vitamina Postat Septembrie 27, 2010 Partajează Postat Septembrie 27, 2010 Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mn ce inseamna notiunea "open collector"?Eu stiu ca este colectorul unui tranzistor lasat liber.Intrebarea mea este daca ii trebuie aplicata o sarcina/consumator,sau o tensiune?Si la ce aplicatii se foloseste?Si am inteles ca ar mai fi vorba de un rezistor "pull-up" care nici asta nu prea am inteles rolul lui.Eu am aceasta iesire pe placa unui controller de control acces si imi doresc sa stiu la ce se utilizeaza. Multumesc mult! Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 27, 2010 Partajează Postat Septembrie 27, 2010 Salut. Aşa este, open collector înseamnă colectorul lăsat în gol. Poţi deci absorbi de la alimentare un curent anume, dat în foaia de catalog a cipului respectiv, dar nu poţi livra curent spre masă. De obicei valoarea e de maxim 50mA, dar există şi mai mari şi mai mici de atît. Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 27, 2010 Partajează Postat Septembrie 27, 2010 @ratza: OC e si un pnp lasat cu colectorul in aer si cu "sarcina" pull-down. ;) Cu alte cuvinte, un OC e un tranzistor bipolar cu colectorul in aer, care poate genera de unul singur un singur "nivel logic" cand e in saturatie (de obicei), celalalt nivel logic fiind asigurat de sarcina cand tranzistorul e blocat. Daca tranzistorul e npn sarcina se cheama pull-up - ca trage colectorul la VCC, cand e pnp sarcina e pull-down ca trage colectorul la masa. Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 27, 2010 Partajează Postat Septembrie 27, 2010 Corect, dar toate controllerele pe care le ştiu folosesc pull-up. Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 27, 2010 Partajează Postat Septembrie 27, 2010 @ratza: Nu pentru tine am scris, stiu ca tu stii.Am scris mai mult pentru initiatorul topicului, ca sa nu ramana cu senzatia ca se poate numai intr-un sens. Si daca tot am folosit termenii de "nivele logice", astea mi-au venit de la logica cablata, realizata cu OC - NAND cablat cu npn-uri si NOR cablat cu pnp-uri (parca, nu mai stiu exact cum e si e cam tarziu pentru tabele de adevar).Plus ca OC se foloseste cu succes (desi in general tot npn) si "neintegrat" - cel mai frecvent exemplu pe care-l stiu eu e comanda releelor. Link spre comentariu
vitamina Postat Septembrie 28, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 28, 2010 Multumiri pt explicatii! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum