Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzor "vintage"

YO7DIG

Postări Recomandate

Vizitator vdrapaca

Intr-un fel a fost bine ca s-au terminat pionezele deoarece am constatat ca este preferabil sa se lipeasca cam 75% din lungimea primului cadru, si sa se astepte sa se intareasca adezivul.

In ziua urmatoare, inarmat cu inca 2 cutii de pioneze, am purces la continuarea prosesului de lipire. Am lipit mai inatai cadrul al doilea pe sipcile deja lipite de cu seara.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

In final am obtinut o structura destul de robusta... dar e departe de a fi gata...

Posted Image

Posted Image

Acesta a fost primul stat de balsa... sambata va mai urma un stat de balsa (decalat fata de primul cu o jumatate de sipca). In felul acesta se uniformizeaza conturul rotund al carcasei si se mareste rezistenta acesteia. Dupa care vor mai urma 1-2 staturi de balsa mai subtire, dar lipita de-a lungul circumferintei carcasei.

Voi continua (dar in WE).

:freaza:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• YO7DIG

7

• nichishoru

3

• doru3160

3

• nicolae57

2

Top autori în acest subiect

Vizitator vdrapaca

Deoarece am fost intrebat de cum arata aparatul Luci in realitate, cautand pe net am gasit si ceva poze cu el.

Le voi pune in continuare (sper sa nu fie probleme de copyrights) :nebunrau: :

Cam asa arata carcasa (din ebonita) din lateral:

Posted Image

Din acesta poza am calculat proportiile pentru difuzorul meu:

Posted Image

O poza cu spatele:

Posted Image

Si o poza cu interiorul:

Posted Image

Va rog sa scuzati rezolutia pozelor, dar asa le-am gasit pe net.

Link spre comentariu

Din pacate pinza pentru oricare radioreceptor e o problema , am pus la difuzorul meu o pinza recuperata de la un radio Philips care era rupta in proportie de 40% , am avut norocul sa imi ajunga partea mai buna si am folosit-o la difuzorul pe care l-am prezentat aici, am citeva aparate care sufera din acest motiv neavind o pinza care sa fie macar asemanatoare cu cea originala.. poate cu timpul rezolv si asta...succes ....

Link spre comentariu

Din pacate pinza pentru oricare radioreceptor e o problema , am pus la difuzorul meu o pinza recuperata de la un radio Philips care era rupta in proportie de 40% , am avut norocul sa imi ajunga partea mai buna si am folosit-o la difuzorul pe care l-am prezentat aici, am citeva aparate care sufera din acest motiv neavind o pinza care sa fie macar asemanatoare cu cea originala.. poate cu timpul rezolv si asta...succes ....

Pentru pinze "vintage" va sfatuiesc sa intrati (in ciuda mirosului :cry: de spalatorie chimica) prin magazinele de haine second-hand unde se vand si draperii sau fete de perne ornamentale care de multe ori sunt facute din materiale asemanatoare.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator vdrapaca

Salutare!

Dupa o oarece intarziere, revin cu ceva poze de la proiectul meu Luci:

Cam asa arata Luci, dupa primul strat de balsa:

Posted Image

Nici nu ma asteptam sa obtin o forma aproximativ rotunda, mai ales ca fiecare placuta de balsa a fost imobilizata pe scheletele rotunde doar in 6 pioneze (3 la un capat, 3 la celalalat):

Posted Image

A urmat o runda de slefuit, pentru a netezi zonele de imbinare. In poza urmatoare este Luci bandajat dupa ce a mai primit un strat de balsa (placutele au fost decalate cu 1/2):

Posted Image

Am incercat mai multe metode a tine placutele de balsa cat mai strans pana se intareste aracetul. Cea mai buna metoda a ramas panza pe care zugravii o folosesc pentru a masca crapaturile pe pereti. Aceasta panza are proprietatea de adera la suprafata pe care se pune si, fiind din fibra de sticla, se poate face un bandaj foarte strans fara a se largi in timp.

Timpul de uscare este destul de mare... asa ca am purces la o raita prin Hornbach :nebun:

Iata ce am gasit ... pe la 20 roni:

Posted Image

Este o "panza" chinezeasca, din plastic :rade:

Cred ca se va potrivi manusa la Luci al meu.

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Si... toate bune si frumoase...

Mumia lui Luci arata fermecator:

Posted Image

Dar... mai trebuie pus un stat de balsa... 4 mm este putin pentru ca acesta carcasa sa fie rezistenta...

Asa ca am dat jos bandajele si am incercat sa lipesc 2 fasii de balsa pe lung de aceasta data...

Operatia a fost un MARE ESEC... Fasiile nu au vrut sa stea lipite pentru nimic in lume. S-au crapat s-au umflat... a fost jale... Murdar de aracet si aschii de balsa si banda de zugravit... nu am mai avut chef de pozat :nebunrau:

Mihai mi-a dat un sfat care TREBUIE aplicat:

Pentru ca lemnul sa fie elastic, trebuie umezit si dupa ce se patrunde si se zvanta se indoaie fara sa se crape.

Am aplicat aceasta metoda, la stratul al 4-lea de balsa. A iesit aproximativ ok. S-a mai crapat pe ici pe colo, am dat cu chit de cutit pe la crapaturi... dar uitati ce frumos arata panza de difuzor: :da

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Am hotarat ca la stratul 4 de balsa sa ma opresc... Costul carcasei incepe sa depaseasca bugetul (balsa este destul de piperata si la fiecare strat intra cam 2 fasii de 1m x 10cm). La urmatoarea carcasa nu voi mai face stratul longitudinal. Voi pune doar placutele perpendiculare in 3 staturi suprapuse.

Am trecut la realizarea panoului frontal si a decupajului pentru difuzor:

Posted Image

Pentru a obtine o structura cat mai solida, panoul frontal a fost lipit cu aracet pe perimetru si prins in holzsuruburi de cadrele rotunde. Oricum, holzsuruburile vor fi mascate de ornamentele de pe margine.

Privit de un ochi mai putin critic... parca ar arata ok si corpul carcasei:

Posted Image

Iar de la spate arata chiar sexy :ras:

Posted Image

Si... ca tot am amintit de urmatoarea carcasa... iata o noua provocare:

Posted Image

Dar asta la primavara cand il voi termina pe Luci :freaza:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator vdrapaca

Chiar daca nu a venit primavara... cum spuneam mai sus, din lipsa de inspiratie (si din cauza ca nu am gasit un programator de Elcrom care sa ma satisfaca...) am amanat lucrarile la Luci.

Si m-am apucat de Delfi... defapt de reproducerea lui Crosley CR39, din imaginea de mai jos:

Posted Image

Primul pas: Panoul frontal

Posted Image

Am aplicat aceeasi metoda ca la Luci: Straturi succesive de placaj de balsa lipite cu aracet:

Bineinteles ca pentru ca placutele sa capete forma arcuita am apelat la pioneze si la panza de zugrav.

Posted Image

Cam asa arata Delfi dupa primul stat de balsa:

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Urmatorul strat de balsa de 2mm l-am realizat fara probleme. A urmat stratul 3, din balsa de 1mm depus longitudinal:

Posted Image

La stratul longitudinal a trebuit sa apelez la mijloace mai speciale de presare pana cand aracetul s-a uscat:

Posted Image

"Presa" a fost un sac de rafie, in care am pus 2 contragreutati de sticle de 1.5 l pline cu apa minerala. :ras:

A urmat apoi un mic retus deoarece au existat zone in care "presa" mea nu a actionat si balsa nu s-a lipit de stratul inferior:

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

In acest moment ma aflu la stadiul de lacuire:

Posted Image

Pentru lac am cautat o culoare mai deschisa, dar nu am nimerit maroul-galbui al lui Crosley original.

Am incercat cu un lac stejar deschis, dar mi-a iesit cam rosu. Asta va fi culoarea:

Posted Image

Si o poza cu statul 2 de lac:

Posted Image

Link spre comentariu

A iesit super,se "simte" prelucrarea exclusiv manuala,cu scule la indemana oricui(doar indemanarea sa fie o problema in unele cazuri :rade: ),si asta da un farmec aparte,probabil incadrarea la masca de fata s-a facut cu fibra verticala din considerente economice,nu arata rau,dar cred ca se aranja mai bine cu fibra orizontala.

si din cauza ca nu am gasit un programator de Elcrom care sa ma satisfaca...

Am un cadavru din asta si asteptam un motiv sa incep sa-l dezmembrez,poate imi dati pe mp detalii despre ce anume e nevoie.

Felicitari pt realizare/finalizare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări