuta,ca in orice reclama,dezavantajele trebuie sa le afli singur,dupa cumpararea produsuluiPai tocmai ca nu vreau sa aflu singur la 155 EUR fara TVA, de aceea intrebam daca are cineva si care este realitatea cu raportul incalzire consum. Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 18, 2010 Partajează Postat Octombrie 18, 2010 In afara de faptul ca sunt mai fatoase,nu ocupa loc si se pot monta chiar si pe tavan,cred ca la consum sunt sensibil egale cu sistemul clasic(electric),sunt relativ nou aparute(la noi) si inclin sa cred ca cei care le-au incercat nu prea frecventeaza forumul nostru...e doar o banuiala,posibil sa ma insel. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 18, 2010 Partajează Postat Octombrie 18, 2010 red ca la consum sunt sensibil egale cu sistemul clasic(electric)Acest aspect ma intereseaza si pe mine, in momentul de fata, trec peste perioda primavara/toamna, (cand nu primesc agent termic), cu un calorifer cu ulei si as vrea sa fac o comparatie de costuri. Link spre comentariu
ALVIN Postat Octombrie 18, 2010 Partajează Postat Octombrie 18, 2010 Salut, hai sa-mi spun si eu parerea... Folosesc incalzirea cu gaz (centrala proprie) ca de altfel marea majoritate a locuintelor din Spania dar..pentru incalzirea sufrageriei (aprox. 27mp) pun iarna o soba catalitica asemanatoare cu cea de aici http://www.equipe.ro/default/incalzire/gaz/sobe-catalitice/soba-cu-infrarosii-laminox-irm-70.html . O butelie (12€) ma tine vreo doua saptamini functionind (a minim) aproape toata ziua. Desi are cireva sisteme de siguranta nici eu nu am curaj s-o las aprinsa toata noaptea. Mi s-a parut cea mai rentabila solutie datorita volumului mare al incaperii. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 18, 2010 Partajează Postat Octombrie 18, 2010 o soba catalitica asemanatoare .Cunosc aceasta solutie de incalzire, in Romania prin anii 60, erau sub denumirea de Radiant cu Infrarosii si avea un cadru pe care se monta sus radiantul si jos butelia. problema lui este ca trebuie bine aerisit si supravgheat cand functioneaza. Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 18, 2010 Partajează Postat Octombrie 18, 2010 Acest aspect ma intereseaza si pe mine, in momentul de fata, trec peste perioda primavara/toamna, (cand nu primesc agent termic), cu un calorifer cu ulei si as vrea sa fac o comparatie de costuri.Pai asta a fost si motivul principal pt care am recurs la desprinderea de sistemul de incalzire centralizata,toamna si primavara era ca in beci,umezeala si o racoare de mai mare dragul Si noi astia mai harsaiti de viata ne mai puneam cate ceva pe noi si o rezolvam,dar aveam copii care inghetau la birou facandu-si temele,de asta am zis ca fie ce-o fi,la termoficare nu ma mai bransez nici daca imi promit caldura gratis...nu mai vorbesc de facturile care brusc au scazut la jumate...Acum s-a mai redus din diferenta,s-a scumpit gazul,dar tot e mai convenabil, si dau caldura cand vreau,cata vreau si nu depind de bunavointa altora,care pe banii mei,faceau cum le taia capul. Link spre comentariu
miron1947 Postat Octombrie 18, 2010 Partajează Postat Octombrie 18, 2010 la termoficare nu ma mai bransez nici daca imi promit caldura gratisEu sunt la incalzire centralizata(avem o centrala cu gaz de zona), dar as fi foarte fericit sa-mi dea agent termic gratis. Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 18, 2010 Partajează Postat Octombrie 18, 2010 Da,numai ca eu nu mai cred in promisiunile nimanui din tara asta :rade:Ne-au promis prea multi prea multe,si acum ne da sa alegem,din trei... pe cea mai lunga Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum