Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vana de amestec cu 3 cai


Vizitator tudor1973

Postări Recomandate

Vizitator tudor1973

Buna ziua ! Sunt nou pe forum si as avea nevoie de un sfat. Am o centrala termica pe care urmeaza sa o montez zilele astea . Am gasit pe internet o schema in care apare la montare obligatorie si o vana de amestec cu 3 cai . Am intrebat diversi mesteri si au spus ca vana aia nu este neaparat necesara.Ce rol are aceasta vana si este obligatorie?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • vincze_szilard

    17

  • blazeu

    3

  • doru3160

    2

  • mester strica

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator tudor1973

Centrala de 37 kw cu lemne.Vas de expansiune inchis .Pompa de recilculare Grundfos.Suprafata de incalzit , cam 200 mc aer.Instalatie din PPR compusa din 5 radiatoare de fier (albe,clasice) .Stiu ca e cam supradimensionata centrala ,da asta e.Multumesc !

Link spre comentariu

Cum v-am scris si in pm recomand insitent sa montati acea vana cu 3 cai,mai ales ca din datele pe care le-ati furnizat cazanul este un pic cam mare ptr. ce aveti dvs. nevoie,deci este foarte probabil ca v-a lucra la sarcini partiale iar posibilitatea de condensare si coroziune in lipsa vanei cu 3 cai este si mai mare decat la sarcina nominala.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Cum v-am scris si in pm recomand insitent sa montati acea vana cu 3 cai,mai ales ca din datele pe care le-ati furnizat cazanul este un pic cam mare ptr. ce aveti dvs. nevoie,deci este foarte probabil ca v-a lucra la sarcini partiale iar posibilitatea de condensare si coroziune in lipsa vanei cu 3 cai este si mai mare decat la sarcina nominala.

Salut ,probabil ai vrut sa fii elegant cand i-ai spus ca e un pic cam mare...

E mai mult decat dublul puterii necesare,dar sa zicem ca omului ii place caldura :rade:

Vana cu 3 cai e solutia eleganta de rezolvare a circuitului primar al centralei,fara "componente discrete",dar se poate si fara, in masura in care cine o monteaza stie ce sa faca,si vrea sa se complice fara acea vana de amestec,dar ca aspect si eu gasesc mai elegant cu asemenea piesa montata pe instalatie.

Link spre comentariu
Vizitator tudor1973

Salutare ! Am facut tot montajul si sunt foarte multumit de instalatie .Pana la urma nu am mai montat acea vana de amestec ,reducand costurile ,sa vedem ulterior cu ce pret. Pe alte forumuri am citit insa ca acea vana de amestec este necesara la centrale de putere mare ,peste 60 kw. Oricum cel care mi- a montat centrala mi-a spus ca nu e neaparat necesara si stiu sigur ca nu din comoditate mi-a spus asta. Multumesc tuturor celro care m-au ajutat cu un sfat ! :aplauze

Link spre comentariu

Oricum cel care mi- a montat centrala mi-a spus ca nu e neaparat necesara si stiu sigur ca nu din comoditate mi-a spus asta.

Normal ca nu din comoditate,a muncit mai mult si ti-a facut si o economie :rade: Functia vanei de amestec poate fi suplinita de un montaj adecvat al circuitului la iesirea din centrala(supape unisens,imbinari mai multe,timp mai mare de executie...) dar in final daca e facut corect montajul,se realizeaza bine functia acelei vane,deci nu ar trebui sa influenteze bunul mers al centralei.
Link spre comentariu

La orice instalatie, mai ales la cele de putere mare, dar eu as recomanda la ORICE instalatie cu cazan pe combustibil SOLID de uz casnic, e indicat si util un circuit de by-pass, asigurat fie de acea supapa cu 3 cai, fie cu un circuit cu pompa proprie (eu am un cazan de 45kw pentru 250 de metri patrati (500-550 mc) si am un circuit cu teava de 1/2 si pompa cea mai mica, la turatia minima pe by-pass - turul si returul pe 2 toli). Rolul acelui by-pass e de a-ti mentine cazanul cald, peste 60 de grade, chiar daca nu ai nevoie de apa asa de calda - e destul de cald ca sa ajunga 45-50 de grade in calorifer - si/sau ai dezechilibru, hai sa-i spunem rezerva mare de putere la cazan. (S-a explicat de ce e bine ca temperatura cazanului sa fie ridicata, cauta si tu). "Cheltuiala" si "complicatia" aduc o anumita economie si protectie a unui cazan de vreo 10 ori mai scump decat o pompa, 2 teuri si 2 metri de teava...(recomand solutia cu pompa, e mult mai sigura decat vana cu 3 cai)Succes!

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

nu stiu ce sa zic pana acuma dar cam toate sunt improvitatii, nimeni nu a spus si nu am vazut la nimeni sa spune de vasul de acumulare asa zisul "Puffer tank" pt 35kW ar trebui cam de 1mc, acesta se leaga intre cazan si instalatie, este recomandata pentru toate cazanele de lemne indiferent de marca, daca ar carte tehnica cazanul acela atunci sigur este specificata si treaba aia, ai nevoie de 2 pompe, unul intre cazan si recipientul de stocare, si unul intre recipient si instalatie, recipientul mai are rolul si de BEP "butelie de egalizare a presiunilor" sau "Butelie de amestec" doar ca in ea mai si stuchezi o cantitate de caldura sub forma de apa calda. iti recomand ca si cazanu si si pompa cazanului sa-l legi la un UPS in cazul in care stai intr-o zona unde se mai si ia curentu, la cazanele pe lemne mai au o serpentine de racire care vine legat direct la reteaua de apa rece si in momentu-l in care se supraincalzeste atunci apa din retea iti raceste cazanul. comanda primei pompe "dintre cazan si recipient" o face automatizarea cazanului, iar cea dea 2-a pompa o poti comanda cu un termostat reglabil de teava legat in serie cu cronotermostatul din camera, iar tot din acel rezervor mai poti trage si 2 conducte intr-un boiler cu serpentina pt ACM comandat tot de un termostat montat pe boiler si cel de pe teava.si cazanul de 35kW nu o sa dea niciodata 35kW hai sa zicem un maxim de 25 kW din cauza lemnului, puterea din catalog este dat la un lemn de esenta tare cu o umiditate de 5-10% si daiate la o anumita dimensiune, si din cate cazane cu lemne am vazut nici unu nu mergea la puterea data in catalog.

Link spre comentariu

blazeu,salut cu respect,spune-mi la circuitul by-pass,in loc de supapa cu trei cai sau circuit cu pompa proprie,n-ar merge un ventil termoregulator TV 60 sau VTC 511? Tot aici mai am o intrbare :In functie de ce se aleg aceste ventile termoregulatoare"Ex.ESBE TV 25-60;ESBE 32-60;ESBE 40-60. sau ESBE VTC 511 25-60,ESBE VTC 32-60 etc.Sa aiba o legatura cu pompa de circulare?De ex: Grundfos UPS 25-60;Grundfos UPS 32-60.Stiu ca la codul pompei ultima cifra inseamna inaltimea max.de pompare (60=6metri) Poate ma lamuriti si pe mine. Sa aveti o seara buna.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări