Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema CATV

Vizitator abc_tase

Postări Recomandate

Vizitator abc_tase

Salutare! Problema sta in felul urmator: Am cumparat ieri un Televizor LCD. L-am bagat in priza, l-am aprins si a functionat normal pana am incercat sa conectez si mufa de la cablu TV, moment in care a sarit siguranta de la panoul principal. Mentionez ca din cate stiu eu instalatia electrica din casa are impamantare pe toate prizele, deci si LCD-ul a fost introdus intr-o priza cu impamantare. Pana acum televizorul vechi (Din acela cu tub...CRT cred ca-i zice) a functionat normal, nu am avut vreo problema cu cablul TV sau cu vreo priza. Nu stiu care ar putea fi problema, dar cand am sunat la compania de cablu mi s-a zis ca trebuie facuta impamantarea la LCD si daca o pot face eu sa o fac singur daca nu trimit ei o echipa (bineinteles ca am zis sa trimita o echipa, dar dureaza foarte mult pana ajung astia). Daca ma puteti ajuta in vreun fel va sunt recunoscator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihaih

2

• The Stressmaker

2

• emilberculescu

2

• palcu ion

1

Vizitator abc_tase

Da pe AV a functionat OK (fara sa introduc mufa de la cablu). Am incercat cu un film la DVD player si a functionat perfect. Toate setarile merg corect. Am incercat cu un cablu TV nou cu mufe noi si a functionat timp de aprox. 3 min, cat am reusit sa programez si sa schimb putin canalele, ca apoi sa sara iar siguranta. Ma intreb acum...E posibil sa nu aibe impamantare cablul TV si asta sa fie cauza?

Link spre comentariu
Vizitator abc_tase

Am incercat cu un creion de tensiune si nu se aprinde nici pe mufa la TV nici pe cablu. Am atins si marginile mufei si interiorul si ambele deodata si nu se aprinde lampa. In schimb cand am legat un fir de la tresa (cred ca asa i se zice la litele acelea din cablu TV, imediat dupa prima izolatie) cablului tv care iese din perete (am desfacut priza la care e conectat) si am legat firul si la impamantarea unei prize de curent imediat a sarit iar siguranta de la panoul principal. Sper ca m-am facut inteles, ca nu stiu cum sa explic foarte bine. Au fost si baietii de la firma de cablu si au verificat si nu au stiut ce e de facut si mi-au recomandat sa vorbesc cu un electrician. Am vorbit apoi cu un electricianul care a facut instalatia electrica in casa si nu a stiut nici el ce sa faca. Din cate am mai vazut pe internet este posibil sa fie facuta impamantarea de la cablu TV prin impamantarea instalatiei electrice si cica asta ar fi cauza. Nu stiu cat de adevarat este. Sau o alta posibilitate ar fi ca sa nu aibe deloc impamantare cablul TV.

Link spre comentariu

In general LCD-ul precum si alt televizor CRT, NU au impamantare ( nu au stecher schuko ) sau altfel spus se alimenteaza pe doua fire.

1. NU INCERCA SUB NICI O FORMA SA FACI O IMPAMANTARE LA TELEVIZOR.

2. NU FACE TU O IMPAMINTARE RETELEI DE CABLU ( reteaua are impamintare proprie )

3. Problema nu este de la televizor , ci este de natura electrica ( instalatia din casa )

( poti incerca dupa ce a sarit odata siguranta sa inversezi stecherul televizorului in priza si sa bagi mufa de cablu )

CEL MAI PROBABIL INSTALATIA TA NU A AVUT INITIAL IMPAMANTARE SI CINE A FACUT IMPAMANTAREA ULTERIOARA A OPTAT PENTRU "SOLUTIA IEFTINA" adica:

Reteaua electrica are doua nuluri unul de lucru ( nulul de la tine din priza ) si nulul de protectie ( al treilea fir sau impamantarea )

Pentru a face impamantare la prize trebuie tras al treilea fir pana la bransament si asta de la fiecare priza in parte

( cam greu si mult de munca )

Dar , desi INCORECT , se alege "solutia ieftina si usoara" adica scurcircuitarea nulului de lucru cu cel de protectie in tablou , in doza sau mai grav chiar in priza.

Daca poti si ai cu ce masoara rezistenta de impamantare trebuie sa fie mai mica de 4ohmi pentru uz casnic .

Problema deci apare intr nulul retelei de cablu (OK) masa televizorului ( ecranajul mufei de intrare TV ) (OK) si nulul tau de la priza (?????).

Link spre comentariu

pune creionul pe impamantarea prizei, daca tot nu se aprinde, pune mana pe un voltmetru (pe alternativ) si masoara intre cablul tv, respectiv mufa tv, respectiv impamantarea prizei, fiecare in raport cu nulul de lucru (il descoperi cu creionul de tensiune, la faza se aprinde, la nulul de lucru nu)daca mai ai alte tv-uri in casa, conectate la reteaua catv, CRT-uri in special, poti incerca sa deconectezi cate unul sa vezi daca observi vreo diferentaeu nu-s electrician, dar este imposibil sa nu detectezi de unde vine diferenta de potential, eu zic sa chemi alt electrician :)LE: din cate am vazut eu, majoritatea LCD-urilor au schuko

Link spre comentariu
Vizitator abc_tase

@ emilberculescuInstalatia electrica a fost proiectata cu impamantare. Casa in care stau este construita recent.O chestie pe care nu am mentionat-o pentru ca nu mi s-a parut relevanta este aceea ca eu am schimbat toate prizele din camera. Exista oare posibilitatea sa nu fi facut legaturile cum erau inainte si asta sa fie cauza. Daca bag televizorul intr-o priza din alta camera, priza care nu este pe aceeasi retea cu prizele schimbate de mine ar putea influenta cu ceva?

Link spre comentariu
Vizitator comfel

De ce nu incerci cu un bec .cu creionul nu iti poti da seama se aprinde si pe intoarcere Ca sa iti dai seama daca inpamantarea este corect realizata pune becul intre inpamantare si faza ..daca se aprinde becul .este corect realizata .In cazul cand ai schimbat prizele ai pus nulul in locul nulului de la inpamantare Cheama un Electrician adevarat si problema este rezolvata in 10 minute ,nu chema toate Rapandulele Incearca sa inversezi stekerul in priza ........ :daDaca nu reusesti pune doi condensatori (inseriati ) la cablu Tv la mufa atat pe firul de semnal cat si pe cel de masa pentru a face o separatie galvanica si nu vei mai avea probleme ..........................

Link spre comentariu

Daca ai schimbat prizele e posibil sa fi inversat nulul de lucru cu cel de protectie.De obicei ( de fapt este un standard pe care unii nu il respecta ) este culoarea firelor ( tocmai de aceea se fac de diferite culori - nu de frumusete pentru ca oricum nu le vede nimeni prin pereti )Impamantarea trebuie sa fie galben cu verde , faza cu rosu si nulul cu maro sau negru ( exista si situatia in care nu este rosu - din oarece motive , atunci se accepta albastru pe faza cu maro si negru pe nul.Iti recomand o verificare la nivel de amator:1. Depisteaza faza intr-o priza cu un creion de tensiune .2. Opreste curentul ( nu este neaparat necesar dar -ATENTIE CU CURENTUL - nu se vede , nu miroasa , nu iarta)3. Masoara cu ohmetrul rezistenta intre nul ( acum sti care este ) si impamantare si ar trebui sa ai sub 0.5 ohmi. [ Spune-a cineva mai sus ca sa incerci cu un bec intr-e faza si impamantare este oarecum bine DAR becul se aprinde si daca rezistenta de impamantare este de 10 ohmi , iar asta e grav ]4. Daca ai o valoare mai mica de 0.5 ohmi , masoara rezistenta dintre impamantarea prizei si ecranajul retelei de cablu .5. Daca ai o valoare mare trebuie verificata impamantarea reteleiMasuratorile impamintarilor se fac de obicei cu aparate speciale pe care noi nu le avem in general ( fiind foarte scumpe )Cam asta poti face , in functie de masuratori o sa incerc sa te mai ajut atat cat pot.

Link spre comentariu
Vizitator abc_tase

Multumesc pentru sfaturi.Astazi o sa mai vina baietii de la cablu si o sa-i rog pe ei sa faca ce mi s-a zis aici.Sper sa se rezolve cat de curand. Luni abia o sa vina si un electrician sa vada care e treaba. Pana atunci, daca nu rezolva baietii de la cablu, nu o sa ma mai bag eu ca o sa fiu plecat. Oricum cand se rezolva o sa va spun care a fost cauza.

Link spre comentariu

ai cumva disjunctor(diferential) pus in tabloul electric??sa nu cumva sa dea el afara el afara sigurantaeste pus in special pentru protectie la baile unde se foloseste o cada cu hidromasaj si poate da afara chiar si daca se atinge nulul cu impamantarea

Link spre comentariu
Vizitator abc_tase

Din fericire s-a rezolvat problema.Au fost baietii de la cablu si le-am explicat ce mi-ati zis voi aici si au eliminat impamantarea de la prelungitorul in care am bagat TV-ul si acum merge perfect. Asta ca o solutie provizorie pana vine electricianul, pentru ca eu nu mai vreau sa-mi bag iar nasul pe la prizele alea.Multumesc pentru sfaturi.

Link spre comentariu
Vizitator pascudann

De obicei ( de fapt este un standard pe care unii nu il respecta ) este culoarea firelor ( tocmai de aceea se fac de diferite culori - nu de frumusete pentru ca oricum nu le vede nimeni prin pereti )Impamantarea trebuie sa fie galben cu verde , faza cu rosu si nulul cu maro sau negru ( exista si situatia in care nu este rosu - din oarece motive , atunci se accepta albastru pe faza cu maro si negru pe nul.

Standardizarea culorilor exista, dar difera fata de ce ai prezentat.Aici gasesti standardizarea: http://www.allaboutcircuits.com/vol_5/chpt_2/2.html
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări