Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

vreau si e o schema pentru incalzire centrala cu gazeificare

Vizitator pyphot

Postări Recomandate

Vizitator pyphot

Cine ma poate ajuta si pe mine cu o schema la o centrala cu gazeificare si pompa de recirculare pe retur la o casa cu etaj.la ora actuala am centrala care functioneaza la parter si as vrea sa montez calorifere si la etaj si nu stiu cum sa modific traseele.acum am turul pe sus si alimenteaza din coloana principala caloriferele si returul pe jos in pozitie descendenta iar la capatul returului am pompa de recirculare inainte de intrarea in cazan.am pus o schema a casei mele cu parterul casei cum este dispusa instalatia acum si cu etajul cu locurile unde vreau sa pun cvaloriferele.mentionez ca vreau sa se pastreze principiul de gazeificare.daca ma puteti ajuta as vrea sa continui proiectul tatalui meu care a plecat in locul in care se duc toti oamenii buni.astept informatii.multumesc frumos

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vfp_marius

4

• gabiunu

1

• doru3160

1

acolo unde ai bifurcatia intre baie si camera la partier faci alta bifurcatie pentru tur si retur la etaj , caloriferul din salon punel mai mare , circuitul suplimentar nu necesita o alta pompa doar sa modifici treapta la una superioara , spor la treaba cele bune ca vine frigul grabestete :101vad ca vasul de expansiune este pe tur , e inchis sau deschis , daca e deschis si daca nu lai montat tu acolo cel care la montat e dus cu capul.

Link spre comentariu

Nu conteaza chiar atat de mult de unde pleci cu bifurcatia pana sus,toate caloriferele sa fie legate in paralel,teava mai groasa pana la bifurcatie...vasul de expansiune daca este deschis trebuie mutat la etaj.Ai spus ceva de GAZEIFICARE...principiul de functionare al centralei este putin diferit fata de una clasica dar circuitul caloriferelor este la fel.

Link spre comentariu
Vizitator pyphot

pt vfp_marius as vrea din partea ta putin respect ca acel om care a pus vasul de expansiune acolo nu mai este printre noi si inca ceva 100 de ani de acum in colo daca ai invata in continuu nu ai avea in cap ce a avut omul asta in picioare.vasul de expansiune este deschis si este situat mai sus fata de tur.acesta era circuitul facut pt incalzire doar la parter.daca mai traia nu mai intrebam pe forum cum se face pt ca aveam raspunsul de la el.mersii frumos pt cei care ma ajuta si nu critica

Link spre comentariu

pt vfp_marius as vrea din partea ta putin respect ca acel om care a pus vasul de expansiune acolo nu mai este printre noi si inca ceva 100 de ani de acum in colo daca ai invata in continuu nu ai avea in cap ce a avut omul asta in picioare.vasul de expansiune este deschis si este situat mai sus fata de tur.acesta era circuitul facut pt incalzire doar la parter.daca mai traia nu mai intrebam pe forum cum se face pt ca aveam raspunsul de la el.mersii frumos pt cei care ma ajuta si nu critica

scuze pentru critica , domnul sal odihneasca , la fel si pe cel care a montat si lui socrumiu la fel vasul pe tur , ulterior vazand ca circuitul pierdea caldura prin acel vas lam pus pe retur asa cum ar fi trebuit .
Link spre comentariu
Vizitator pyphot

pt vfp_marius.Era tatal meu si ti-as multumii daca m-ai ajuta sa fac ceeace ar fi facut el.deci zici ca aici unde este turul langa baie sa fac o bifurcatie sa plec cu un tur in sus si din retur la fel si sus sa continui tot cu acelasi tip de circuit.intrebarea mea este nu vor merge mai tare caloriferele de jos decat cele de sus?si daca da inseamna ca trebuie sa le reglez din robinetii aflati la intrarea in calorifere.si vasul de expansiune trebuie acum sa-l situez la etaj mai sus decat turul de la etaj.eu acum la parter am turul pe sus langa tavan aproape si returul pe jos pe podea.acelasi circuit trebuie facut si sus tot cu turul asa de sus si returul jos sau pot sa vin si cu turul si returul pe jos pe parchet.afecteaza cu ceva daca nu mai ridic turul atat de sus la etaj si i-l las pe jos?astept raspuns mai repede ca vine iarna si as vrea sa termin.a si apropo centrala mea este facuta de tatal meu si precizez ca in 40 min cu cateva lemne am apa in calorifere la 90 grade.

Link spre comentariu

pt vfp_marius.Era tatal meu si ti-as multumii daca m-ai ajuta sa fac ceeace ar fi facut el.deci zici ca aici unde este turul langa baie sa fac o bifurcatie sa plec cu un tur in sus si din retur la fel si sus sa continui tot cu acelasi tip de circuit.intrebarea mea este nu vor merge mai tare caloriferele de jos decat cele de sus?si daca da inseamna ca trebuie sa le reglez din robinetii aflati la intrarea in calorifere.si vasul de expansiune trebuie acum sa-l situez la etaj mai sus decat turul de la etaj.eu acum la parter am turul pe sus langa tavan aproape si returul pe jos pe podea.acelasi circuit trebuie facut si sus tot cu turul asa de sus si returul jos sau pot sa vin si cu turul si returul pe jos pe parchet.afecteaza cu ceva daca nu mai ridic turul atat de sus la etaj si i-l las pe jos?astept raspuns mai repede ca vine iarna si as vrea sa termin.a si apropo centrala mea este facuta de tatal meu si precizez ca in 40 min cu cateva lemne am apa in calorifere la 90 grade.

1-toata stima pt cel ce a fost tatal tau2-daca pierdeai mai mult timp pe langa el cand lucra,in mod sigur acum aveai raspuns la multe intrebari(si nu spun asta cu rautate,dar si eu daca dau in primire maine,al meu fecior sigur va umbla dupa multe raspunsuri...)3-sistemul cu gazeificare afecteaza randamentul centralei,circuitul hidraulic nu are nici o treaba cu principiul de functionare al centralei(lemne clasic sau cu gazeificare,gaz,motorina,etc)4-vasul de expansiune,daca e inchis,nu are importanta unde e situat,poate ramane la locul lui,daca e deschis,trebuie cocotat la nivelul cel mai de sus al instalatiei,si e bine sa fie pe retur.Recomandabil era sa montezi un vas inchis langa centrala si scapai de multe belele,doar ca e mai scump...un vas de 10 l e mai mult decat suficient la nr de calorifere existent,doar ca asta presupune presurizarea instalatiei,si nu stiu daca cea existenta iti permite acest lucru.5-daca nu urmaresti in mod obligatoriu o economie de materiale,ti-as recomanda sa pleci de la centrala cu circuit separat pt etaj,in felul asta obtii si o sectorizare care iti permite sa mergi in viitor cu care grup de calorifere vrei(etaj sau parter)...poti folosi un distribuitor cu o intrare-doua iesiri.Acest sistem iti va permite si dozarea debitelor pe cele doua circuite(echilibrare dinamica a circuitului,avand in vedere diferenta de nivel)6-daca vrei sa te conectezi cu etajul la magistralele de parter,trebuie sa ai in vedere ca partea comuna trebuie (re)dimensionata in asa fel ca sa suporte debitul marit cu cele 3-4 calorifere de la etaj(daca acest lucru nu a fost luat in calcul initial)7-echilibrarea dinamica se poate face si din robineti,daca nu s-a facut din calculul circuitelor initial,si de obicei asta se intampla cel mai des la anexare de circuite la instalatii deja existente.8-sistemul cu turul la tavan e bun,dar nu e esential,am evitat sa folosesc acest sistem pt ca exista pericolul formarii de perne de aer,si se aeriseste mai greu,in mod normal,pe sistemul asta,trebuia dus turul la etaj,si de acolo coborat la caloriferele de la parter si etaj,am vazut sistemul asta de alimentare al caloriferelor,dar nu l-am agreat,am mers cu tur-retur la pardoseala,in instalatie presurizata.Sunt doar cateva sfaturi de care poti tine seama sau nu...la modul concret,de la distanta,e mai greu de dat solutii,sper ca totusi am lamurit cateva aspecte.
Link spre comentariu

doru ai lamurit mult mai multe aspecte de care are nevoie pyphot(off topic , inseamana ca avem tatzii impreuna prin alta lume pe undeva , mie mi la luat cand aveam mai multa nevoie de el avea doar 48 ani , cancer clasic ca la romani ) sa trecem la oile noastre , incearca sa maresti dimensiunea instalatziei pana la bifurcatzie asa cum a mai spus si doru ,iar de la bifurcatzie intentzioneaza ca circuitele tur retur atat la partier cat si la etaj sa aiba cam aceeasi lungime , daca ai tzeava metalica incearca sa iesi din centrala cu 1 tzol ,si dupa bifurcatzie cu 3/4 . potzi face si reglaj dinamic pentru echilibrare din rubinetzi , dar sincer sa fiu daca ai termoizolat bine etajul ai sa vevi ca o sa fie sufocant de cald si caloriferele o sa functzioneze la mai putzin din capacitatea maxima , caldura de la partier se va ridica in sus turul si returul la etaj potzi sa le pui pe jos , numai ca va trebui sa rezolvi problema cu vasul de expansiune , incearca sal faci inchis , si sa ai supapa de sigurantza de 3 bari obligatoriu ,

Link spre comentariu
Vizitator pyphot

eu vreau sa schimb tevile pe polipropilena si sa plec din centrala cu teava mai groasa de 32mm la interior asta fiind valabila si pe tur si pe retur iar coborarea la calorifere sa fie 16 sau 20 mm.cred ca am sa fac bifurcatia de jos si sa pun robineti pe cele doua bifurcatii astfel incat sa opresc caldura unde vreau la parter sau etaj direct de langa centrala.si vasul de expansiune ziceti ca este suficient de 10 litri da?pe el trebuie sa montez o supapa de presiune care sa dea afara in caz de supraincalzire.si atunci la etaj am sa merg cu tevile tur si retur tot pe jos.multumesc frumos pentru sfaturi.am casa izolata pe exterior cu pluta groasa de 5 cm ceva care nu se gaseste in comert la noi.are densitate foarte mare si tine foarte bine iar la etaj am rigips peste tot si vata de sticla daia romaneasca cum era pe timpuri la centrale si la izolarea tevilor de apa.am doua straturi de 10cm inclusiv pe tavan sub tabla.iarna trecuta am trecut-o la etaj cu un termoventilator mic cum era la metro la 40 lei.caldura de jos i-mi incalzea mie podeaua si a fost destul de bine.inca o data multumesc pentru sfaturi.si ziceti sa pun vasul de expan siune pe retur aproape de centrala,sau i-l las pe tur asa cum e si doar i-l fac inchis?

Link spre comentariu

eu vreau sa schimb tevile pe polipropilena si sa plec din centrala cu teava mai groasa de 32mm la interior asta fiind valabila si pe tur si pe retur iar coborarea la calorifere sa fie 16 sau 20 mm.cred ca am sa fac bifurcatia de jos si sa pun robineti pe cele doua bifurcatii astfel incat sa opresc caldura unde vreau la parter sau etaj direct de langa centrala.si vasul de expansiune ziceti ca este suficient de 10 litri da?pe el trebuie sa montez o supapa de presiune care sa dea afara in caz de supraincalzire.si atunci la etaj am sa merg cu tevile tur si retur tot pe jos.multumesc frumos pentru sfaturi.am casa izolata pe exterior cu pluta groasa de 5 cm ceva care nu se gaseste in comert la noi.are densitate foarte mare si tine foarte bine iar la etaj am rigips peste tot si vata de sticla daia romaneasca cum era pe timpuri la centrale si la izolarea tevilor de apa.am doua straturi de 10cm inclusiv pe tavan sub tabla.iarna trecuta am trecut-o la etaj cu un termoventilator mic cum era la metro la 40 lei.caldura de jos i-mi incalzea mie podeaua si a fost destul de bine.inca o data multumesc pentru sfaturi.si ziceti sa pun vasul de expan siune pe retur aproape de centrala,sau i-l las pe tur asa cum e si doar i-l fac inchis?

sicer pentu mine ar fi mai bine o instalatzie cu vas deschis ,dar asta inseamna ca ar trebui sa urci vasul sus in pod ,fara supape fara nimik , vasul e bun daca e de 10l poate sa fie si dintrun bidon plastic de apa (sau din acela de antigel pentru centrale ) eu am un vas de 5 litri uite asa :iar teava de ppr e foarte buna , si grosimea pe interior pana la bifurcatzie daca e de peste 30m e super , nu trebuiesc robineti la bifurcatie oricum pui la calorifere .la calorifere coborarea o potzi pune cu 16 dar intre ele mergi cu 20 mm
Link spre comentariu
Vizitator soare33

pot sa-ti arat atit partea hidraulica cit si cea de automatizare centrale recomandate sin yunkers sau atmos si iti recomand un ynkers pentru ca are acleasi prfomante dar pretul centralei este mai mic si au aceasi scheme hidraulica si de auto matizare

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări