Vizitator GOICEA AURELIAN Postat Octombrie 10, 2010 Partajează Postat Octombrie 10, 2010 ai intuit foarte bine sistemu,ce trebue remarcat e faptul ca serpentina este foarte deasa si are can 80 la suta din lungimea tevei de fonta asa ca strabate toata soba de jos pana sus, sistemul de ventilatie este functional doar in momentul cand temperatura urca foarte mult,in rest teava este inchisa pentru a nu pierde temperatura. Link spre comentariu
vfp_marius Postat Octombrie 10, 2010 Partajează Postat Octombrie 10, 2010 transferul caldurii de la aer la apa se va face foarte greu daca suprafatza colectoare nu e mare , itzi va trebui un radiator ceva , adaug niste poze cu un instant pe gaz metan sa vezi cam cum arata poate itzi vine o idee :ai acolo un arzator ,unitatea , ansamblul din interior , si in 0142 este radiatorul colector , si se vede in el cat de des e radiatorul Link spre comentariu
Vizitator GOICEA AURELIAN Postat Octombrie 10, 2010 Partajează Postat Octombrie 10, 2010 ok mersi mult, acela este un radiator de centala si este conceput sa incalzeasca apa foarte rapid,in momentul cand folosesti apa menajera, centrala pleca automat, dupa ce ai terminat de folosit apa centrala se opreste,corect? centrala ne avand o rezerva foarte mare de apa,in cazul meu am acel boiler de 100 de litri in care apa se tot plimba din soba in el,oare sa nu functioneze? (mai ales ca am o sotie care baga in soba non stop de acea mi a venit si idea cu serpentina)cel putin sa mai beneficiez de ceva energie termica.mersi inca odata pentru sfaturi. Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 10, 2010 Partajează Postat Octombrie 10, 2010 Nu e rau sa folosesti o parte din energia termica eliberata pe cos,dar totusi un schimbator de caldura in focarul sobei mie mi se pare prea mult...in stare initiala,totul e ok,boilerul e rece,focul arde,si sistemul e dezechilibrat,acumuleaza energie termica si ajunge apoi la sa zicem 80-90 grade in boiler,si orice ridicare de temperatura e neindicata ca sa nu spun periculoasa,eu zic la asta sa te gandesti mai mult,in focarul sobei ai cateva sute de grade,ma indoiesc cu sistemul ala de ventilatie sa poti stopa incalzirea incontinuare a serpentinei,e ca si cum ai proiecta o masina fara sistem de franare...merge f bine,da' cum o opresti?Personal as monta unu sau doua calorifere,care sa preia surplusul de caldura cand focul arde in draci si boilerul e fierbinte si fara consum de apa calda,adica noaptea,cand ti-e lumea mai draga,parca as dormi mai linistit... Link spre comentariu
Vizitator GOICEA AURELIAN Postat Octombrie 10, 2010 Partajează Postat Octombrie 10, 2010 sa dea domnu sa se incalzeasca asa cum spuneti dv ,dupa acea se pot face inbunatatiri la sistem (ex un calorifer) Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Octombrie 10, 2010 Partajează Postat Octombrie 10, 2010 Ideea cu radiatorul de centrala pe gaz este buna deoarece acestea sunt construite pentru randament maxim. Inspira-te ca mod de constructie. Exista si centrale termice care functioneaza in tandem cu un boiler asa ca nu vad problema daca folosesti termosifonarea apei. Atentie la cateva detalii specifice arderii combustibilului solid : arderea lemnului sau a carbunelui este puternic coroziva pentru materialele uzuale si din acest motiv sa te gandesti la demontarea sistemului fara sa darami soba. La fel, atentie la temperatura de iesire a gazelor sa nu faci condens pe cos daca pui serpentina aproape de iesirea gazelor din soba. Si, in ultimul, rand trebuie gandita o metoda de curatare a cenusii / funinginei care se depune pe serpentina. Propun o metoda putin diferita la metoda ta. Realizeaza un rezervor paralelipipedic care va fi "tavanul" sobei si pe fundul rezervorului sudeaza niste tevi care formeaza o bucla in ultimul traseu de fum. Asa vei avea o suprafata de transfer termic destul de mare. Mai poti folosi ca si canal de fum tevi de metal trecute direct prin boiler astfel fumul incalzeste direct apa din boiler (metoda este folosita frecvent la boilerele verticale pe lemne / carbuni, construite artizanal, pentru incalzitul apei pentru baie). O ultima varianta, ceva mai ciudata, este sa construiesti soba cu gauri unde vei introduce tevile de fier in canalele de fum. Asa vei avea posibilitatea sa le inlocuiesti oricand doar desfiletandu-le si scotandu-le afara. problema este ca nu arata estetic deloc, fiind vizibile fitingurile de conexiune intre tevile din soba dar ai avantajul ca sistemul poate fi reparat oricand, chiar si cu jar in soba.Am dat cateva idei in plus ca sa ai de unde alege. Link spre comentariu
vfp_marius Postat Octombrie 11, 2010 Partajează Postat Octombrie 11, 2010 am vazut la cineva un astfel de sistem facut din 2 stingatoare ceva mai lungi plasate in partea din spate a sobei el incalzea 2 calorifere din camerele invecinate . .trageti si o privire la fotografia de aici viewtopic.php?f=68&t=32054&start=165 Link spre comentariu
Vizitator GOICEA AURELIAN Postat Ianuarie 10, 2011 Partajează Postat Ianuarie 10, 2011 Am revenit, am terminat soba teava da randamentul asteptat ,o sa revin cu fotografi Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum