Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de 14.5V

Postări Recomandate

• Răspunsuri 72
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

• 3 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Salut !

nu am mai deschis un nou post pt ca s-ar fi numit tot 14,4v / 100a

Am un transformator de 24 c.a si cam 100A

Vreau sa-l folosesc pt un incarcator auto.

Acest incarcator vreau sa aiba posibilitatea :

-- reglarii curentului de incarcare

-- tensiune constanta la bornele bateriei

-- oprire atunci cind acumulatorul este plin.

De ce folosesc un astfel de transformator de 100a ?

Vreau sa am posibilitatea unei incarcari rapide pt niste baterii DEEP-CYCLE.

Posted Image

CREDETI CA ACEST REGULATOR ESTE BINE FACUT PT A AVEA O TENSIUNE CONSTATNTA DE 15V PE BATERIE ?

Astept sugestiile voastre.

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

:smt003 Poate ca nu am inteles eu functionarea schemei.-Dar cine limiteaza curentul de incarcare? Tu deschizi tranzistoarele in impulsuri si aplici aproape 24 de volti la iesire. Ca le vei inchide dupa o perioada, asta nu rezolva problema. Lipseste de acolo un element esential: bobina. (Aaa si dupa aceea si o dioda schottky clasica catre masa cu catodul in sursa tranzistoarelor...)-De ce optocuplor cand ai comanda cu masa comuna?-De ce dioda zenner de 15V cand la iesire doresti sa obtii 14.5V? Si daca mai tinem cont de cadea de tensiune pe LED-ul din optocuplor...Si pentru a obtine tensiunea dorita se va folosi intodeauna un element de reglaj al tensiunii, de obicei un semireglabil.

Link spre comentariu

bun.-de ce optocuplor ?separare galvanica ....pt ca la intrare eu aplic 24v iar comanda este alimentata dintr-o alta surasa de 12v (doar p comanda)-de ce zenerul de 15v, pt ca trebuie sa fie cit mai aproape de valoarea de 14,4 V-curentul se poate regla (presupun) din Rds(on) ai mosfetilor...acest lucru ramane de discuta.Eu am propus o schema de regulator de tensiune , din 24v sa fac 15v indifernet de curentul absorbit .Astept propunerile d-tra si imbunatatirea schemei!

Link spre comentariu

Uite de unde m-am inspirat

Posted Image

Most off-the-shelf car battery chargers cannot not be left connected to the battery for long periods of time as over-charging and consequent battery damage will occur. This add-on circuit is placed in series with the battery being charged and is powered by the battery itself.

In effect, the circuit uses a high-current Mosfet to control the charging current and it turns off when the battery voltage reaches a preset threshold.

Power for the circuit is fed from the battery to 3-terminal regulator REG1 which provides 8V. LED1 indicates that the battery is connected and that power is available.

The 555 timer IC is configured as an astable oscillator running at approximately 100kHz. It feeds a diode pump (D1 & D2) to generate adequate gate voltage for Mosfet Q3, enabling it to turn on with very little on resistance (typically 14 milliohms).

With the Mosfet turned on, current flows from the charger's positive terminal so that charging can proceed. The battery voltage is monitored by 10kΩ pot VR1. When the wiper voltage exceeds the conduction voltage of zener diode ZD1, transistor Q1 turns on and pulls pin 4 (reset) low to switch off the 555 and remove gate drive to the Mosfet.

This process is progressive so that the cycle rapidly repeats itself as the battery charges. Eventually, a point is reached when the battery approaches its charged condition and the cycle slows right down.

Transistor Q2 and LED2 function as a cycle indicator. When the battery is under charge, LED2 appears to be constantly on. When the battery is fully charged, LED2 briefly flicks off (charging) and returns to the on state (not charging) for a longer period.

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

bun.-de ce optocuplor ?separare galvanica ....pt ca la intrare eu aplic 24v iar comanda este alimentata dintr-o alta surasa de 12v (doar p comanda)-de ce zenerul de 15v, pt ca trebuie sa fie cit mai aproape de valoarea de 14,4 V-curentul se poate regla (presupun) din Rds(on) ai mosfetilor...acest lucru ramane de discuta.Eu am propus o schema de regulator de tensiune , din 24v sa fac 15v indifernet de curentul absorbit .Astept propunerile d-tra si imbunatatirea schemei!

Cred ca nu se inteleg anumite intrebari... :smt003 -Despre care separare galvanica este vorba daca comanda se face direct pe poarta tranzistoarelor finale cu referinta tot la masa respectiva?- Iar cu zennerul de 15 V... circuitul care include zennerul , dioda LED a optocuplorului si rezistenta are un prag minim de deschidere de aproximativ:15V+caderea de tensiune pe LED(1.2-1.5V) + Iminim optocuplor x 510 ohmiAsa ca la aproximativ 5mA prin optocuplor rezulta 15 + 1.2 +0.51x10= 21.3V-Iar tranzistoarele nu vor limita curentul deoarece sunt deschise la maxim...
Link spre comentariu

http://valveaudio.tripod.com/images/schematics/switcher1.JPG

Din aceasta schema m-am inspirat care este functionala.

-feedback-ul ramane acelasi, setand tensiunea la 15v cu acel zener de 15v.

-circuitul a fost schimbat din sg3524 cu sg3525 ...asta nu ar conta f mult.

Am spus foarte clar ca acea schema este doar un inceput si ea poate suferii modificari in functie de sugestiile d-tra.

-controlul curentului scrie sus clar ca ramane de discutat daca se poate controla prin deschiderea mosurilor ,adica prin rezistenta interna (on).

Astept sugestii constructive !

Chiar cu scheme prezentate !

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Te-ai inspirat dar ai distrus schema de acolo.In primul rand ca e o diferenta in a obtine o tensiune la un anumit grad de precizie, cum este cazul pentru incarcarea unui acumulator si alta este sa ai tolerante de cativa volti care nu afecteaza functionarea sarcinii, vezi acolo un amplificator de putere.Daca la o tensiume sumata de aproximativ 74V nu mai conteaza comportarea diodelor zenner functie de curentul parcurs sau tensiunea de deschidere a LED-ului din optocuplor, la 14.4V fiecare volt conteaza.Iar tu ai taiat dintr-o schema ce functioneza in comutatie elementele de baza si doresti sa o folosesti ca o sursa clasica liniara. :smt001 Ca sa nu mai spun de cuplarea iesirilor A si B in paralel la SG3525...Ai acolo cateva scheme cu stabilizare liniara si poti sa le utilizezi.

Link spre comentariu

Multumesc pt raspuns ,dar as fi mai multunit daca ai putea si redesena schema aceea care am facut-o "varza" sa fie cit de cit functionabila.Crede-ma ca acea schema originala nu da crezi pt ca am realizat-o ,chiat merge bine , feedback-l i-si face treaba.De ce am ales sa fac alta schema ,pt ca acel sg3525 este capabil sa atace mosfeuri de putere,frecventza de lucru este precisa, iar feedback-ul chiar merge bine " Ca sa nu mai spun de cuplarea iesirilor A si B in paralel la SG3525.." Corect as putea sa pun niste diode 1n4148, dar ma gindeam ca daca totusi exista un timp mort unde nici una nu comanda ar putea merge si asa.Ca sa tragem niste concluzii:-feedback-ul poate fi facut fara separare galvanica?-OUT-A si OUT-B se pot uni cu diode.?Astept in continuare modificari, orice idee este bine venita.

Link spre comentariu

Salut !nu am mai deschis un nou post pt ca s-ar fi numit tot 14,4v / 100aAm un transformator de 24 c.a si cam 100A Vreau sa-l folosesc pt un incarcator auto.Acest incarcator vreau sa aiba posibilitatea :-- reglarii curentului de incarcare-- tensiune constanta la bornele bateriei-- oprire atunci cind acumulatorul este plin.De ce folosesc un astfel de transformator de 100a ?Vreau sa am posibilitatea unei incarcari rapide pt niste baterii DEEP-CYCLE.CREDETI CA ACEST REGULATOR ESTE BINE FACUT PT A AVEA O TENSIUNE CONSTATNTA DE 15V PE BATERIE ?Astept sugestiile voastre.

sunt de acord eu cu scheam ta.. asa vroiam sa fac si eu stabilizarea... dar eu zic sa scazi de la 24v la vreo 16v...ca o sa fie undele ff (duty cycle) ff mici si pot aparea parazitiice frecventa folosesti?
Link spre comentariu

Salut!Am un transformator de sudura si i-am scos secundarul (45v) si am inercat sa-l bobinez cu sarma data in parale( micsorez tensiunea cresc curentul) dar dupa citeva spire date am decis ca nu are rost pt ca sarma era din aluminiu si era izolata doar cu atza iar lacul lipsea ...si cind o indoiai la 90 de grade se vedea sarma prin izolatie.Am sa il bobinez probabil cum ai facut tu cu un AWG4 dar i-mi pun problema izolatiei , sa nu avem probleme si sa se imoaie acea izolatie foarte mult.Ce caut eu este un control al curentului (sa pot sa incarc cu un curent ales de mine din scara 5-100A) si tensiunea de pe bornele bateriei sa fie liniara.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări