Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sommerkamp FT-767DX (Yaesu FT-707)


Vizitator

Postări Recomandate

Stimati colegi,

 

Am achizitionat cu ceva timp in urma un Sommerkamp FT-767 DX, care este identic cu Yaesu FT-707. L-am cumparat cu liniarul de putere defect, in sensul ca fostul proprietar a incercat sa-l demonteze (abia ieri am aflat de ce) si nu a observat ca mai este 1 surub in mijlocul cablajului, a fortat si a spart cablajul complet, pe mijloc. Eu m-am apucat, l-am demontat piesa cu piesa, am refacut cablajul, de data aceasta pe fibrostrartitex (originalul era pe textolit), am masurat toate componentele si le-am remontat. Aparent nici o piesa defecta... Doar ca dupa remontare nu functiona.... Iarasi luat la masurat, am gasit ca nu exita tensiune de polarizare in bazele tranzistorilor de putere... Tranzistorul Q07 de la iesirea stabilizatorului de polarizare uPC14308 (egal cu 7808), desi la ohmetru parea OK, nu era. Asa ca am inteles de ce fostul proprietar a incercat sa il demonteze. Ok, inlocuit tranzistorul, liniarul functioneaza, doar ca nu stiu la ce valoare sa reglez curentul de repaus... Deci asta era intrebarea, daca poate cineva sa imi spuna (macar aproximativ) pe la ce valoare ar trebui sa stea curentul de repaus la acest liniar... (plaja este intre 300 si 850 mA). Va multumesc!

 

PS din pacate nu pot atasa schema, PDF-ul este prea mare, dar poate fi gasit aici... http://www.radioamateur.eu/schemi/FT707_user.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • SirRoger

    2

In service manual zice ca tranzistorii din etajul final trebuie sa aiba o tensiune de 0,7V pe baza.Verifica daca in aceasta conditie curentul de mers in gol este undeva spre limita de jos.Totusi 300 mA, 150mA/tranzistor, mi se pare un pic cam mult.

Link spre comentariu

Seteaza curentul la 150mA / trz si verifica emisia in alt receptor sau si mai bine cupleaza la iesire un osciloscop, bineinteles printr-un atenuator (neaparat pe sarcina de 50 ohmi). Injecteaza un semnal la intrare si verifica formele de unda sa nu fie distorsionate. Si un powermetru RF te-ar ajuta foarte mult: pleci de la un curent de pauza foarte mic si cresti pana ce la iesire puterea nu mai creste ( bineinteles aplicand semnal la intrare). Cand ai ajuns in punctul asta reduci putin curentul. Succes!

Link spre comentariu

In primul rand va multumesc pentru raspunsuri si ajutor.Nanopico, la 0,65 V imi sta curentul de mers in gol pe la 400mA, dar e curentul de mers in gol al intregului amplificator, deci acolo se socotesc si prefinalii, care sunt tot push-pull. Deci nu m-ar mira ca punand 0,7V cum zici tu sa meraga OK, oricum, la 0,65V in baze nu se incalzesc tranzistorii absolut de loc in repaus. O sa incerc azi cu 0,7 V in baze si voi injecta semnal la intrare cum zicea SirRoger, punand osciloscopul pe iesire. Din pacate osciloscopul meu nu stie peste 10MHz, dar banuiesc ca daca merge OK in 3,5 si 7MHz, va merge si in celelalte benzi... Am si power-metru, o sa incerc si cu el. Azi-noapte am definitivat sursa de alimentare, e clasica cu transformator (nu-mi plac de nici o culoare susele in comutatie puse langa transceiver) recuperat dintr-un retroproiector vechi. Partea de stabilizare am facut-o cu un LM723 si 4 tranzistori de putere TIP35C + un driver "2SC1969". Nu, nu am luat-o pe dealuri, 2sc1969-urile luate noi din magazin sunt de fapt niste fake-uri, niste amarate de NPN de putere medie reinscriptionate, asa ca nu le pot folosi decat in joasa frecventa. Scoate 20A la 13,8 V fara probleme (In fine, la 20A se incalzesc tranzistorii, dar cu ventilatorul pornit temperatura sta pe la 40 grade). Asa ca azi voi putea sa fac reglajele amplifului liniar. Va tin la curent.

Link spre comentariu

In primul rand felicitari pentru ca ai preferat inlocuirea totala a modulului in locul "carpelii", ai cam avut ceva de lucru...

Atunci cand documentatia nu specifica valoarea curentului de repaus la un asemenea final SSB push-pull clasa B, o solutie este studierea foii de catalog a tranzistorilor finali, daca tranzistorii finali au fost destinati pentru amplificare liniara SSB de cele mai multe ori sunt specificate si distorsiunile IMD precum si regimul de lucru corespunzator (curentul de repaus) pentru care acestea sunt masurate.

Stabilirea curentului de repaus la valoarea din catalog (cea pentru care sunt date si specificatiile de IMD in catalog) este un punct de plecare, iar daca este vorba de 2SC2290 http://www.qsl.net/df7tv/datasheets/2sc2290.pdf : 50 mA / tranzistor.

O alta solutie este sa cauti in manualul altui trx ce are acelasi tip de finali. De exemplu la TS120: 50 mA/tranzistor, TS430: 100mA/tranzistor.

Probabil ca 100mA/tranzistor este ok, chiar si 150 nu este chiar foarte mult.

 

Ceea ce mi se pare ciudat este insa ca plaja permisa de reglaj este 0,3...0,85A, ceea ce dupa parerea mea este cam sus. De obicei plaja reglajului porneste mult mai de jos, la multe trx-uri chiar de la zero. S-ar putea ca aceasta problema poate fi cauzata de noul Q07 inlocuit, poate ca are caracteristici usor diferite de original (tensiune de deschidere BE usor mai redusa decat originalul).

 

Ai grija ca D04 si D05 sa le montezi pe finali, cu contact termic bun (pasta siliconica).

Dupa ce reglezi curentul de repaus, faci proba Tx in sarcina artificiala, iar dupa ce se incalzeste finalul verifici din nou curentul de repaus, nu trebuie sa fie mult sub- sau supra-compensat termic (nu te speria, variatii de chiar si +40% de la 20 la 70 C temperatura radiatorului am intalnit si la trx-uri mult mai scumpe, important e sa nu ajunga la ...x3). Eu prefer sa incalzesc din exterior radiatorul finalului si sa urmaresc variatia curentului de repaus, in SSB cu PPT apasat si fara semnal de la microfon, asa imi este mai comod si e mai putin riscant.

Daca nu vrei sa te mai complici poti sa-l lasi si la 150mA/tranzistor, dar verifica totusi sa nu se ambaleze termic.

 

Masurarea tensiunii pe bazele finalilor nu are absolut nici un sens in stabilirea curentilor de repaus. In plus, nu prea este recomandat sa conectam sondele de 1,5m lungime ale multimetrului pe oriunde prin amplificatoarele de RF, dar poate fi masurata la iesirea din Q07...

Specificarea tensiunii de 0,65 sau 0,7V intr-o astfel de schema sau intr-un amplificator audio push-pull este facuta cu scopul ca tehnicianul din service sa poata face o masuratoare de genul totul sau nimic, adica pentru verificarea integritatii/functionarii circuitului (faptul ca circuitul de polarizare sau tranzistorii sunt ok) si nu pentru a verifica reglajul curentilor de repaus. La urma urmei, ceea ce trebuie stabilit exact prin reglaj este curentul de repaus care se face chiar prin varierea tensiunilor B-E tocmai pentru ca tensiunile B-E de deschidere pot fi diferite pentru tranzistori diferiti; daca s-ar stabili o tensiune BE constanta (ceea ce ar fi mult mai usor de facut in practica) ar rezulta curenti diferiti pentru tranzistori diferiti. Am citit de mai multe ori pe forum recomandarea ca stabilirea curentilor de repaus la amplificatoarele audio sa se faca prin a masura tensiunea B-E care ar trebui -chipurile- sa fie de 0,7V: ar fi mai usor masurat asa dar este si gresit, astfel curentul de repaus nu ar fi nici macar masurat, d'apoi reglat... In plus, unii tranzistori de putere "au prostul obicei" de a prezenta curenti de colector de 0,1...0,3A deja pe la 0,63...0,65V B-E.

 

Prin masurarea cu osciloscopul nu poti trage o concluzie clara in privinta curentului de repaus decat in cazul in care valoarea acestuia ar fi muuult prea mica sau daca tranzistorii nu sunt prepolarizati. Chiar si atunci cand sunt polarizati ok, se poate ca forma de unda la iesire din final sa fie usor distorsionata (datorita armonicelor de la iesirea din final) in timp ce la iesirea Tx de dupa filtrele trece jos semnalul este ok (armonicele sunt rejectate).

 

Ai grija , fii atent atunci cand lucrezi la circuitul de polarizare si foloseste si o sursa cu protectie la scurtcircuit (pe la 18...20A), o greseala grava in circuitul de polarizare poate arde instant "sigurantele" 2SC2290. Sa nu faci ca mine, am reusit si am ars o pereche de sigurante MRF429, sa stii ca pentru scurt timp au luminat frumos inauntru, sub capacul de ceramica...

Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri si ajutor, punand cap la cap tot ceea ce mi-ati scris am reusit sa pun pe picioare transceiverul. Pana la urma varianta optima ca performante/incalzire a ramas la 150mA/tranzistor... in total, cu prefinali cu tot, in repaus trage 400mA. Nu se incalzeste DELOC in repaus. Puterea de iesire este cam 90W... Speram sa pot scoate pese 100W, dar cred ca ALC-ul nu ma lasa. Am facut cateva legaturi locale cu camionagii maghiari care folosesc curent SSB pe canalul 40, toti au spus ca modulatia este absolut OK, fara nici un fel de limitari. L-am pus si pe osciloscop in 3,5 MHz, nu am putut sa vad distorsionari semnificative ale semnalului, asa ca eu sunt multumit, putere este, modulatia e buna... mai trebuie autorizatie pentru unde scurte.TraianB, multumesc mult pentru sfaturi si idei. Eu inlocuisem finalii Toshiba cu MRF455-uri deoarece unul dintre finali avea o mica crapatura in capsula in urma fortarii mecanice. Tranzistorul merge OK in ciuda acelei crapaturi, l-am pus intr-un amplif CB si scoate 100W, dar am preferat sa nu fac compromisuri la transceiver, asa ca am bagat MRF455 (imperecheati). Da, atat la finali cat si la prefinali diodele sunt in contact mecanic cu tranzistorii si acoperite cu pasta siliconica, dupa cum erau si original. Pun cateva poze cu ampliful inainte si dupa restaurare...Inainte de restaurare:3.jpg[/attachment]In emisie 90W:[attachment=0]4.jpg[/attachment]

Link spre comentariu

Felicitari! Ai facut o treaba minunata acolo! Sa te bucuri de el si iti urez QSO-uri cat mai multe si cat mai multe DX-uri, evident dupa ce te capeti cu autorizatia. Abia astept sa ne intalnim in trafic!

Link spre comentariu

Multumesc. Sa stii ca DX-urile nu ma prea pasioneaza, vreau sa intru "in bransa" mai mult pentru discutii tehnice, constructii, etc. Nu zic ca m-as da in laturi de la un qso cu Tanzania... :), dar nu va fi obiectivul meu principal... HI. Acum urmeaza QRO-ul, o sa ma apuc sper in acest wek-end de GK-71. Cred ca pana la urma il voi "dezbraca" si eu si voi incerca sa-l fixez in pozitie verticala direct pe cablaj.

Link spre comentariu

Nu tovarashe, nu e chestie de soclu, i-am facut soclu chiar foarte OK, doar ca in catalog la limiting values e trecut 20MHz... iar eu as vrea sa il fac sa mearga inclusiv in 10m si ma gandeam sa reduc capacitatile parazite...[attachment=0]GK71.pdf[/attachment]

Link spre comentariu

Am intuit ca nu e vorba de soclu, tocmai de asta am spus ca tubul trebuie lasat asa cum este.Limitarea in frecventa este data de capacitatea de iesire a tubului, adica capacitateatotala anod->plan de masa RF. Daca aceasta capacitate este mare apare situatia in carefiltrul Pi nu se mai poate acorda pentru un factor de calitate decent (de exemplu, din calculerezulta o capacitate a condensatorului din anod de 20 pF si numai tubul/tuburile prezinta 25-30 pF).Cum GK-71 nu are anodul la soclu, "dezbracarea" tubului nu ajuta cu nimic la reducerea capacitatii anodice.

Link spre comentariu

Felicitari, chiar e de apreciat.Deci ai inlocuit si finalii, poate din combinatia Q07 si finali inlocuiti sa nu se fi putut regla curentul de repaus mai jos?! Oricum, nu mai are importanta, e ok asa. Nu-ti face probleme, la 14V diferenta in disipatie nu este asa mare.Ca si comparatie, la un exemplar de TS950 am reglat 150 mA prin fiecare final (finalii sunt alimentati la 50V), iar prefinalii la pe la 1,5A total (deoarece prefinalul este push-pull in clasa A la 15V). Radiatorul este enorm (cam cat un format A4, masiv si cu nervuri) si chiar si in repaus se simtea ca se incalzeste usor, vara in SSB fara semnal dupa un timp pornea si ventilatorul... Era usor supracompensat termic, la cresterea temperaturii curentul scadea usor si de aceea am preferat o valoare mai mare pentru curentul de repaus prin finali (manualul specifica 125mA/tr).2SC2290 avea capsula sparta/fisurata sau doar ciobita?

Link spre comentariu

Da, se poate ca acea combinatie sa fi schimbat curentii de polarizare. Oricum, ideea e ca merge perfect si nu se incalzeste deloc in repaus. Am emis astazi mai mult cu el,dupa vreo 20 minute de lucru mai intensiv a pornit si ventilatorul, dar nu pentru mult timp. Toata limea zice ca modulatia e OK (s-au auzit cativa spanioli azi in 11m).da, capsula unuia e ciobita... Te gandesti la beriliul din inteior? Si eu m-am gandit, dar cat de otravitor o fi, ca doar nu ajung in contact direct...

Link spre comentariu

Daca acea capsula ceramica este doar ciobita pe margine, deci nu este sparta/fisurata, si deci daca nu si-a pierdut etanseitatea, tranzistorii pot fi folositi in continuare fara probleme.

In legatura cu problema BeO, acesta este periculos daca este inhalat (deci ca pulbere sau bucatele mici), in lucrul normal nu-i problema. In plus, din cate stiu, cantitatea de BeO este redusa, se foloseste pentru rolul de izolator si transfer termic intre chip-ul tranzistorului si ambaza de cupru a tranzistorului. Nu stiu ca acel capac ceramic pus deasupra pentru etansare sa fie tot din BeO, probabil ca (-tinand cont de pretul BeO-) acel capac este din ceramica obisnuita. BeO se foloseste si la unele circuite integrate hibride de mare putere, sunt marcate in clar pe capsula metalica etansa "BeO", dar BeO este numai in interiorul capsulei, ca izolant electric si conductor termic intre finalii de putere si ambaza circuitului (un exemplu tipic este PA03 de la Apex http://www.google.ro/imgres?imgurl=http ... 9,r:10,s:0 din care cred ca mai am si eu pe undeva).

Din cate stiu aceeasi observatie este valabila pentru unele tuburi metaloceramice: daca este specificat ca ar contine BeO, nu inseamna neaparat ca anvelopa tubului (si deci ceramica utilizata pentru ea la exteriorul tubului) ar fi din BeO, BeO se foloseste numai in anumite locuri critice in interior (izolare/suporti electrozi), altfel BeO nu e deloc ieftin.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări