Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OBD2 si ISO 9141

MirceaM

Postări Recomandate

Este raspandit obiceiul de a imparti masinile in 2 categorii: facute inainte de 1996 si dupa. Se spune ca a doua categorie este a masinilor "OBD2 compliant", legat de modul cum se face comunicatia de date prin conectorul de diagnoza.

Totusi, eu am o intrebare.

Consideram o masina mai veche, respectiv un ECU care ofera conector de diagnoza cu numai 2 fire: K si L. Ce se intampla pe aceste linii este caracteristic, definitoriu pentru standardul (protocolul) ISO 9141-2.

Stiut fiind ca pe conectorul de OBD2 (16 pini, deci la masini mai noi) exista pinii K (7) si L (15), este posibil ca testoare pentru OBD2 sa mearga si pe masini mai vechi, care dispun si ele de liniile K si L? Aceasta intrebare se poate pune si sub forma "este posibil sa mearga ceea ce multa lume spune ca nu merge?"

Se spune ca L este mai putin important.

Conectare pe 4 fire: masa, plus, K, L. Pot sa mearga, macar unele testoare?

Acum inteleg si situatia: fabricantul de ECU (la o masina mai noua) asigura functionalitatea liniilor K si L, disponibile in conectorul de OBD2 (pentru ca asa trebuie, OBD2 presupune, impune existenta acestor linii de comunicatie) dar softul din partea cealalta (lasand la o parte modul de conectare, pe acele 4 fire cum am spus) poate ca nu isi propune sa foloseasca liniile K si L pentru ca are la dispozitie ceva mai bun.

Adica ECU ofera, este pregatit sa raspunda, sa comunice dar trebuie sa mai fie si... intrebat.

Voi ce parere aveti?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MirceaM

2

• electricu"

1

Top autori în acest subiect

100% merge dar exista un adaptor de cablu de la 16 pini la 4 pini insa fata de masinile noi la cele vechi se gasesc ff. putine calculatoare de diagnosticat:ECU motor,ECU AIR-BAG,ECU ABS si cam atat :wink:

Link spre comentariu

Cei care au masini mai vechi n-au decat sa accepte asta. Ca doar nu vrea nimeni sa testeze ceea ce nu exista. :)Cunosti asemenea testoare, care sa se poata gasi pe aici pe la noi?Am cautat testoare mai vechi cum ar fi TAD 4-99 si nu am reusit sa gasesc. Ma intereseaza fie ca testor de sine statator fie sub forma de interfata + soft in PC.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări