Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de 14.5V

Postări Recomandate

Am sa postez citeva scheme care n-ar putea ajuta .

Sper sa ne ajute cineva cu experienta

1

Posted Image

2

Posted Image

3

Posted Image

4

Posted Image

5

Posted Image

Eu ma gandeam sa realizez un Buck/Step-down Converter adica dintr-o tensiune de 20v sa am 14,4 pe bornele bateriei indiferent de curentul absorbit.

Curentul absorbit trebuie setat din niste rezistoare (sunturi) in serie cu bateria dar i-mi este incomod sa pun multe sunturi sau rezistoare pt a avea diversi curenti de incarcare.

Ce solutie activa i-mi dati pentru varierea curentului de incarcare!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 72
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Salut !nu am mai deschis un nou post pt ca s-ar fi numit tot 14,4v / 100aAm un transformator de 24 c.a si cam 100A Vreau sa-l folosesc pt un incarcator auto.Acest incarcator vreau sa aiba posibilitatea :-- reglarii curentului de incarcare-- tensiune constanta la bornele bateriei-- oprire atunci cind acumulatorul este plin.De ce folosesc un astfel de transformator de 100a ?Vreau sa am posibilitatea unei incarcari rapide pt niste baterii DEEP-CYCLE.CREDETI CA ACEST REGULATOR ESTE BINE FACUT PT A AVEA O TENSIUNE CONSTATNTA DE 15V PE BATERIE ?Astept sugestiile voastre.

ai mai facutceva...mie mi-a esuat stabilizatorul... la curentmic mergea la mai mare s-au blocat mossfetii..si apoi s-au ars unu cate unu....
Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Si nu era aceasta situatie previzibila?...Acolo diferenta de tensiune dintre sursa si acumulator este preluata de tranzistori, dar la o comanda ferma tranzistorii se deschid si curentul obtinut nu este limitat de nimic. Booom....Schema respectiva este un fel de ''struto-camila'' ce a pierdut pe drum elementele esentiale ale unei scheme in comutatie: dioda, bobine si foloseste tranzistorii cu o comanda ferma intr-o schema liniara dar fara rezistenta de limitare... :smt003

Link spre comentariu

Nu stiu din ce considerente, din multitudinea de scheme existente, ai ales-o tocmai pe asta, care in opinia mea prezinta cateva inconveniente:

In primul rand, alimentarea este la 120V-60Hz, tensiune in functie de care s-au ales si celelalte componente din schema.

Apoi, reglajul curentului de incarcare se face prin reglajul tensiunii primare a transformatorului, printr-un VTA cu triac. Functionarea acestui variator pe sarcini inductive e destul de pretentioasa, exista scheme dedicate mai sofisticate care garanteaza o functionare corecta si sigura pe astfel de sarcini.(De exemplu, daca din diverse motive legate de diac si triac, nu poti asigura acelasi unghi de conductie pentru ambele semialternante, va apare o componenta continua, asa ca transformatorul se va supraincalzi degeaba).

in scheam asta nu pot sa leg in loc de potentiometru sa leg un ortocuplor si cu un tzener sa leg de secundar ca un feed back sa fac un ~ stabilizator???

N-am inteles prea bine ce stabilizator ai in vedere, dar daca e vorba de stabilizarea curentului de incarcare (deci sursa de curent constant), atunci pentru tensiunea de reactie (feedback-ul la care te referi), poti folosi caderea de tensiune culeasa de pe un shunt pe care-l pui in serie cu sarcina.

O astfel de schema, testata in multe exemplare si in multe variante de-a lungul anilor, poti vedea la

http://www.emil.matei.ro/redbat.php

a fost publicata si in Tehnium cu multi ani in urma.

Link spre comentariu

Desi nu mai sunt la moda, dupa ce am citit din urma acest thread, iti recomand o sursa liniara, mai simpla. O astfel de sursa de 13.8V/22...30A, cu protectii eficiente, am facut ultima data prin 1995, pentru un prieten radioamator. In prezent, dupa 12 ani e inca folosita din plin fara probleme. Fiabilitatea demonstrata in timp (nu s-a semnalat nici cea mai mica defectiune), o recomanda, desi e mai putin eleganta. Totul e sa te feresti sa nu-ti cada pe picioare...

Date gasesti in Tehnium 1/1996 sau la

http://www.emil.matei.ro/sts.php

Un redresor filtrat, fara stabilizare pt aplicatii nepretentioase, poate fi util in anumite cazuri, cand nu vrei neaparat o stabilizare ci admiti o plaja mai larga a tensiunii, cum poate fi si la bordul masinii, 10...15V de exemplu. O dimensionare potrivita a trafo si a schemei de redresare, cu ceva compromisuri, te pot scoate uneori din impas. Informativ, vezi si

http://www.emil.matei.ro/redfil.php

Citeste si textele, s-ar putea sa-ti fie utile pt directionare daca vrei sa-ti dezvolti o variante proprie, pt componentele de care dispui.

Link spre comentariu

E foarte bine daca schema cu triac iti lucreaza bine pe transformatorul respectiv. Eu am testat-o pe un transformator de sudura si n-am fost multumit de rezultate. Pentru a lucra impecabil, am inlocuit comanda cu diac, care da un singur impuls pe semialternanta, cu comanda intretinuta cu trenuri de impulsuri, iar triacul l-am inlocuit cu 2 tiristoare antiparalel, comandate la unghiuri de faza riguros egale, sarcina (trafo) fiind puternic inductiva.Daca-ti merge in configuratia prezentata e bine ca schema e mai simpla. Urmeaza sa mai stabilizezi cat de cat tensiunea de iesire, am inteles ca asta vrei.Iti dau o idee pe care am incercat-o mai demult la o schema de genul asta (stabilizator de tensiune pt televizorul alb-negru). In locul potentiometrului variatorului am pus o fotorezistenta cuplata optic cu un bec, printr-un tub. (La vremea respectiva nu se gaseau asa usor optocuploare, cum sunt acum). Desigur, in locul becului se poate pune LED. Controlul LEDului se face, evident, de pe iesirea de cc, printr-un circuit adecvat. Cred ca la acest feedback te-ai referit intr-un post anterior. Pentru ca tot ai restul montajului facut, ai putea incerca si aceasta idee, fotorezistente se gasesc la Conex destul de ieftine.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

am revenit cu ideei mult mai bune si chiar mai ieftine :))momentan am 2 surse AT functionale.....si inca 2 de reparat (au bubuit :) )inca sunt dubios in legatura cu protectia lor la scurt circuit....dar inceput bun.....tensiunea nu este tot ce poate sursa....e limitata din feedbackam schimbat diodele originale cu mbr4045 sa nu mai am probleme cu diodele sparte.... am pus bobina de pe 5v la 12v (partea variabila)am dezactivat toate tensiunile nefolositoare si mutat feedback-ul pe singura tensiune folositabutonu din panou este butonu de scoatere din protectia a sursei fara sa mai scoti din priza si ledu din buton se aprinde cand este in protectiePe viitor vreau sa inlocuiesc finalii cu unii mai tapeni si sa ridic nivelu de la protectie corespunzator

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări