hpavictor Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 :cry: :cry: :cry: Pacat ca este in olandeza , dar din text reies usor datele tehnice de interes Mie mi s-a parut foarte interesant modul de bobinare a trafo iesire , precum si o precizare pentru SEBI C , acolo se dau doua valori ale inductantei , in functie de valoarea tensiunii aplicate infasurarii masurate ??? Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 26, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Consider ca nu schema prezinta mari secrete , ci amanuntele constructive.... Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 26, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Daca dupa lecturarea documentelor descoperiti ceva deosebit , va rog sa-l faceti cunoscut si celor ce nu inteleg olandeza asta imposibila , iar pentru cei ce poseda o metoda de calcul pentru trafo out , daca este dispus , sa ne confirme daca corespunde dimensionarea infasurarilor cu metoda de calcul pe care o poseda , pentru a verifica , din mai multe surse independente , care este cea reala . Va multumesc anticipat pentru viitoarea interventie , sper ca am fost cuiva de folos..... Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Schema este interesanta si merita abordata cu incredere.Defazorul este un clasic Ferguson ce asigura o foarte buna inversare de faza semnalului pentru atacul tuburilor finale.Schema a fost publicata cu ani in urma intr-o revista TEHNIUM si intr-un almanah tot al aceleiasi reviste,a fost preluata de cineva si "tradusa" cu lux de amanunte (cand o sa am timp,o sa caut in colectia mea si va spun exact despre ce numere ale revistei este vb.,sau poate le gaseste altcineva!)). Transformatorul este bine calculat; este vb de un traf gigantic (25 cmp !!!),un numar mare de spire (de unde rezulta si inductanta aceea excelenta,dar si pierdere de putere!).OT-ul are 10 primare si 8 secundare impartite in doi galeti verticali si 9+9 camere orizontale( a dat multe exemple de acest fel).La vremea respectiva dar si astazi acest transformator se poate incadra cu usurinta in clasa HI-FI (vedeti graficele!).Vedeti ce B are acel miez : Bmax=5800 gauss;acesta este motivul pentru care proiectantul a folosit tole E25 cu o sectiune totala a miezului de 25 cmp.Astazi cu tole de calitate nu ar mai fi necesar un asemenea miez,personal l-as construi altfel obtinand aceleasi performante (parerea mea),in rest....."nimic nou sub soare!",schema serioasa ce poate fi luata in seama pentru un eventual proiect. Multumim lui Victor pentru pasiunea cu care ne tine la curent cu tot ce gaseste. Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Cam asa vad eu aranjarea bobinelor pentru traful din schema. Link spre comentariu
RockDok Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Seamna foarte mult cu "Mullard 5-20 amplifier" Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Pentru doar 20W nu merita construit un asemenea traf monstru 25cm^2 ca sa se bobineze cu sarma subtire de 0,28mm ... si cu atatea sectiuni intercalate . In rest e super clasic . Link spre comentariu
Kosmin Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Seamna foarte mult cu "Mullard 5-20 amplifier"Cred ca asta e... Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Pentru doar 20W nu merita construit un asemenea traf monstru 25cm^2 ca sa se bobineze cu sarma subtire de 0,28mm ... si cu atatea sectiuni intercalate . In rest e super clasic . Corect! Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Amplificatorul din documentatia olandeza (si nu numai) functioneaza in clasaA cu predilectie si coboara foarte jos ca raspuns in frecventa fara atenuari apreciabile astfel sectiunea trafo-out(OT) este perfect justificata ,sau aveti multe "coruri amorf" pe acasa de nu va prea place aceasta sectiune ?! ,acest amplificator este minim Hi-Fi(nu se putea folosi o sectiune OT mica pentru a atinge fara probleme frecventa minima redata fara atenuari/alterari/...).Practic acet model de amplificator este gindit din totdeauna pentru auditii astfel nu conteaza randamentul in schimb conteaza foarte mult ca frecventa minim redata sa poata fi mica/minima(fara "alterari"-urmariti fuga fazei la joase intre 10Hz si 100Hz =nu prea exista aceasta fuga a fazei in ecartul amintit sau are citeva grade/nesemnificativ).,Este foarte important sa pot reda/amplifica un sinus perfect la 20Hz si puterea de 20W in sarcina(greu-scump)...,bine pentru "lazi de cartofi" cu difuzoare in ele nu prea mai conteaza...OT si nimic alceva... Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Coboara in frecventa de amorul artei la 10Hz si mai jos ... oricum nu auzi , tot asa cum sunt specificate anumite amplificatoare cu tranzistori la 5Hz ... Cat despre asa zisul "hi-fi" , nu marimea conteaza , valabil in orice domeniu , nici un amplificator comercial cunoscut nu are raportul asta sectiune traf -putere si cu siguranta unele suna mai bine decat schema asta ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Initiatorul subiectului nu cred ca era interesat de amplificatoarele comerciale cu tuburi electronice(si eventual chinezesti)....__"De unde si pina unde" consideri dumneata ca acel amplificator Ferguson are trafo-out supradimensionat ?!Sa mai stii si dumneata ca numai o forma de unda sinus nu poate fi perceputa de regula sub 16Hz prin intermediul sistemului auditiv uman. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Poate tu le cunosti doar pe alea chinezesti , insa exista zeci si zeci de firme aparute odata cu tuburile ... cred ca n-are rost sa le pomenescSa vedem boxele capabile sa redea sub 20Hz fara atenuari uriase + distorsiuni proprii ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 A bun..., si atunci ce trebuie sa facem=sa mai distorsionam si noi un pic 20-30Hz ca si asa incintele sint "varza" pt aceste frecvente ?! ,domnule dupa dumneata astia au fost timpiti cind au stabilit norma Hi-Fi=ca si asa nu exista incinte adecvate redari a 20Hz corect/corespunzator ???!!!(bravo domne ! uite ce descoperiri faci ?...). __Ee ,uite incintele mele merg chiar si la 24Hz(conform prospectului mai bine mai rau cum or merge la aceasta frecventa minima) si eu vreau sa pot reda NE-"alterat" chiar si 15Hz(poate si alti ca mine gindesc la fel)...,care e problema dumneata ?!(de ce trebuie sa mearga un amplificator bun de auditii incepind de la 10Hz ?!,corect fara alterari majore ale formei de unda ,-pentru ca asa vor uni cu pretentii sa zicem...). __Cine te opreste sa_ti faci OT(output transformer) de ce sectiune doresti ?! ,asta nu inseamna ca poti sa critici un OT adevarat (in-tot-dea-una gasesti cite ceva de spus "paralel" ,macar daca ar fi bine intentionat...). Link spre comentariu
Depanatoru Postat Septembrie 26, 2010 Partajează Postat Septembrie 26, 2010 Depinde fiecare ce gen de muzica asculta , pentru iubitorii de "bubuiala" de 20Hz sau mai jos se recomanda un traf cat mai mare ... pentru 100W pe la 50cm patrati sau mai mult Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum