Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Osciloscop rusesc defect!

macea

Postări Recomandate

Va salut cu respect.Am primit de la un amic un osciloscop rusesc model vechi de tipul OML-2M.Problema la el este ca nu amplifica pe verticala.Am spot pe care il pot deplasa sus-jos sau stanga dreapta.Am apasat pe toate butoanele care maresc semnalul,i-am dat diferite semnale dintr-un tv desfacut(sincro cadre,linii,etc),nu simte nimic.L-am desfacut si am constatat ca pe placa pe care este baleiajul vertical are 2 integrate ce par a fi operationale:V6(K1HT591) si V5 care este inlocuit de cineva cu un KP159.Probabil V5 trebuie sa fie la fel cu V6(identice)Schema la el n-am.Am mai constatat ca daca pun degetul pe unul din pinii KP-ului acela spotul se ingroasa cca 1 cm-am zgomot.Ce poate avea?Poate aveti vreo schema sau sfat ptr. depanare.Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• macea

4

• vio2007

2

L-am desfacut si am constatat ca pe placa pe care este baleiajul vertical are 2 integrate ce par a fi operationale:V6() si V5 care este inlocuit de cineva cu un KP159.

Integratele sunt de fapt tranzistoare duble (diferentiale) ,se pot inlocui cu tranzistoare discrete .Pentru KP159HT1E tranzistorii au parametrii:Ucb=20VUeb=4VIc =10mA (40mA impuls-pentru 30 uSec)factor amlificare beta =80tensiune intre tranzistori=20Vhttp://velradio.narod.ru/ic/159/nt1.html
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 5 luni mai târziu...

Am rezolvat problema lipsei baleiajului orizontal dupa o pauza de cateva luni l-am mai luat la intrebari si am constatat ca tranzistorul V17 din blocul "X" avea rezistenta colector-emitor de cca 1,8Km.L-am schimbat cu un BC251(pnp) si mi-a aparut spotul!Victorieee!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări