Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Grunding zx8190-34

babanu

Postări Recomandate

Buna Ziua !!Am un tv Schaub Lorenz model ST28-31F1-5 pe sasiu scrie Grunding zx8 190-34 si care cred ca e un sasiu de BEKO__C7,C8 corespunde ca schema si numerotare de componente , procesor VCT49X3F. Problema a fost Tranzistorul finalul de linii dus 0 ohmi D508 strapunsa R516 intrerupta ! Inlocuit toate piesel ! functioneaza dar nu am corectie de E/W imagine cu efect de perna !!.Tranzistorul T501 MOS verificat si pare bun !inlocuit cu un altul dar nu similar imaginea se ingusteaza si efectul de E/W ramane .Multumesc !!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• babanu

4

• ROBEERT

3

• nostrom

2

• Toni Marginean

2

Top autori în acest subiect

Toni Marginean

Incercati sa intrati in meniul service si sa modificati de acolo reglajele aferente E/W. Daca nu actioneaza continuam discutia pe schema. Asteptam! :dans:

Link spre comentariu

Ati verificat traseul(piesele si cablajul) de la mosfet pina la vct?...pinul 83 ....verificati si alimentarea acestui pin prin rez.R478.... mai verificati ce rezistenta are fata de masa acest pin...(83>EW)

Link spre comentariu

Revin !! Din meniul service nu se modifica nimic !!(efectul de perna ) pe T501 MOS FET K2381 nu am decat in drena 4 volti .Pe pinul 83 de la vct am un 0,6 volti iar pe R 478 am 5,2 volti alimentare traseu ok-tv este nou adus de afara !! Fata de masa pe pin 83 am 1,6k ! Multumesc !

Link spre comentariu

exista anumite tipuri de corectii est-vest facute cu mos-uri , la care nu merge corect decit tranzistorul original ...orice alt tranzistor echivalent montat in locul mos-ului original duce la aparitia efectului de perna...! am intilnit asa ceva la tvc-uri philips de 100hz...!exista posibilitatea ca si la dvs sa se intimple acelasi lucru... :da

Link spre comentariu

nu am vizualizat nici un semnal !! am facut numai masuratori !! in privinta C-MOS FET K2381 este cel original din schema-placa : daca pun altul apropiat ca parametri dar nu original am o imagine ingustata si defectul de E/W ramane !! si pe MOS FET K2381 nu am decat in drena 4 volti !!

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

exista anumite tipuri de corectii est-vest facute cu mos-uri , la care nu merge corect decit tranzistorul original ...orice alt tranzistor echivalent montat in locul mos-ului original duce la aparitia efectului de perna...! am intilnit asa ceva la tvc-uri philips de 100hz...!exista posibilitatea ca si la dvs sa se intimple acelasi lucru... :da

Buna ziua tuturor. Am primit si eu un asemenea TV la reparat. Eu am gasit pe circuitul E - W urmatoarele componente: final E - W ( T501 ), R502, D507 si finalul linii. Am inlocuit ambele diode modulatoare ( cu toate ca cea de masa dadea bine la masuratoare ), R502, final linii si finalul E - W. La finalul E - W am incercat tot felul de mosfeturi. Nu vrea muschii lui sa regleze dimensiune H, parabola, trapez, etc. In rest, toate componentele sunt OK. Specific: in grila finalului E - W am tensiunea de la 0 - 4 volti cand incerc sa reglez parametrii E - W, deci procesorul lucreaza. Ajung la spusele domnului misuraelectronic ca nu pot pune decat mosfetul original. Stie cineva ce mosfeturi se mai pot pune? Am incercat mai multe feluri si fara rezultat. Multumesc.
Link spre comentariu

Verificati (inlocuiti de proba) L501, posibil sa aibe spire in scurt sau sa fie intrerupta. De asemenea, verificati R516, C519, C520 si nu in ultimul rand L503. Indiferent ce FET montati, trebuia sa se simta vreo modificare (se "regla" ceva sau se incalzea FET-ul). Eu in loc de 2SK2381 am montat pe acest sasiu cat si pe Beko-14.2 2SK2645, care nu este perfect compatibil, are Rds/on mai mare, dar functioneaza; dupa montare trebuia sa refac putin reglajele EW din service-menu. 2SK2645 lucra la temperatura mai mica decat originalul.

Link spre comentariu

Verificati (inlocuiti de proba) L501, posibil sa aibe spire in scurt sau sa fie intrerupta. De asemenea, verificati R516, C519, C520 si nu in ultimul rand L503. Indiferent ce FET montati, trebuia sa se simta vreo modificare (se "regla" ceva sau se incalzea FET-ul). Eu in loc de 2SK2381 am montat pe acest sasiu cat si pe Beko-14.2 2SK2645, care nu este perfect compatibil, are Rds/on mai mare, dar functioneaza; dupa montare trebuia sa refac putin reglajele EW din service-menu. 2SK2645 lucra la temperatura mai mica decat originalul.

Bun. Asa s-o luam pe cea dreapta, eu printre mosfeturile care le-am pus, am pus si un P6NK60ZFP care are rezistenta drena - sursa de 1 - 1,2 ohmi conform catalogului. La mosfetul original, ( fiind vorba de 2SK2381 ), rezistenta drena - sursa este de cca. 0,5 ohmi conform catalogului. Mie totusi mi se pare cam critic 0,5 ohmi si datorita acestui lucru as crede ca " nu-i place alt mosfet ". Ce parere aveti? De masurat am masurat tot ce-i componenta pe etajul E - W inclusiv bobinele care nu sunt intrerupte, acum c-or fi cu spire in scurt, ramane de vazut. Nu trebuie multa carte sa le rebobinez ca vorba aia, nu-s primele si ultimele pe care le rebobinez. Sarma iau de pe bobine de contactoare, deflexii, etc. ( bine-nteles diametrul conductorului respectiv ). Deci, in privinta sarmei de bobinaj nu duc lipsa ( are balta peste ). Maine iau la purificat bobinele. Revin cu rezultatul.O seara buna tuturor.Revin cu o chestie ciudata: ma mira faptul ca finalul linii este echipat cu tranzistor care are in el si dioda antiparalela. Este vorba de 2SD2499. De obicei, la tuburile de 110 grade, finalul linii este fara dioda antiparalela deoarece contine modulatorul E - W. La tuburile de 90 grade este folosit tranzistor cu dioda deoarece nu necesita modulator E - W. Fiti siguri ca am incercat si cu tranzistor fara dioda ( crezand ca dioda antiparalela afecteaza modulatorul cu diode ). Efectul este acelasi. Pe schema sasiului C7C8, la acest tranzistor nu arata si dioda antiparalela, dar in catalog, este simbolizat TD ( tranzistor cu dioda ). N-am mai intalnit pana acum TD la tuburi de 110 grade. Toate au fost echipate cu final linii T simplu.
Link spre comentariu

nu va mai pierdeti timpul degeaba , stimati tovarasi...! tranzistorul echivalent trebuie sa indeplineasca simultan , pe linga celelalte conditii tipice , un rds tipic mai mic sau egal de 0,56 ohmi si un fall time tipic mai mic sau egal de 15ns...intocmai ca originalul...! :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări