Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curatator ultrasonic piezo ?

naghi32

Postări Recomandate

Buna ziua.

M-am tot interesat pe net de curatatorul ultrasonic si m-am hotarat sa imi fac si eu unul,

etajul de comanda care sa genereze frecventa necesara (30~40khz) nu este problema fiind usor sa il fac, fie cu un 555, sau mcu intrucat am cateva in plus,

problema care o am eu este piezo-ul, si anume faptul ca nu gasesc mai pe nicaieri unul,

singurul care l-am gasit e cel de la adelaida, si anume

http://www.adelaida.ro/product_info.php?products_id=12400&osCsid=1b7f625d975171724f2d354d264da5e8

Stiti pe unde mai pot sa gasesc asa ceva ? Tin minte ca vazusem la dioda aici in cta niste piezo de genul extrem de scumpe, dar nu stiu daca sunt ce imi trebuie mie, sau daca au puterea necesara.

( mai ma gandeam la un moment dat sa fac o bobina imensa dintr-o sarma de cupru de 3mm (10~15 spire ), care sa o atasez pe fundul vasului cu un separator ( un carton ceva ) si sa se atraga de vas la frecventa respectiva prin descarcarea unor condensatori in bobina, dar am abandonat ideea din motive evidente )

acuma din ce vad eu in descrierea lui vad ca poate functiona pana la o frecventa de 1.65mhz, dar eu nu am nevoie de o frecventa asa de mare, aveti idee unde pot sa gasesc unul poate cat de cat mai ieftin ? precizez ca vreau sa folosesc pentru a curata piese metalice, bucati din injector, poate bujii, poate cine stie ce altceva, nu conteaza anume ce.

Si daca stiti cumva ce putere e nevoie pentru a curata piesele?

Mentionez ca intentionez sa iau 2 si sa le pun unu cu fata la celalalt pe de o parte si cealalata a vasului metalic. ( probabil vas din inox ). ( cel din link ar fii de 30W )

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• naghi32

6

• djdansmart

3

• stereomaster

2

• Adierea

1

De ce nu cumperi un astfel de aparat deja facut? Pretul ala la piezo este destul de mare! Iti mai trebuie si cuva metalica(inox) partea electronica..sare cu muult pretul daca ai lua unul din comert!

Link spre comentariu

Pentru ca apare si placerea de a face ceva ce functioneaza, chiar daca nu va functiona la fel de bine ca cel din comert.Dupa cum ziceam partea electronica nu e problema, intrucat am tot ce imi trebuie inafara de piezo, chiar si cuva din inox am, facuta de cineva :)Deci vreo idee pentru piezo ? daca pana la urma nu gasesc piezo, o sa iau un aparat din comert cu totul. :)

Link spre comentariu

Gasesti difuzoare cu pezo prin angrouri la perturi mici .Lasa magazinele de specialitate ca astia sant in stare sa scoata tot ce este in buzunaru nostru .Trebue sa masori frecventa de rezonanata a cristalului pezo si sa aplici frecventa obtinuta pentru a obtine randament macsim .Cu greu gasesti cristale cu frecventa macsima apropiata de 40kHz .Frecventa de rezonanta este srans legata de dimensiunile fizice a cristalului ,o frcventa mai mare implica dimensiuni mai mici ale cristalului .Asa arata un dif pezo luoat la pret destul de mic dintrun angro din raftu unde erau casetofoane auto.

Link spre comentariu

Gasesti difuzoare cu pezo prin angrouri la perturi mici .Lasa magazinele de specialitate ca astia sant in stare sa scoata tot ce este in buzunaru nostru .Trebue sa masori frecventa de rezonanata a cristalului pezo si sa aplici frecventa obtinuta pentru a obtine randament macsim .Cu greu gasesti cristale cu frecventa macsima apropiata de 40kHz .Frecventa de rezonanta este srans legata de dimensiunile fizice a cristalului ,o frcventa mai mare implica dimensiuni mai mici ale cristalului .Asa arata un dif pezo luoat la pret destul de mic dintrun angro din raftu unde erau casetofoane auto.

La alea ma uitam si eu, dar nu stiu daca au frecventa apropriata de ce am eu nevoie si de asta nu am intrebat de ele, in mod normal alea sunt folosite pentru inalte, muzica, deci probabil nu ar ajunge la frecventa care am nevoie, dar o sa ma intersez sa vad daca ajung unde trebuie ...
Link spre comentariu

Cel de la Adelaida e o gluma, eu am demontat baia mea de ultrasunete si elementul piezo n-are nici o legatura cu jucaria aia....Este un disc masiv, cu diametrul de vreo 5 cm si grosimea de cca 4-5 mm, lipit cu o rasina gen ARALDIT pe fundul tavitei din inox a baii de curatare. Dimensiunile sunt din amintire, l-am demontat acum vreo doi ani si stiu ca m-a impresionat masivitatea elementului si duritatea extrema a rasinii cu care e lipit, practic era ca piatra, fara s-o pot zgaria cu surubelnita.Si eu sunt interesat de subiect, as construi o cuva mai adanca, special conceputa pentru discurile de vinil, dar n-am reusit sa gasesc elementi piezo asa de puternici si am abandonat.Drept e ca pentru curatat viniluri probabil ca nu e nevoie de elementi asa puternici, dar cu siguranta inox-ul baii va trebui sa fie foarte subtire ca sa poata fi miscat de elementii piezo pe care ii am eu, sunt elementi piezo dinainte de revolutie, fabricati (cred) la Curtea de Arges. De fapt sunt membrane pentru buzere, dar lipite bine pe o cuva subtire din inox, s-ar putea sa produca ceva "agitatie". Eventual as putea pune mai multe, cate doua-trei pe ambele laterale, eventual legate impreuna, pentru cumularea efectului si pentru a fi in faza.De fapt cei de la Adelaida sunt pentru a genera ceata rece, nu sunt pentru a crea ultrasunete care sa curete, cred ca si frecventa e mult prea sus ca sa fie eficienti la curatare.

Link spre comentariu

difuzoarele "ieftine" din angrouri merg pana la 25 kHz... si atunci cum ajung 40kHz in baie?am gasit pe un alt forum o idee cu cositorire pe cutie:"- generator semnal dreptunghiular cu frecventa reglabila, cu CD4046, in domeniul (5...32) KHz;- un amplificator in punte cu TIP122/TIP127, cu alimentare reglabila;- alimentator +12 V/-12 V stab. si (+45...+180) V/(-45...-180) V reglabil nestab. dar bine filtrata;- iesire pe un element piezoceramic cu diametrul de 50 mm, selectionat prin incercari, montat prin cositorire intr-un decupaj circular pe fundul unei cutii metalice."
Link spre comentariu

Am vazut ca e acolo ... din ce citeam in datasheet ar fii de 120db la iesire de la 20v, acuma nu stiu exact puterea ... pentru ca eu si decibelii... suntem cam paraleli, stiu ca e unitate logaritmica dar nu am folosit mai niciodata activ unitatea de masura ...

mai pe scurt, m-ar interesa in W la intrare, care desigur se traduce intr-o anumite putere la iesire :)

MA40S4S

http://ro.farnell.com/murata/ma40s4s/sensor-ultrasonic-0-2-4m-tx/dp/1777667?Ntt=MA40S4S

Link spre comentariu

Si aveti vreo idee pe unde pot gasii unul destul de puternic pentru a-l folosii la ce am nevoie, adica la ... curatatorul ultrasonic ?asta pana la urmatorul salariu, cand daca nu gasesc, probabil o sa iau aparatul cu totul.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Prin '83-'84 la CFT (fizica tehnica) in Iasi, se producea un material magnetic (un soi de tole) cu magnetostrictivitate mare. Acest material era stantat in forma unor tole de trafo, dar cu mai multe coloane, asamblat in pachete si bobinat intr-un mod specific. Acel traductor electric=>mecanic se fixa in baia de spalare (imersat). Traductorul l-am vazut doar trecand pe langa prototipul lor (lucram la Tehnoton, unde s-au construit dupa proiectul lor vreo 10 GUS2000 (generator de ultrasunete de 2kW, lucra la 20kHz), cu care se excitau acele bai (cuvele erau mari, cred ca aveau peste 100 litri, destinate curatirii unor piese mari. Materialul tolelor era "marele secret"...Ce este accesibil acum sunt doar pentru chestii micute (nu le-as spune jucarii, sunt doar la scara pieselor miniaturizate a prezentului)A nu se neglija si compozitia si eventuale particule in suspensie in solutia de curatire...Succes!

Link spre comentariu

Am eu o cuva de inox cu rezonatorul pe ea..de fapt este toata cuva si cu partea electronica care nu prea mai stiu in ce stadiu mai este! Are si afisaj,puteai programa puterea 30/50W si timpul cat sa functioneze!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări