Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pozitioner panou solar

ADiN

Postări Recomandate

Am deschis acest subiect in dorinta de a realiza un pozitioner pt panoul solar... Sper ca acest subiect sa devina un fel de proiect , si mai sper ca va fi un lucru constructiv si nu , un alt subiect de caterinca.Asa... sa continuam ...am gasit pe net niste poze legate de partea mecanica ... In pozele astea este vb de pozitionarea panoului solar pe doua axe.Ideea este ca proiectul sa contina : - Parte mecanica - Parte electrica (senzori , etc)- Parte electronica ( pcb , etc)- *Comunicatie pc (data logger , comenzi , etc).Ideal ar fi sa incepem cu unul pe o axa , copiind anumite elemente ajutatoare din pozele atasate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ADiN

5

• aygun

3

• mystery

2

• arcadius

2

Top autori în acest subiect

In pozele astea vad un sistem de urmarire f. "imbarligat". Acest panou trebuie sa fie usor (si este; se vede in poza ca celulele nu au o asa mare protectie) ca sistemul sa mearga bine. Ma intreb ce se va intampla daca il prinde vre-o furtuna. Pt. latitudinile noastre nu cred ca se potriveste. Inchipieti o foaie de geam de numai 3mm ce greutate are. Am vazut unele sisteme mai simple si mai robuste si care au acea contragreutate necesara utilizarii unui motor mult mai mic ca putere.

Link spre comentariu

In pozele astea vad un sistem de urmarire f. "imbarligat". Acest panou trebuie sa fie usor (si este; se vede in poza ca celulele nu au o asa mare protectie) ca sistemul sa mearga bine. Ma intreb ce se va intampla daca il prinde vre-o furtuna. Pt. latitudinile noastre nu cred ca se potriveste. Inchipieti o foaie de geam de numai 3mm ce greutate are. Am vazut unele sisteme mai simple si mai robuste si care au acea contragreutate necesara utilizarii unui motor mult mai mic ca putere.

Tu presupui , eu iti spun ca nu prea conteaza greutatea , pt ca noi nu avem inca o piata prea dezvoltata in sensul asta , si din cauza asta folosim actuatoare de parabolica . Eu am unul de 18 inch , care dezvolta o forta de 5000N .(am ridicat cu el cam 35-40kg. desi este la 36V parca eu l-am alimentat la 12v ca atat am avut.) si nu prea parea ca se streseaza prea mult.Daca ai alta opinie posteaza ceva poze si discutam ...Eu vreau ca pt inceput sa incepem cu o axa , nu doua.
Link spre comentariu
[

frumos sistem dar pare un pic complicat , ar fi mai bine un sistem doar pe o axa , avantajul e ca nu consuma doua motoare ci doar unu singur , adica casitgi nu produci si cu ceva la% sa se duca pe acele motoare .

Link spre comentariu

Se folosesc reglaje pe doua axe deoarece pozitia pamantului fata de soare se cam modifica in timpul unui an nu e ca la sateliti geostationari, asa ca ori cu cheia pe suruburi o data pe luna ori un servo in plus care actioneza cand si cand si care are un consum infim, de obicei motoarele sunt de consum ff mic nu sunt servo de stergator de parbriz, rigiditatea transmisiei obtinandu-se prin axul melcat/spinglu folosit, piulita cu bile....Cel mai simplu e sa se foloseasca doua actuatoare de antena sat si montajul electronic de comanda cu patru foto...ce aveti, zic asa ca eu imi proiectez schemele dupa cum am nevoie sau cu ce am.Oricum motoarele nu au un consum exagerat si nu sunt actionate prea des.

Link spre comentariu
Vizitator adelinn

un sistem inspirat de la o oglinda electrica de masina. are un punct central in jurul caruia se roteste panoul iar actuatoarele undeva in laterale locul fiind stabilit de amplitudinea miscarii si a actuatorului.

Link spre comentariu

Eu as intreba altceva : de ce trebuie corectata elevatia ? se stie ca soarele rasare la est si apune la vest , urmind ( in functie de anotimp ) o usora abatere de la eliptica dar celulele solare nu sunt fascicule concentrate asa cum sunt antenele parabolice la care trebuie reglata si elevatia. Chiar si asa , la antena parabolica , daca o orientai perfect pe sud ( si reglata elevatia ca la carte ) nu mai trebuia efectuata decat miscarea in azimut .

In ceea ce priveste lumina solara , se stie ca la primele ore ale diminetii si aproape de inserat nu prea mai ai ce urmarii ! Gresesc ?

Iata ce am gasit pe aici :

Cu arduino : lucru destul de simplu de realizta avand si codul :

Asta de aici cred ca este ceea ce vrei sa faci dar la acest model se cam umbres una pe alta in azimut maxim E sau V !

http://solartracker.greenwatts.info/

Asta ultimul are planuri , scheme si tot ce vrei !

Succes !!!!

PS: Tot nu inteleg ce e cu elevatia aia !!!

PS1: Am montat cateva panouri solare fixe pe un punct care deserveste legatura dintre medgidia si crama de la Murfatlar Romania ptr niste echipamente wireless autonome. Ei bine , fara sa urmareasca soarele am aceeasi capacitate in acumulatori tot timpul anului. Practic acumulatorii functioneaza numai cand e noapte ! Cu ce modifica perpendicularitatea razelor solare energeia captata si inmagazinata nu inteleg . Ptr panourile solare ( din cate stiu ) este necesar sa VADA soarele . Axa de inclinatie fata de orizontala fiind de 45 grade.

Link spre comentariu

Sateliti pentru transmisii domestice tv, radio, telefonie, sunt geostationari, adica nu isi modifica pozitia fata de pamant, de aia odata reglata antena ramane asa pana pica satelitu'. Undele radio transmise de acestia nu sunt asa de concentrate, ci au un unghi de dispersie, fotonii emisi de soare aproape ca au traiectorie dreapta/traiect paralel(cel putin de la distanta aia), pamantul isi modifica pozitia fata de soare si pentru a avea un randament optim panourile fotovoltaice trebuiesc orientate in asa fel ca razele solare sa "pice" perpenticular pe ele, altfel randamentul si asa mic va ajunge sub 50%. In cazul in care nu se poate folosi un sistem de orientare, sau e prea costisitor pentru a fi folosit(gen lampi de iluminat, relee radio si telefonie) se supradimensioneaza dimensiunile panourilor pentru a asigura necesarul cerut de instalatia alimentata.Aici sunt cateva explicatii:http://www.rpc.com.au/products/panels/pvmodules/pvmodules.html Tot acolo se vede ce e cu elevatia...

Link spre comentariu

Dupa ce am citit articolul dat de domniile voastre am ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa faci reglaj manual ptr elevatie daca toresti ! Manual insemnand sa iti faci un pozitioner dual axis ptr montura astfel incat sa comuti manual unchiul de inclinatie in functie de anotimp . Nu cred ca te doare mina sa corectezi odata la 3 luni elevatia . Conectezi actuatorul ptr elvatie de acelasi traf de alimentare care iti face si miscarea in azimut , numai ca ptr elevatie pui butoane si eventual calculand cu cate grade trebuie ajustat la fiecare trei luni pui 4 limitatoare de pozitie ca sa stii din casa in ce pozitie ai dus elevatia . Asta n inseana sa corectezi cu cheia in miana lunar .Ia uite ce scrie aici :"A variation of up to 15° will not make a great deal of difference in the performance of the panels. You should never have stationary solar panels placed at less than 5° from the horizontal so that they don't collect too much dirt etc and they will automatically wash clean whenever it rains. "Oricum s-ar putea sa stai cu cirpa in mina sa stergi periodic panourile solare :da Un alt punct care trebuie luat in seama este randamentul . Cat incarci ca sa stii cat consumi din el invartind panourile respective . Asta , daca ai de gand sa pui pozitionerul sa consume din circuitul panourilor !

Link spre comentariu

Salutare , Da am vazut ce ati scris aici , pare interesant . Dar se pare ca am o problema mai mare decat am crezut. Cum vedeti , m-am cam tot mutat prin tara si acum locuiesc in TM la gazda , undeva la o casa unde mai stau 5 familii. Ideea e ca am zis ca vreau si eu 1m patrat de pamant sa pun un stalp si niste flori....si au cam comentat ceilalti proprietari..... acum astept un raspuns de la ei.Vreau sa il fac cu o axa doarece unghiul cred ca ii spune "azimut" daca nu gresesc....o sa il reglez manual ....ca tot o sa trebuiasca sa mai sterg plexiglass-ul sau sticla din cand in cand ....asa ca nu e asta o problema mare...Iar in caz ca ma mut iara.....sa nu fie ceva prea greu de carat....plus ca la momentul asta nu am bani de investit in motoare si alte chestii.

Link spre comentariu

Cu ajutorul a patru fototranzistori si a doi detectori de eroare se poate stabili pozitia de maximum energie calorica intr-un punct , am incercat acest lucru in cazul unui experiment cu o parabola in care am concentrat in focar radiatia solara pe parcursul unei zile, modificind in doua planuri pozitia acesteia cu ajutorul unor motoare de mici dimensiuni

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări