Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa comutatie Fly-Back! Ce putere??

Cilibiu

Postări Recomandate

Asa este d-le Nicolas, teoria ca reoria dar practica ne omoara. L-as ruga sa incerce cu sarcini progresive sa vedem la ce putere ajunge, dar vazad ca sursa nu are nici o protectie, (posibil ca din acest motiv sa fii fost asa de supradimensionate unele componente ca tranzistorul chopper, diode de redresare et), l-as sfatuii pe d-l cilibiu sa foloseasca sursa fara a depasii puterea care era initial trasa din ea de dispozitivul pe care il deservea. Numai bine si o seara buna!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

9

• Depanatoru

5

• silicipi

5

• Th3_uN1Qu3

3

Spre deosebire de transformatorul forward (push-pull, half/full bridge) cel de flyback functioneaza diferit, si fiabilitatea este mult mai redusa tinand cont de stresul prezent pe tranzistorul comutator (chopper) plus sensibilitatea transformatorului la saturatie tinand cont ca tr flyback lucreaza intr-un regim unipolar iar polaritatea la bornele bobinei primare isi pastreaza sensul, nu este inversata ca la half/full bridge.Si tot datorita modului unipolar de functionare in miez se exercita variatii mari ale fluxului care pot satura miezul cu usurinta si atunci curentul in forma de rampa devine neliniar tinzand catre infinit, lucrul acesta se intampla datorita scaderii permabilitatii miezului in zona de saturatie care va cauza pierderi in inductanta si bobina primara va fi ca o sarma, caz in care tranzistorul va fi supra solicitat si in cele din urma crapa.Teoretic transformatorul flyback este asimilat cu doua bobine care impartesc acelasi miez, daca la sursele forward energia din primar este transferata direct in secundar, la flyback energia din primar este stocata in perioada de conductie (Ton) iar cand tranzistorul se deschide, atunci ea va fi descarcata prin secundar. Daca energia din miez nu este deplin descarcata, la urmatorul ciclu de incarcare se va putea satura iar inductanta primarului va scade si evident ca tranzistorul isi va da duhul, problema asta apare mai ales atunci cand consumul este mic in secundar.Revenind la topic

Ce face efectiv intrefierul este sa scada valoarea Al (inductanta per nr spire) si sa mareasca curentul de saturatie.

Curent de saturatie este impropriu spus, acel intrefier nu face altceva decat sa extinda curba de histerzis oferind o plaja de variatie mai larga pentru curent in primar si totodata sansele de saturare vor fi mai mici, insa permabilitatea miezului va scade, rezultand un numar mai mare de spire pentru obtinerea inductantei calculate. Evident ca pe masura ce puterea necesara este mai mare, curentii vor fi mai mari si va fi nevoie de un intrefier mai mare, dar un numar prea mare de spire pentru compensarea inductantei va rezulta in inductante parazite mai mari, capacitati mai mari care nu fac decat sa mareasca stresul pe tranzistor, de aici este si nevoia unui miez mai mare fiind necesar o arie mai mare a suprafetei de bobinaj. Varfurile de tensiune pot ajunge si cu 200 Volti in plus peste tensiunea de alimentare si chiar dubluSa fim seriosi ca nimeni n-o sa faca intrefier de 5-10mm pe miezuri care sunt destul de mici :ras: , asta zic eu ca ar fi unul din limitarile cele mai importante ca putere la flybackPentru Cilibiu, apucate mai degraba de un half bridge ca o sa iti pice tranzistoarele precum firele de par :>
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator Banana

Am shi eu o rugaminte va rog frumos...daca se poate sa m ajutati.Am nevoie de o BOOM pentru Fly-Back 12V ,2.5A.chiar nu gasesc toate piesele :cry: ...Daca se poate pana maine,v-ash fi recunoscator.Multumesc anticipat :d

Link spre comentariu

Tu chiar vrei sa termini?Ca vad ca nu prea le ai.La noi au fost uni care au cumparat proiectul de la prof.In SMPS se folosesc trafuri pe care nu le gasesti in Ro=>le confectionezi.Poti sa renunti la J1 si la J2-lipesti fire direct.Functioneaza si fara L1 si CX1(filtrul de retea) .L3 e DPU3.3A3,tot restul pieselor le poti cumpara de la Farnell;cauta transformatorul asociat la TOP244F.

Link spre comentariu

poate va ajuta aceasta schema s imi raspundeti la intrebare...chiar am nevoie de toate piesele :)...ce tip de dioda,condensator sau trasnformator este in schema...etc.

Fara suparare, dar in schema zice exact tot ce iti trebuie!Nu inteleg la ce te referi! :nas: Acolo ai seriile la tot!

Asa este d-le Nicolas, teoria ca reoria dar practica ne omoara. L-as ruga sa incerce cu sarcini progresive sa vedem la ce putere ajunge, dar vazad ca sursa nu are nici o protectie, (posibil ca din acest motiv sa fii fost asa de supradimensionate unele componente ca tranzistorul chopper, diode de redresare et), l-as sfatuii pe d-l cilibiu sa foloseasca sursa fara a depasii puterea care era initial trasa din ea de dispozitivul pe care il deservea. Numai bine si o seara buna!

Sursa are protectie la supra tensiune si scurt circuit are, dar este inclus in schema, deci nu mai are nimik inafar de ce este in schema!
Link spre comentariu
Vizitator Banana

Eu shtiu ca am tot ce imi trebe in schema...dar trebuie s gasesc toate piesele ...pe diferete site=uri...deci am nevoie sa shtiu cate tranz MOSFET,cate tranz JFET,cate diode Schotky...cate diode normale...asta ash vrea de la voi :) o BOOM .

Link spre comentariu

Mda, abrevierile astea..., pentru cine ar fi interesat ce am mai facut cu niste TOPSwitch-uri: viewtopic.php?f=28&t=56770&start=120cit despre BOOM se ia un creion si se face un tabel de la schema tiparita dupa cum urmeaza la pct1 treci prima piesa cu caracteristici, o bifezi cu X peste ea si treci la urmatoarea, samd., dupa ce ai terminat il intrebi pe gogu despre ce nu stii (asta @banana).

Link spre comentariu

Eu shtiu ca am tot ce imi trebe in schema...dar trebuie s gasesc toate piesele ...pe diferete site=uri...deci am nevoie sa shtiu cate tranz MOSFET,cate tranz JFET,cate diode Schotky...cate diode normale...asta ash vrea de la voi :) o BOOM .

Este simplu, scri si tu pe google>>>> piese electronice, si o sa iti arate o groaza de sit-uri care vand componente, degeaba scriu eu aici siturile ca le cenzureaza forumul!Si daca iei seria unei diode si o cauti in dateletehnice ale ei, o sa vezi cat de "normala" sau "anormala " este! :nebunrau: Acest site il gasesti tot pe google, scri pe google DATASHEET!Iei si tu o foaie si scrii>>>:ex: 1N4007 = 2 bucatiIRFP460= 10 bucati....... s.a.m.d
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări