Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa comutatie Fly-Back! Ce putere??

Postări Recomandate

• Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Eu cred ca ar trebui sa mai cititi, flybackurile nu le veti intalni niciodata la puteri mai mari de 100-150WIn general clasificarea sta cam asa 0-150 flyback, 1kw half bridge si de la 1kw in sus full bridge fara numar. E drept ca puterile astea nu sunt batute in cui, eu am vazut si half bridge de 2kw cu igbt. De cativa ani incoace au rasarit in lumina reflectoarelor sursele ZVS care prezinta randament mai bun la puteri mari, insa acolo este cu totul o alta povesteTreaba cu flybackul la puteri mai mari de 100-150w consta in pierderi, respectiv randament. Nu cred sa vad vreo sursa cu igbt in flyback :ras: Si legat de schema, din cate imi amintesc, 70% tind sa cred ca este vorba de o parte din schema unui televizor, Nei folosea tda-ulala si nu numai

Link spre comentariu

Mai jos este schema de la o sursa in comutatie care o am, insa nu stiu puterea maxima care ar duce ea!Eu cred ca in jur de 500W! Voi ce credeti?

Dioda dubla MUR3020PT, rupe 30 A max. Un dispozitiv de forta se incarca insa cam la 80% din capacitate. Deci puterea nominala ar putea fi 24x30x0,8=570...580 W. Masoara dimensiunile geometrice ale miezului si vezi daca poti identifica tipul de ferita, apoi sa incercam de proba sa verificam traful prin calcul. Eu as putea sa-l verific, doar daca este EE, EI, sau toroid. Tensiunea continua de +300 V (cea scrisa cu rosu) este pusa de proiectantul schemei, sau este masurata si trecuta de tine? Daca este stabilita de proiectant, atunci probabil este tensiunea nominala si este foarte apropiata de tensiunea minima obtinuta prin redresare directa din 230 Vac, care este de aproximativ 293 V. In acest caz, este posibil sa poata fi atinsa puterea mentionata de mine.
Link spre comentariu

...Si legat de schema, din cate imi amintesc, 70% tind sa cred ca este vorba de o parte din schema unui televizor, Nei folosea tda-ulala si nu numai

Nu cred ca este vorba despre TDA4505, ci despre TDA4605: http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/SGSThomsonMicroelectronics/mXutxqt.pdfIata un scenariu inchipuit de mine in care puterea in secundar este de 603.3 W:1 - Parametrii de calcul: U1min=293 V, U1n=300 V, U1max=358 V, U2=24 V, I2min=6,4 A, I2max=24 A, f=40 kHz, D=0,299 (factorul de incarcare ciclu) 2x2 miezuri EE tip E42/21/20, ferita 3C90 Ferroxcube, temperatura optima a miezului 80 Celsius, fara intrefier;2 - Parametrii trafului: P=603,3 W, Npr=26 spire, Nsec=4, k=6,5, B=0,222T, I0=3,641 A (curent de gol) suprafata transversala a miezului - Sm=4,88 cmp, masa totala aproximativa a trafului bobinat Mtr=313 g, randament traf - η=97,7 %, varful de curent prin mosfet - Ippk=8,614 A;3 In cazul existentei unui intrefier, acesta ar putea avea valoarea de 0,72 mm.
Link spre comentariu

Niciodata n-ai sa scoti tu cu flyback asemenea puteri :rade: Acolo pe la inceput cand incepi sa studiezi configuratiile de surse se spune ce putere maxima se poate obtine din fiecare , bineinteles intra si factorul economic . La flyback parca limita e 300W , peste care ar fi mult prea scump tranzistorul + miezul si prea complicat per ansamblu ca sa merite .Calculele nu-s corecte , poate ai calculat dupa alta topologie de convertor , se vede din cum pui problema la nr.3 - flyback are nevoie obligatoriu de intrefier , pentru ca toata energia se inmagazineaza acolo pe perioada ON , tocmai de aici apar dificultatile la puteri mari ...TDA4605 se foloseste in Nei , pe langa multe alte tipuri de TV-uri .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

In teorie, nu exista limite de puteri. Exista insa, cum bine s-a spus, limite economice. Anumite puteri, in flyback, pur si simplu nu merita financiar.Exista igbt-uri performante, ce pot echipa flyback. FGL40N120. Datele de catalog sunt stupefiante.Nimic nu poate egala frumusetea si siguranta functionarii sursei forward.Pentru cazul asta, cel mai simplu ar fi legarea unor consumatori (crescator) pina la pierderea a 10% din tensiunea de alimentare sau prabusirea ei.

Link spre comentariu

Niciodata n-ai sa scoti tu cu flyback asemenea puteri :rade:

...

Din moment ce exista o schema industriala si un martor, probabil ca se ajunge - prin exceptie - si la puteri mai mari.

...Calculele nu-s corecte , poate ai calculat dupa alta topologie de convertor , se vede din cum pui problema la nr.3 - flyback are nevoie obligatoriu de intrefier...

Am calculat conform topologiei Flyback. Aici, am dat un exemplu de calcul gasit pe Internet. Procedurile de calcul insa se diversifica, se pot gasi si altele. Daca sunt posibile doar trafuri cu intrefier, cum ai putea atunci folosi un miez toroidal, unde nu se practica intrefier? Eu nu mi-am propus sa conving pe nimeni. Am dat un exemplu de calcul. De fapt a fost un exercitiu cu scenariu personalizat. Ramane sa ne dea cilibiu detalii despre traf. Vom vedea daca m-am apropiat mai mult sau mai putin. Totusi ca fapt divers, nu pot sa nu remarc - considerand acest topic precum si altele - ca colegul Depanatoru' are o mare dorinta de confruntare arbitrara (fara a studia atent toate detaliile)
Link spre comentariu
Asta a fost dura

http://www.mag-inc.com/File%20Library/P ... hoices.pdf

Citat din documentul de mai sus:

MPP (Molypermalloy Powder) cores are distributed air gap toroidal cores made from a nickel, iron, and molybdenum alloy powder.

Am zis "bule de aer" insa ele pot fi foarte bine din pulbere de plastic sau metal nemagnetic, ca doar nu se apuca sa faca cascaval miezul.

pentru flyback este obligatoriu intrefierul , altfel se satureaza miezul , daca ati vazut vreodata folosit transformator cu miez tor ( ceea ce ma cam indoiesc ), inseamna ca este taiat intr-un loc pentru a se crea intrefier .

Ce face efectiv intrefierul este sa scada valoarea Al (inductanta per nr spire) si sa mareasca curentul de saturatie. Miezurile toroidale sunt disponibile cu diverse valori Al in functie de compozitia pulberii din care sunt fabricate. Se poate deci si fara sa fie taiate.

Link spre comentariu

Ce scrie in documentul ala nu se refera la flyback , in multe alte aplicatii e nevoie de un mic intrefier , in anumite situatii chiar la half-bridge , etc ... Daca ar fi asa atunci si miezurile normale EE EI pentru flyback s-ar face tot cu "bule" , de ce sa mai lase intrefier ? Ca sa poti folosi torul tau cu intrefier sub forma de "bule" in flyback , trebuie sa se stie exact cu ce intrefier fizic e echivalent . Scrie undeva ? Arata-mi pana una alta o sursa flyback care foloseste tor ...

Link spre comentariu

Ferita ese mai mica decat E65!Inaltime 6cm,latime 6cm,grosime 2cm.Partea centrala 2cmx1,6cm!Tensiunea data de producator este de 275VCC!

Imi pare rau, dar programul meu de calcul se bazeaza pe feritele Ferroxcube, iar aceste dimensiuni nu sunt uzuale la acest producator. Raman totusi la parerea ca sursa in cauza, poate furniza puteri de cel putin 500 W.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări