Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator casti OTL sau cu transformator adaptor?


iora

Postări Recomandate

Am o mare nedumerire si apelez la experienta voastra.sunt tentat sa fac un amplificator pentru casti cu impedanta de 32 ohmi insa nu sunt decis ce configuratie sa folosesc. As face un OTL cu 6C19P in configuratie SE cu 2 lampi in paralel pe canal sau un SE cu 6N6P cu transformator de adaptare.sau poate este indicat sa folosesc triodele 6C19P cu transformator de adaptare?ma intereseaza in primul rand calitatea auditiei .Care suna mai natural - sunetul filtrat prin transformator sau direct la schema OTL? lampi am destule NOS si le-as pune la treaba.deocamdata sunt in perioada "sapaturilor" pe net si orice interventie e binevenita. am studiat si postarile de pe acest forum insa parerile sunt impartite.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 146
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • iora

    67

  • mișa

    18

  • aygun

    9

  • Den

    9

Top autori în acest subiect

Eu am acest amplificator :

 

http://www.lumeatuburilor.110mb.com/Tub ... /index.htm

 

Functioneaza de cateva luni bune ireprosabil!

 

Mare atentie la cum filtrezi anodica ! pe filamente am pus alternativ si merge foarte bine. Separa tensiunile de filamente si de anodica . EU am patit-o punand masa de la filamente la masa anodicei . Am trecut in schimb filamentele pe CA si am lasat anodica cu a masii !

 

Merge ok !

Link spre comentariu

am studiat si postarile de pe acest forum insa parerile sunt impartite.

Intotdeauna parerile vor fi impartite !!! Unii vor zice ceva cu argumentele lor iar altii altceva , de asemenea cu argumentele lor !Va trebui ca TU sa spui STOP la un moment dat , sa pui degetul pe o schema si sa o executi !Problema cu trafurile este ca , daca nu sunt bine executate , nu or sa reproduca corect intreaga gama de frecventa .
Link spre comentariu

OTL realizat ...satisfactie deplina.viewtopic.php?f=28&t=53392&p=489426&hilit=hybrid#p489426 Gasesti schemele si cu 6H6P si cu 6C19P ambele suna bine.Am casti Sennheiser si pe 32 si pe 64 ohm .Amplificatorul se simte mai bine pe 64ohm.

deci esti multumit de varianta OTL fata de cea cu traf de iesire ,care asa cum am constatat contribuie la muzicalitatea amplificatoarelor cu lampi? daca as folosi 6C19P as vrea sa pun doua triode in paralel pentru impedanta mai scazuta la iesire , sa pot duce lejer 32ohmi fara cadere mare de tensiune in sarcina,plus ca as alege un curent mai redus prin lampi. transformatoarele de iesire daca aleg varianta cu traf le voi face la Petra toroidale,deoarece sunt foarte reusite cele de la PP-ul cu GU-50. Alimentarea din start va fi stabilizata electronic iar alimentarea filamentelor in cc. Casti am doar de 32Ohmi Pioneer. Nu in ultimul rand caut o schema cu reactie negativa doar locala.Stabilizarea voi incerca sa o fac cu integrate LR8N3 la o alimentare cu 12V mai mare la intrare fata de iesire permite un curent de 20mA, insa pot pune un tranzistor care sa preia curentul , sau voi folosi schema de la GU-50 cu IRFP-450http://www.atwaterkent.info/Images/LR8N3RFh.gif
Link spre comentariu

Parerea mea ? Complici inutil lucrurile cu dou triode in paralel .... Sincer , nu sunt adeptul lampilor in paralel si mai ales ptr casti. Daca e sa folosesti doua triode in paralel trebuie sa ai grija ca , fiecare trioda nu e "consumata" egal si atunci pot aparea dezechilibre ( parerea mea - poate gresesc ). Ptr a pune triodele in paralel consider ca trebuie sa le si echilibrezi ( bias independent pe fiecare lampa .... ). Schema data mai sus merge ireprosabil pe casti de la 8/16 ohmi pina la casti de cateva sute ohmi. Are potentiometru sa reglezi ptr ce impedanta doresti. Eu stau cu potentiometrul aproape de LOW Z . Merge ampliful d ecateva luni bune fara sa caraie ! Castile de asemenea nu au nici o problema . Faza frumoasa la aceasta schema , este ca ampliful nu sufera daca din greseala il pornesc fara casca infipta !Sigur ca si la cele cu traf merge un mic truc dar ....In ceea ce priveste trafurile , eu din cate stiu totoidalele merg numai la PP nu si la SE ( considerand ca vei alege o schema in configuratie SE ). Sigur , nu te opreste nimensi sa faci un mic PP cu 6n6p daaaarrrr ca idee , trafurile toroidale nu merg in montaje SE ci numai in montaje PP. Ptr SE se folosesc tole E+I cu intrefier . Se separa E-urile de I-uri , se fac pachet si cand pui I-urile peste E-uri se pune o foita de hartie . Aici e taina , ca trebuie sa ghicesti ce grosime trebuie sa aiba intrefierul :da Pot sa zic ca prin expunerea ta de mai sus deja ai complicat schema cu o gramada de chestii ( stabilizare , tranzistori ..... ) Eventual , CEL MULT fa-l cu un LM317 si un filtraj zdravan cu 2 x 10.000 microFarazi sunt mai mult decat ok. Zgomotul nu il vei avea de pe filamente :)

Link spre comentariu

Parerea mea ? Complici inutil lucrurile cu dou triode in paralel .... Sincer , nu sunt adeptul lampilor in paralel si mai ales ptr casti. Daca e sa folosesti doua triode in paralel trebuie sa ai grija ca , fiecare trioda nu e "consumata" egal si atunci pot aparea dezechilibre ( parerea mea - poate gresesc ). Ptr a pune triodele in paralel consider ca trebuie sa le si echilibrezi ( bias independent pe fiecare lampa .... ). Schema data mai sus merge ireprosabil pe casti de la 8/16 ohmi pina la casti d ecateva ohmi. Are potentiometru sa reglezi ptr ce impedanta doresti. Eu stau cu potentiometrul aproape de LOW Z . Merge ampliful d ecateva luni bune fara sa caraie ! Castile de asemenea nu au nici o problema . Faza frumoasa la aceasta schema , este ca ampliful nu sufera daca din greseala il pornesc fara casca infipta !Sigur ca si la cele cu traf merge un mic truc dar ....

pentru protectie e deajuns o rezistenta de sarcina calculata sa limiteze excursia tensiunii le iesire, la amplificatorul cu GU am folosit 100ohmi la 5W. referitor la legarea a doua lampi in paralel,intradevar nu ma incanta ideea in mod deosebit insa rezistenta interna la 6C19P e de numai 400ohmi, stiu ca exista o lampa ruseasca cu rezistenta interna si mai mica 6C41 parca insa am 10 bucati 6C19P care stau deocamdata degeaba.insist pentru o schema fara reactie negativa globala.
Link spre comentariu

aygun -"In ceea ce priveste trafurile , eu din cate stiu totoidalele merg numai la PP nu si la SE "

nu e chiar asa,intradevar pe langa componenta alternativa exista si componenta continua care magnetizeaza miezul, insa e mai dificil de calculat un transformator toroidal ca si unul pe tole E+I,dar primeaza avantajele transformatoarelor toroidale.pentru o mai buna documentare rog a se lectura "Modern High-End Valve Amplifiers":

http://books.google.ro/books?id=n7fXk2b ... al&f=false

bineinteles ca e mai complicat insa e mai interesant daca se poate experimenta .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

voi realiza aceasta schema. problema transformatorului de retea e rezolvata. am cumparat transformatorul de la userul hbi:

http://www.lh-electric.4t.com/projects/g10L-ch.gif. alimentare la 220 Vdc si 92Vdc. putere 1W la 250 ohmi. caut sa inlocuiesc lampa 12AT7 cu o versiune mai uzuala ,ce ar merge ok? am 6n1p,6n2p,e88cc,6n8s,6n9s, ecc81,ecc83, ecc85.am inteles ca trebuie o lampa cu amplificare mare,peste 60.

Link spre comentariu

voi realiza aceasta schema. problema transformatorului de retea e rezolvata. am cumparat transformatorul de la userul hbi:

http://www.lh-electric.4t.com/projects/g10L-ch.gif. alimentare la 220 Vdc si 92Vdc. putere 1W la 250 ohmi. caut sa inlocuiesc lampa 12AT7 cu o versiune mai uzuala ,ce ar merge ok? am 6n1p,6n2p,e88cc,6n8s,6n9s, ecc81,ecc83, ecc85.am inteles ca trebuie o lampa cu amplificare mare,peste 60.

am primit astazi transformatorul cu infasurarile :

1x12,6V,1x12,6V si 1x156V plus terminal ecran magnetic. deci schema partii de alimentare va fi adaptata la aceste tensiuni. e posibil sa alimentez filamentele in serie 2x6,3V . estimez o tensiune filtrata si redresata la anodica de 210V iar cu stabilizare undeva la 200V.voi folosi cate 2 triode in paralel 6C19P pe fiecare canal pentru a mai reduce rezistenta la iesire si a putea astfel folosi casti cu impedanta standard de 32 ohmi.

Posted Image Posted Image.

carcasa va fi in genul acesta model 1455T2201 HAMMOND cutie AL 220x160x51,5mmPosted Image,transformatorul va si asezat clasic deasupra in spatele lampilor, fata si spatele de asemenea din aluminiu

Link spre comentariu

oscilez intre schema de mai sus si aceasta din atasament. ultima ar fi mai ok deoarece tensiune de anodica e aproape de ce obtin eu dupa redresare si stabilizare in jur de 215V.insa sunt nevoit sa inseriez filamentele pentru lampile 6C19P deoarece tensiunea transformatorului este 12,6Vca. pentru E88CC voi stabiliza tensiunea pentru filament.

intrebarea mea este cum as putea mari puterea pe impedanta joasa de 32 ohmi la aceasta schema, chiar si prin punerea in paralel a lampilor finale.acest lucru in cazul cand cei ~100mV debitati nu vor fi indeajuns.

Posted Image

 

se pare ca linkul la prima schema nu mai functioneaza :

Posted Image

 

 

la schema testata de tine vad ca ai folosit doar cate o trioda 6C19P pe canal ,fata de 3 triode 6N6P. ai incercat sa masori puterea obtinuta cu 2 6C19P?

Link spre comentariu

Am senzatia ca montajul SRPP e cel mai indicat si acopera f bine gama 32....600 ohm iar pt valorile din schema tensiuni /curent puterea trebuie sa fie mai mare (300mW-2,6W) adica un randament minim de 15-20% raportat la consum, cum lampile finale disipa cca 12w...e un OTL in toata regula daca pui cite 2 tuburi in paralel si modifici valorile di catozi poate pilota un difuzor cu 2-3w daca nu mai bine pe o sarcina de 8 ohm....In schimb a 2 a varianta cu sarcina pe catod nu vei optine mare lucru...poate pe casti de 600 de ohm sa ai 50mW... :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări