Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pedală de maşină de cusut


MifTy

Postări Recomandate

maică-mea are o maşină de cusut electrică "comunistă", făcută "în coproducţie" cugir+electromureş...pedala, de la o vreme, "uită" să se mai oprească atunci când iei piciorul de pe ea, aşa că m-a rugat să mă uit prin ea...m-am uitat... doar că din păcate, toată treaba e pur electrotehnică.mai clar, am acolo o rezistenţă de putere (cu prize intermediare) de 500 de ohmi şi un întrerupător "multiplu" compus din lamele de cupru care "calcă" unele peste altele, scurtcircuitând progresiv rezistenţa, o bobină şi un condensator de 0,22 de micro la 630 de volţi (axial, cu hârtie), de filtraj, să nu bage în reţea paraziţi, şi atât.a încercat careva să înlocuiască aşa ceva cu un montaj electronic "de forţă", cu triac/tiristor de putere, etc???că lamelele alea nu par s-o mai ducă mult, şi nu prea am cu ce să le înlocuiesc...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    3

  • The Stressmaker

    2

  • gabimilo1

    2

  • MifTy

    1

Salut,am facut eu in tinerete cu un integrat romanesc de comanda in faza a tiristorului(parca beta A 145),numai ca fara o reactie,e dificil de reglat puterea la turatie mica,daca poti pune ceva pe axul motorului gen tachogenerator,atunci e ok,altfel nu cred ca merita sa muncesti...daca te pasioneaza subiectul,cred ca mai am "pedala"aia pe undeva,iar ca schema am folosit schema de aplicatie din catalog cu mici bibileli :rade:

Link spre comentariu

Inspira-te din mecanismul existent intr-o lanterna chinezeasca cu "dinam" antrenata de mana prin parghie (clapeta) si nu prin manivela. Acolo gasesti o parghie-cremaliera si roata dintata pe care pui axul unui potentiometru dintr-un variator de lumina. Mai exact transformi miscarea de translatie a pedalei in miscare de rotatie la ax. Ceva asemanator cu acestea http://www.greenenviro.co.uk/media/gbu0 ... dynamo.jpg . Problema opririi la ridicarea piciorului o poti rezolva printr-un microcontact apasat de pedala in pozitie ridicata.

Link spre comentariu
  The Stressmaker a spus:

transformi miscarea de translatie a pedalei in miscare de rotatie la ax.

Poate fi realizata si fara cremaliera, cu un fir, practic un mecanism de ac de scala inversat.Dar eu cred ca cel mai simplu este repararea pedalei existente.
Link spre comentariu

Nu problema actionarii potentiometrului e cea mai dificila,sunt o gramada de solutii pt asa ceva,e vorba de caracteristica motorului si de faptul ca neavand o reactie,sau un traductor de turatie,la turatie mica nu are putere sa actioneze masina de cusut,mai ales daca se vrea cusatura in material mai gros...si inclin si eu sa cred ca cel mai simplu e sa repari pedala veche pe sistemul in care a fost facuta...chiar daca efectul e acelasi in sarcina,macar muncesti mai putin :rade:

Link spre comentariu

Turatia nu este o problema, reglajul il face persoana care foloseste masina, in mod "automat", in functie de ce turatie are nevoie, apasand mai mult sau mai putin pedala, asemanator cu pedala de acceleratie la un autoturism. Fiind un motor cu excitatie serie, cred ca potentiometrul folosit va fi unul logaritmic. Subscriu si eu pentru repararea celei vechi, daca efortul este mai mic decat transformarea in pedala cu comanda electronica.

Link spre comentariu
  The Stressmaker a spus:

Turatia nu este o problema, reglajul il face persoana care foloseste masina, in mod "automat", in functie de ce turatie are nevoie, apasand mai mult sau mai putin pedala, asemanator cu pedala de acceleratie la un autoturism.

Asa am zis si eu,numai ca dupa ce vei incerca mai putem schimba pareri(proba facuta pe stofa in 4 straturi),pana atunci eu raman la convingerea ca fara un semnal de reactie care sa-mi permita sa pastrez si cuplul la turatie mica,un asemenea montaj nu se justifica...decat doar de amorul artei(cum l-am facut si eu) sau daca ai de gand sa confectionezi doar lenjerie usoara :rade:
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cunosc solutia din acele pedale. Prin 1992 montam sisteme de alarma si pentru "butonul de panica" era preferata o pedala, mai putin vizibila decat bagatul unei maini sub tablia mesei...Solutia adoptata era cumpararea unor asemenea pedale (se gaseau ca piese de schimb) si "simplificarea" lor la un simplu contact. Mai mult de 10 ani am pastrat blocurile alea ceramice cu nichelina prin gauri si lamelele atarnate de ele; anul trecut tocmai le-am aruncat...Problema e ca la pornire este nevoie de un cuplu mai mare pentru pus in miscare mecanismul si executarea primei impunsaturi, dupa care necesarul de cuplu se reduce si motorul ia turatie prea mare. Ar fi util un sistem de comanda a turatiei, cu reglarea automata a cuplului (se poate rezolva si daca se regleaza tensiunea medie pe motor la o anumita valoare - cuplul depinde de curent iar turatia de tensiune - poate nu chiar asa de simplu si liniar, dar factorii determinanti astia sunt). Sau solutia unui taho generator ca element de reactie...Succes!

Link spre comentariu

Ar mai doua variante ptr. a realiza un un traductor.Una din ele, in interiorul pedalei pe partea fixa se monteaza o fotodioda si un un led,aliniate,iar intre ele o folie de plastic care este prinsa pe partea mobila a pedalei care obtureaza mai mult sau mai putin fasciculul de lumina dupa cat de tare este apasata pedala.Dezavantajul este ca in timp praful va creea probleme.A doua este alcatuita din doua bobine cu miez una pe partea fixa iar cealalta pe cea mobila.Cand pedala este apasata la maxim tensiunea indusa din bobina mobila in cea fixa este maxima,ea scade pe masura ce se elibereaza pedala.Ptr. conectarea bobinei mobile se pot folosi fire leonice(cursa pedalei e mica deci o sa tina mult in timp).Cea de a doua varianta este imuna la praf(scame).Astea ar fi variante ptr. a realiza traductorul,dupa aceea urmeaza partea mai grea,realizarea partii electronice dar daca este pasiune... :da

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Metoda cu bec si fotorezistenta este folosita in pedale rusesti (are soacra-mea una). Pe masura apesi pedala, se optureaza mai putin fotorezistenta respectiva. Stiu ca am avut probleme si cu acest tip de pedala (nu mai asigura cuplu de pornire motor la o apasare mai usoara a pedalei).Un alt tip de pedala intilnita continea 2 tuburi din ceramica in care erau discuri de grafit prin care trecea un curent. Cand se apasa pedala, discurile se unesc intre ele mai ferm (se marete suprafata de contact dintre discuri asigurand un curent mai mare). Partea nasoala este ca s-au spart o parte din discurile respective...

Link spre comentariu

Eu am montat un motor cu perii la o masina cusut Singer si am folosit un variator simplu cu triac4,5ron,la care am schimbat potentiometrul in asa fel incat la o cursa de ~30 grade sa aiba valoarea celui original.Axul potentiometrului l-am fixat ca si boltz de balama la articulatia pedalei;in plus am montat un microintrerupator care intrerupe tensiunea complet cand se ridica piciorul de pe pedala.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări