Vizitator Victorine Postat Octombrie 26, 2011 Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Buna ziua, As vrea sa-mi instalez un cazan pe combustibil solid (lemn/ brichete rumegus/ carbune) si ii rog pe cei care se pricep sa-mi confirme daca urmatoarea schema de conexiune a cazanului, cu circuit de by-pass si o singura pompa de recirculare este viabila. Apreciez orice sfaturi de imbunatatire!Cu multumiri Schema conectare centrala lemne.pdf Link spre comentariu
Vizitator Victorine Postat Octombrie 26, 2011 Partajează Postat Octombrie 26, 2011 Intre timmp am inteles ca vana de amestec se pune pe retur. Link spre comentariu
vincze_szilard Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 in functie de tipul vanei cu 3 cai se pune pe retur sau turdar cel mai simplu si usor de gasit este de la atmos un termoventil care se monteaza pe retur, el are rolu de-a recircula apa pana cand acesta se incalzeste peste 50-60 de grade, mai multe scheme gasesti pe saitu lor cauta numa atmos pe google si o sa vezi o groaza de scheme, schema e in regula dar sa fii atent la vana cu 3 cai, ce model ii si cum se monteaza. iar pompa trebuie sa asigure si pierderile prin vana si resul instalatiei daca nu ai si un rezervor de acumulare, in cazul in care ai atunci pompa trebuie sa duca doar cazan, v3c si rezervor, si cred ca cam orice pompa iti duce chestia asta ca pierderile sunt mic, daca nu ai rezervor atunci intervin si pierderile pe circuitul de incalzire. Link spre comentariu
Vizitator Victorine Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 Multumesc mult pentru raspuns! Cat sa fie pierderile de presiune cauzate de circuitul de by-pass si V3C?!De aceea in majoritatea schemelor este prevazuta pompa de by-pass si una suplimentara de circulare? Pompa mea este Grundfos UPB 25-50, am 5 radiatoare de otel 22*600*lungime totala 4400cm, eu zic ca face fata instalatia doar cu aceasta pompa. Link spre comentariu
vincze_szilard Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 face linistit ca acea pompa UPB 25-50 inseamna (25 este dimensiune de racord, probabil cu filet Dn1'' - iar 50 inseamna inaltime de pompare la debit 0, impartit la 10, si ar fi 5 mCA '' coloana apa'' ce mi-ai dat tu este codul pompei, dar modelu este: GRUNDFOS UP BASIC 25-5; cod: UPB.25-50 http://www.scribd.com/doc/55820199/2145 ... icatii-UPB - aici gasesti cartea tehnica a pompei radiatoarele au o lungime totala de 4500 (cat ai spus) aia inseamna in jur de 7.6kW la 80/60 tur/retur asta inseamna un debit de 0.38mc/h, din cate vad pe grafic, pompa ti-e inca prea mare, dar nu-i o problema ca doar mai ai rezerva si pe viitor iti poti monta mai multe radiatoare. Link spre comentariu
Vizitator Victorine Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 Asadar pot folosi DOAR aceasta pompa in instalatie, amplasata in bucla de recirculare (by-pass)?In viitor o sa folosesc si serpentina pentrui preparare ACM a cazanului cu un boiler termoelectric si o pompa dedicata mai micuta, nu cred ca o sa leg boilerul la circuitul de incalzire, e mai eficient la serpentina speciala din cazan.Pentru un volum de apa total de 140 L in instalatie am calculat 140x0.04x2 = 11.2 sa rotunjesc in sus la 18L vasul de expansiune inchis, e corect? as vrea sa fie cat mai compact.Recomandari pentru vane de amestecare cu 3 cai sau termoventil? Daca se poate cu un link, ca se gasesc cam greu...Mii de multumiri! Link spre comentariu
vincze_szilard Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 nu inteleg la ce serpentina cazanului vrei sa legi boileru, cazanul are doar o intrare si o iesire, acea serpentina de care zici cred ca e de racire la supra incalzire care este comandata de o vana termostatata de tip WATS, poti lega mai departe pe conducta de tur, pui o vana cu 3 cai termostata (cu cap termostatic cu tub capilar, domeniu 40-70 grade) si de ala legi boilerul, si atunci ai ACM prioritar fata de incalzire, cand boileru s-a incalzit vana iti cupleaza pe incalzire si nu iti mai trebuie si alte pompe. Link spre comentariu
Vizitator Victorine Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 Cazanul pe care vreau sa il iau are in interiorul registrului 2 serpentine, una pentru preparare ACM in partea superioara cea mai fierbinte si una pentru racire. In plus registrul (schimbatorul) are tur si retur pentru incalzire. Termofarc FI-22NS. O centrala romaneasca cu registru din otel, care pare destul de bine gandita. Fara gazeificare modelul asta. Link spre comentariu
vincze_szilard Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 dupa modelul pe care mi l-ai dat am gasit asta http://www.termofarc.ro/pdf/fi-ns.pdf e drept ca are o serpentina dar acela este pentru preparare instant acm, deoarece in pdf este descris ca si ARM-apa rece menajera (peaici intra apa de la retea) si ACM e apa calda menajera. iar in tabel este trecut un debit de incalzire ACM de 9l/min la Dt 30 grade, asta inseamna ca apa rece de la 10 grade ti-l incalzeste la 40, la 40 de grade nu-l poti baga in boiler, sa iti fie primar in boiler. prin urmare serpentina e pt ACM instant, cat timp iti merge cazanu, daca vrei cu boiler atunci acea serpentina nu prea merge. (spun nu prea ca orice se poate face.) Link spre comentariu
Vizitator Victorine Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 Corect, ai dreptate, serpentina respectiva este pentru preparare instant, daca vrei boiler termoelectric cea mai buna varianta este cu montarea acestuia pe circuitul de incalzire. M-am uitat cu mai mare atentie si ai observat bine. Link spre comentariu
vincze_szilard Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 uite o schema cum ti-l poti lega, nu lua in seama diametrele ci doar schema, principiu de functionareeu asta am folosit la unele proiecte unde este doar incalzire cu cateva radiatoare si preparare ACM, dar atentie la v3c ca si acela este de mai multe feluri, (inchide sau deschide la actiunea capului termostatat) poti alege si varianta cu o vana simpla in locul celei cu 3 cai dar acela il montezi pe bucata de teava care intra in boiler, dar acela trebuie sa fie normal deschis si cand se incalzeste apa atunci capu termostatat inchide treptat. 01_347-Planuri Termice Layout1 (1).pdf Link spre comentariu
Vizitator Victorine Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 Multumesc mult! O recomandare de unde sa iau vana cu 3 cai termostatata? Link spre comentariu
vincze_szilard Postat Octombrie 27, 2011 Partajează Postat Octombrie 27, 2011 in principiu cam de oriunde de unde gasesti sa fie si eftin si si bun, ca o referinta uitate si peste astea http://www.imi-internationalcee.com/ro/ ... ersie.html http://melindainstal.ro/page.php?produs ... a-distanta http://melindainstal.ro/page.php?produs ... a-cu-3-cai - pt vanele cu 3 cai ai grija la simbolurile si desenele care-s pe ele (poate sa fie de impreunare sau de impartire, tie iti trebuie de impartire, adica o intrare si 2 iesiri) http://www.kapoterm.ro/Capete-termostat ... pID36.html http://melindainstal.ro/page.php?produs ... ala-coltar - iti mai recomand sa pui si unu dinasta mai ales daca ai pe radiatoare capete termostatatice, si oricum e bine sa pui ca ai o pompa ff mare pt instalatie. Link spre comentariu
Vizitator Victorine Postat Octombrie 28, 2011 Partajează Postat Octombrie 28, 2011 Multumesc mult! Link spre comentariu
vincze_szilard Postat Octombrie 28, 2011 Partajează Postat Octombrie 28, 2011 cuplaceresi tinema la curent cu ce ai facut si cum functioneaza,inca o chestie, grija mare la tipu de lemn ce pui in cazan ca daca nu e uscat 2 ani fara sa-l ploua, atunci randamentu scade de mama focului, chiar si cu 30-40%, daca te uiti in fisa tehnica a fiecarui cazan pe lemne o sa vezi ca este un grafic cu puterea cazanului (sau randamentul lui) in fct. de umiditatea lemnului si esenta lui. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum