Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare alimentator laptop

Postări Recomandate

Am un UPS ALPHA 500IC, al carui acumulator l-am inlocuit cu un acumulator de masina de 60 AH. Vreau in acest fel sa am pc-ul protejat si cu o autonomie rezonabila iar pentru perioadele mai lungi de intrerupere a curentului electric voi folosi laptopul alimentat printr-un adaptor de la aceeasi baterie de masina.Problema e ca ups-ul incarca foarte greu acumulatorul (0,5 A) si m-am gandit sa folosesc o sursa auxiliara pentru incarcarea acumulatorului dupa o pana de curent.Am gasit un alimentator de laptop IBM cu 16V, 4,5A si mi-am zis ca e ok. Ups-ul face urat cand simte ca vin pe acumulator cu mai mult de 13,8V asa ca trebuie sa reduc tensiunea alimentatorului de la 16 la 13,8V, eventual, daca e nevoie, sa fac si o limitare de curent la 4,5 A (pentru ca alimentatorul laptopului daca sesizeaza depasirea acestui prag intra ceva protectii si se blocheaza). Initial am vrut sa inseriez cateva diode dar pentru ca-mi place sa ma complic am desfacut alimentatorul crezand ca mi-e mai simplu sa ajustez tensiunea de iesire si aici m-am blocat. Alimentatorul e facut cu FA 13842, mai are spre iesire un LM324, iar singurul feed back de care as putea sa ma agat ar fi un optocuplor insa mi se pare cam complicat.Daca aveti vreo solutie pentru situatia asta e binevenita.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

salut am si eu un alimentator de leptop de 12V/4A si as dori sa il modific pentru 19V ce ar trebuii sa fac (se poate)

Teoretic si energetic vorbind maxim 2,5A cu cei 19V. Cu un step-up convertor. Trebuie sa te interesezi din sursa sigura ce curent absoarbe lapetoapa in cauza. Cauta eticheta pe el, manual,etc. Apoi cauti o sursa potrivita pentru el, confectionata industrial.
Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Am un UPS ALPHA 500IC, al carui acumulator l-am inlocuit cu un acumulator de masina de 60 AH. Vreau in acest fel sa am pc-ul protejat si cu o autonomie rezonabila iar pentru perioadele mai lungi de intrerupere a curentului electric voi folosi laptopul alimentat printr-un adaptor de la aceeasi baterie de masina.Problema e ca ups-ul incarca foarte greu acumulatorul (0,5 A) si m-am gandit sa folosesc o sursa auxiliara pentru incarcarea acumulatorului dupa o pana de curent.Am gasit un alimentator de laptop IBM cu 16V, 4,5A si mi-am zis ca e ok. Ups-ul face urat cand simte ca vin pe acumulator cu mai mult de 13,8V asa ca trebuie sa reduc tensiunea alimentatorului de la 16 la 13,8V, eventual, daca e nevoie, sa fac si o limitare de curent la 4,5 A (pentru ca alimentatorul laptopului daca sesizeaza depasirea acestui prag intra ceva protectii si se blocheaza). Initial am vrut sa inseriez cateva diode dar pentru ca-mi place sa ma complic am desfacut alimentatorul crezand ca mi-e mai simplu sa ajustez tensiunea de iesire si aici m-am blocat. Alimentatorul e facut cu FA 13842, mai are spre iesire un LM324, iar singurul feed back de care as putea sa ma agat ar fi un optocuplor insa mi se pare cam complicat.Daca aveti vreo solutie pentru situatia asta e binevenita.Multumesc.

Am rezolvat problema... abia astazi ca nu am gasit timp pana acum. A fost relativ simplu! divizorul rezistiv care il cautam facea cam 2,4 v si ii "livra" pe intrarea unui amplificator operational din lm324. Am calculat, am pus in paralel "rezultatul" (aprox 30 Kohmi) iar tensiunea de iesire este acum 13,8V exact cat imi trebuie!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări