Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensator intrare


bogdan_

Postări Recomandate

Am si eu o mare nelamurire..... Care este motivul "mitic" sau tehnic pentru in unele proiecte de amplificatoare condensatorul pe semnalul de intrare are valori de micro buni si tensiuni de sute de volti?

 

Asta considerand ca frecventa de taiere data de respectivele valori este de ordinul a 1Hz iar tensiunea de lucru pe ele nu depaseste cativa volti?

 

Exemplu concret:

http://www.shine7.com/audio/bpa300_2.htm condensator pe intrare 15uF la 400V. De ce?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bogdan_

    3

  • danb1974

    2

  • Sharky

    2

  • baga

    2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Da bine la imagine. :nas: Unii spun ca suna mai bine cu el. De functionat functioneaza si cu un mkt de 2.2u 50V.Treaba lor, dar alta chestie care o vad pe site-ul ala e ca modulele in loc sa fie fiecare conectat prin setul sau de fire la conzii de filtraj sunt conectate prin firele unuia si apoi de la el mai departe la al doilea.ASta chiar face o diferenta masurabila, in rau bineinteles!Alta chestie nasoala e conzii de 100nF sunt pusi cam departe de cei de 2200. N-am idee cum se comporta in circuitul acela, dar deseori se poate ca impreuna cu inductanta traseului dintre cei doi conzi sa se formeze un circuit oscilant in zona MHz-ilor care sa creasca impedanta sursei de alimentare in loc sa o scada. ASta nu se poate vedea din ochi, se poate masoara practic, in circuit.Daca tot vroia sa minimizeze zgomotul putea sa puna niste stabilizatoare mai low noise decat lm317 si 337.

Link spre comentariu

eu ma gandeam ca in cazul in care se foloseste ca sursa de semnal muzical calculatorul , sa zicem ca nu are nici impamantare si are tensiunea aia reziduala ,si printr-o "minune" semnalul (firul cald) e insotit si de componenta respectiva posibil sa fie nevoie de tensiuni mai mari de lucru ale condensatorului.. sau mai rumegam eu la o idee, ESD , adica electrostatic discharge, adica descarcarile electrostatice , dar nici astea nu stiu cum ar putea veni pe firul cald , poate printr-o rezistenta de zeci de kilo su sute care sunteaza iesirea sau intrarea la masa sau corp... politica cred ca am facut degeaba :rade:

Link spre comentariu

@SharkySi eu tot polieste pun, tensiuni normale, de genul 50 - 63V.Aia cu firele am vazut-o si eu, cea mare mi se pare ca masa nu este stea. Alimentarile +/- probabil nu au asa mare importanta, dar masa da. Din ce stiu eu, si producatorul respectivelor chipuri recomanda ca condensatorii de 100n sa fie cat mai aproape de integrat. Iar pe cei de 2200uF i-a montat la marginea placii. A sarit si peste inductanta care trebuia pusa la iesire, desi era optionala. Mie personal mi se pare ca LM317 si LM337 sunt suficient de putin zgomotoase ca stabilizatoare pentru audio. Tu ce ai folosi in loc?@wally_gatter ceea ce spui tu este vorba de bucla de masa, si cu sau fara condensator pe intrare se manifesta. Despre ESD sigur nu poate sa fie vorba, LM3886 e un amplificator pe tranzistori bipolari si e cam greu sa il distrugi din simpla manevrare.

Link spre comentariu

apoi clar, da omul ala se da mare audiofil si face niste conexiuni ca nea gigi electricianu'.La fel si cu 317, clar ca e suficient de putin zgomotos, doar spuneam ca daca tot ne dam artisti sa puna ceva mai low noise.

Link spre comentariu

Valoarea se calculeaza functie de impedanta de intrare a amplifului ca sa nu pierzi joasele (nu vrei sa ai 1u daca impedanta de intrare e 10k). La calculul asta frecventa de taiere se ia sub cit vrei tu de fapt sa treaca, din motive de phase shift (care incepe mult inainte de frecventa de taiere folosita in calcul - care taiere oricum nu e o chestie brusca, ci incepe si ea inainte, dar pt calcul se ia parca punctul de -3dB).Ca material cele cu polipropilena sint mai liniare decit electroliticii (ordinea ar fi polipropilena - poliester - electrolitic), numai ca astea se gasesc de obicei la tensiuni mari. Alternativ poti sa cauti dupa stocuri neepuizate de black gate.

Link spre comentariu

Aia cu neliniaritatea este o duma . Daca frecventa de taiere este destul de joasa si impedanta de intrare a amplificatorului de cateva zeci de kiloohmi, nu are cum sa influenteze ceva neliniaritatea condensatorului, care este destul de mica chiar si la electroliticiAdevaratul motiv pentru care nu se recomanda electroliticii pe intrare este ca acestia au curent de fuga mult mai mare ca alte tipuri de conzi.Curentul de fuga impreuna cu impedanta mare de intrare si tensiune continua de pe iesirea sursei audio genereaza tensiune continua la iesirea amplificatorului (offset).Am vazut pe tot internetul ca se tot recomanda condensatori Blackgate pentru audio.Ce au asa de special fata de alti condensatori, in afara de pret? :ras:

Link spre comentariu

Nu au nimic în plus, sînt condensatori ordinari, la fel ca ăia tip Nichicon Muse, Elna Duorex... O simplă verificare cu multimetrul cu ac ptr pierderi şi apoi o testare la tensiune arată că nu au nimic deosebit, doar arată frumos. :ras:

Link spre comentariu

Exista si condensatori care arata la fel de frumos pe multimetru si nu costa zeci sau sute de euro.Pe siteurile care vand condensatori de aia scumpi "speciali pentru audio" am vazut numai porcarii de genul ca maresc soundstageul, ca fac inaltele mai cristaline, fac mediile si basul nu-stiu-cum,ceea ce iti dai seama ca este imposibil daca stii putina electronica.Parerea mea este ca sunt vorbe-n vant,vrajeli de marketing.

Link spre comentariu

Condensatorii black gate au alta constructie, se gaseste explicata pe net. Nu e doar un nume.Cit despre neliniaritatea condensatorilor tot asa, cine cauta gaseste documentatie (mai greu e cu priceputul masuratorilor, pe mine ma depasesc, nu am suficiente cunostinte).E drept ca in sistemele casnice fara pretentii audiofile nu conteaza.

Link spre comentariu

Vorbeste si nea Ion, ca e si el om...

Eu, si daca as avea moka, n-as pune ditamai bigudiul pe intrare.

Adica, ne dam de ceasul mortii sa separam intrarea de iesire, cablu ecranat, punem traful cat mai departe, eventual blindat

cu aliaj feromagnetic SI banda de Cu, torsadam cablurile de alimentare, ba chiar punem potentiometrul de intrare in blindaj,

ca sa nu avem brum, dar... punem o ditamai bizdigania de condensator miraculos (care lucreaza ca o antena) pe intrare,

pentru ca, vezi Doamne, are ulei de sarpe si ne da soundstage!

 

Eu, va spun drept, folosesc pe intrare asa ceva:

http://ro.farnell.com/epcos/b32560j475k/capacitor-4-7uf-63v/dp/9752315

si mai am de mai demult, exact acelasi model, dar de 6.8u/63V.

Chiar sunt curios si va cer si opiniile, gresesc?

Link spre comentariu

ionioni2008 în poză apare un cond multistrat, astea erau lăudate pe vremuri ca neavînd inductanţă parazită mare, constructiv sînt fragile, la ureche nu am deosebit nimic faţă de altele (în banda audio toţi condensatorii merg la fel, poate cei vechi cu hîrtie să înfunde urechile) şi cam au toleranţă mare, plus că terminalele nu sînt izolate. În rest sînt foarte buni, personal prefer orice cond băgat în ceva de plastic sau răşină, dacă arată şi bine, e perfect.

Condensatorii black gate au alta constructie, se gaseste explicata pe net. Nu e doar un nume.

...

E drept ca in sistemele casnice fara pretentii audiofile nu conteaza.

Normal că ştiam asta, dar degeaba e reclama mare, că rezultatele la măsurători arată altceva, unde găseam aşa ceva înlocuiam din start, mai ales în amplifurile Yamaha. Mă feresc de condensatorii electrolitici care au izolaţie proastă. Cel puţin în amplifurile mele caut să-i elimin total. Francezii au inventat un nou nume ptr audiofilie: idiofilie. :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări