Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare ventilator centrifugal

Vizitator keptu

Postări Recomandate

Salut,Sunt cam nou pe acest forum, ceea ce e mai putin interesant, ceea ce e imp e ca doresc sa realizez(home made) un ventilator centrifugal.Mai exact doresc sa usuc rumegus si una din nenumaratele variante e sa plimb acest rumegus printr-o tubulatura impreuna cu fumul ce iese de la o soba.Nu prea stiu cum sa realiuzez acest ventilator care sa traga rumegusul pe tubulatura mea.Deci - am o soba care scoate fum - am o traseu din teva pe care merge acest fum si totodata rumewgusul - la capat am un ventilator centrifugal care trage atat fumul cat si rumegusulProblema e ca nu stiu cum sa fac acest ventilator. Daca a mai vazut cineva sau a auzit, ori a facut il rog ffff mult sa ma ajute si pe mine.Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gabiunu

5

• boederyakumo

4

• avolocaru

3

• The Stressmaker

1

E complicat si periculos ce vrei sa faci,de ce?Fumul si rumegusul sunt foarte diferite din punct de vedere al masei(greutatii)deci ca sa la faci sa mearga impreuna pe aceeasi teava e dificil,totusi se poate rezolva,dar ramane cealalta problema:periculozitatea.Fumul are variatii mari de temperatura si e posibil ca in anumite conditii mixtura fum+rumegus sa se aprinda cu caracter exploziv si atunci vei avea o problema mare.Cam asa vad eu problema cu "uscarea"rumegusului.

Link spre comentariu

Corect! daca vrei sa amesteci fumul cu rumegusul iti cam dai foc la valiza 100%. Trebuie sa faci o separare intre fum si rumegus. Treaba se face simplu printr-un schimbator de caldura, iti poti face unul din tabla, Pe o parte trece fumu' si se duce la cos pe cealalta trece aerul, care se incalzeste, si usuca rumegusul. Acum discutia este mai larga in functie de: 1 umiditatea de la care pleci; 2 umiditatea la care vrei sa ajungi; 3 cantitatea de rumegus pe care vrei sa o usuci;

Link spre comentariu

Rumegusul se usuca de regula intr-un malaxor rotativ:O teava cu diametrul de 500-1000 mm si lungimea de minim 20 m, care se roteste cu o viteza mica, si care sta inclinata cu cateva grade in partea prin care iese rumegusul uscat, sub teava pe toata lungimea ei se afla un arzator care o incalzeste la o anumita temperatura, rumegusul intra dozat printr-o parte si iese prin partea cealalta uscat in functie de cerintele utilizatorului.gradul de uscare se stabileste in functie de viteza de rotatie si temperatura.rumegusul rostogolind-use prin interiorul tevii si uscand-use uniform.Aceasta instalatie este pretabila la cantitati mari si mijlocii.

Link spre comentariu

Metoda de mai sus este cea mai buna in momentul in care iti faci ceva industrial, si vrei sa faci o activitate curenta din treaba asta. Acest echipament trebuie cumparat. Daca iti faci echipamentul in regie proprie, nu iti va da nimeni accept de legare la gaz. Pt cantitati mici de rumegus este mai simplu sa-ti construiesti un schimbator de caldura aer- aer. Pe o parte circula un aer/fum care este evacuat, pe partea cealalta tragi de afara aer care se incalzeste in schimbator si apoi spala rumegusul. Randamentul va fi mai bun iarna cand aerul exterior este mai uscat.

Link spre comentariu

Haide-ti sa facem alta instalatie de uscat rumegus la capacitati mai mici.Luati un butoi de 200l din metal, taiati de jur imprejur cu flexul de la fundul butoiului 35 sau 40 cm (incat sa arate ca o conserva de peste) dati o gaura in fundul butoiului de marimea bucsei pe care o veti folosi pentru axul care va pune in miscare elicea care misca rumegusul in cuva pe care tocmai a-ti realizat-o.Pe fundul butoiului construiti o cruce din fier cornier 30x30 care va fi rigidizata de marginile butoiului prin sudare, crucea va avea in mijloc bucsa axului elicei care va amesteca rumegusul si care va fi antrenat de un mic motoras cu reductor , posibil stergator de parbriz (mai mare), elicea de amestecare se poate realiza din platbanda in forma de cruce.Pe fundul butoiului la o anumita distanta se construieste din teava o spirala in care se dau gauri la distanta de 10 cm cu diametrul mic 0,5 sau 0,7 mm un capat al tevii se astupa iar la capatul celalalt se conecteaza furtunul de gaze naturale.Instalatia fiind gata nu va ramane decat sa ajustati presiunea gazului metan si sa dati drumul motorasului.Aveti insa grija sa nu coace-ti rumegusul prea mult.

Link spre comentariu

Technologia e destul de complicata: sortare pe marime, (ce ramane se macina din nou), uscare umiditate 1,5% , brichetare aici e cea mai mare problema.Ca sa faci o masina home made nu am facut inca calculul daca merita.

Link spre comentariu

Da,adevarat.Deocamdata ma axez doar pe ce arunca/dau foc /ingroapa altii,nu ma intereseaza brichetele,doar peleti.Energia termica poate fi transformata in energie mecanica si electrica.

Link spre comentariu
Vizitator keptu

Mi-a venit o idee:panourile alea in infrarosu nu or fi bune la asa ceva,ca tot le lauda unii? :nas:

M-am gandit si eu la astfel de panouri despre care am citit ca ar incalzii obiecte nu aer dar nu prea stiu exact cat de puternic incalzezsc si in ce conditii. Poate ne ajuta cineva care le foloseste sau stie mai multe sespre ele.
Link spre comentariu

Este bine ca vrei sa faci peleti, dar la acest nivel nu cred ca renteaza. Daca ai o sursa constanta de rumegus si alte deseuri lemnoase si ai si spatiul necesar poti sa incerci sa-ti faci o mica masina de facut "peleti". Cred ca ar fi bine sa lasi balta uscatul. Ii comprimi pur si simplu apoi ii pui in intr-un spatiu uscat. Se vor usca si asa. Apoi trebuie sa te gandesti si la cazanul pe peleti. Asta costa undeva la 150 bulioane, numai cazanul, daca mai pui pompe biler etc etc, sari de 200bulioane.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări