Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzor "vintage"

YO7DIG

Postări Recomandate

• Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• YO7DIG

7

• nichishoru

3

• doru3160

3

• nicolae57

2

Top autori în acest subiect

Salutare stimabile , am facut o cutie pentru un amic si zic ca mi-a reusit, mai dureaza pina fac si pentru mine una ,fac totul printre picaturi cind am timp , asa e la casa , sint multe de facut si nu se termina niciodata mai ales ca eu le fac singur pe toate....stima..Mihai..

Link spre comentariu

Felicitari, reusita cutia! :aplauze Cum a-ti facut capacul curbat?Uf ,stiu cum e cu timpul si eu stau la casa , jumatate din timpul liber mi-l mananca casa!

Aceasi problema cu timpul liber pentru mestereala o am si eu si aceeasi intrebare:cum ai indoit sau realizat capacul curbat (eu am de facut cutia la "Lumofon W30" si nu stiu cum)? :nas:
Link spre comentariu

Nu-i chiar simplu tizule, placajul se curbeaza la abur si este nevoie de ceva antrenament.Asta ar fi o metoda.O alta metoda este folosirea mai multor baghete subtiri care se lipesc una langa alta pe o bucata de furnir si ulterior se profileaza pe o matrita pentru a obtine forma dorita.Dupa uscare se aplica si a doua foaie de funir,formandu-se astfel un sandwich.

Link spre comentariu

Asa cum spune Nicolae , asta e cea mai grea treaba , sa pui placajul in forma asta , am incercat multe metode , cel mai simplu e prin lipirea pe tipar sau scheletul cutiei de lemn de balsa care se gaseste in mai multe grosimi pina se obtine grosimea dorita apoi se lipeste in final furnir ,lemnul de balsa e moale si se deformeaza sau e sensibil la lovire , cu furnir se rigidizeaza si se poate finisa si lacui mai bine , o alta metoda e cu abur , faci un tipar si apoi indoi placajul dupa ce l-ai tinut in prealabil la abur , il lasi la presat citeva zile , e o metoda mai grea si nu-i la indemina noastra , la cutia de catedral e si mai dificil intrucit cupola cutiei e mult mai mare , se mai pot face taieturi paralele din 5 in 5 mm. fara a strapunge placajul pe generatoarea curburii - citiva milimetrii adincime apoi se indoaie si se lipeste furnir pe forma obtinuta , am sa caut citeva poze cu metoda asta sa le pun pe aici , e o metoda grea , fara un utilaj adecvat e greu de facut asa ca suprapunerea de straturi prin lipire e cel mai la indemina unui amator ce nu are utilaje de timplarie acasa ... succes...

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Felicitari Mihai!

Si carcasa de difuzor si carcasa de Philco au iesit mai frumoase ca surorile lor originale :aplauze

Acum, ca tot s-a lamurit metoda de realizare a carcaselor curbe... Propun reproducearea un lemn a carcasei receptorului Luci. In figura de mai jos sunt cotele in mm a carcasei de Luci corespunzatoare unui difuzor cu diametrul membranei de 180mm. Ca adancime a carcasei... sa zicem 150mm.

Posted Image

Ceva date despre Luci:

http://oldradio.ru/radios/095.shtml

http://www.oldradio.ru/radios/033-shem-bw-1.gif (este aceeasi schema ca a lui Tula, carcasa lui Luci este insa mai speciala)

http://i52.tinypic.com/24bq7uq.jpg (poza cu cotele la rezolutie mai mare)

Se incumeta cineva?

BAFTA!

Link spre comentariu

Nichisoru, metoda de curbare a placajului cea mai laindemina e crestarea lemnului cu un circular mic cu inaltimea discului reglabila. Dupa asta se pensuleaza bine crestaturile cu aracet din belsug, se indoaie la curbura dorita si se tine asa citeva zile.Asemenea circulare se gasesc destul de ieftin la magazinele de specialitate.Eu toata saptamina viitoare sunt in Bucuresti, poate iti arat practic cum se face, in atelierul tau.

Link spre comentariu

Eu toata saptamina viitoare sunt in Bucuresti, poate iti arat practic cum se face, in atelierul tau.

Cu placere, dar cred ca mai trebuie pe langa aracet si ceva ulei de sarpe!Abia astept sa trecem la "treaba".Ne auzim la telefon. :da
Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Cum ziceam mai sus, fratele geaman al difuzorului "vintage" a ajuns la mine. Ii multumesc si pe aceasta cale lui Mihai pentru difuzor. Este un model ceva mai special (este printre putinele difuzoare care alimentate la putere mica au randament sonor foarte mare). Din aceasta cauza am zis sa-i fac o cutie mai speciala. Cea a receptorului Luci mi s-a parut ideala. Am pus mai sus o poza cu forma si dimensiunile. (Cotele sunt proportionale cu cele ale radioului original, pentru a putea folosi difuzorul meu).

Zilele astea am purces la lucru:

Am cumparat mai intai materialele necesare in prima faza:

1. Placa de pin stratificat si incleiat de 800x300x28 (cca. 18 Ron la Hornbach) trebuie 1 bucata;

2. Sipca balsa 1000x100x2 (cca 8 Ron la magazinul de mai sus) trebuie cam 4 bucati;

3. Sipca balsa 1000x100x1 (cca 7 Ron tot acolo) trebuie 3 bucati;

4. Adeziv de lemn (Moment);

Am taiat din placa de statificat 2 cadre rotunde pe care va fi lipita sipca de balsa. Ceva mai jos sunt cateva poze din timpul prelucrarii:

Posted Image

Posted Image

Dupa vreo 2 degete frezate... am obtinut cele doua cadre rotunde pe care va urma lipirea sipcilor de balsa.

Voi continua.

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Am purces la taierea sipcilor de balsa (cele de 2 mm) in bucati de 16.6 mm si am inceput lipirea cu aracet pe unul din cadre. Bineinteles ca sunt necesare si vreo cateva zeci de pioneze pentru prindere pana la momentul uscarii adezivului. Am lipit cam jumatate din lungimea primului cadru deoarece am ramas in pana de pioneze.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Voi continua... dupa ce fac rost de pioneze :rade:

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Intr-un fel a fost bine ca s-au terminat pionezele deoarece am constatat ca este preferabil sa se lipeasca cam 75% din lungimea primului cadru, si sa se astepte sa se intareasca adezivul.

In ziua urmatoare, inarmat cu inca 2 cutii de pioneze, am purces la continuarea prosesului de lipire. Am lipit mai intai cadrul al doilea pe sipcile deja lipite de cu seara.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

In final am obtinut o structura destul de robusta... dar e departe de a fi gata...

Posted Image

Posted Image

Acesta a fost primul stat de balsa... sambata va mai urma un stat de balsa (decalat fata de primul cu o jumatate de sipca). In felul acesta se uniformizeaza conturul rotund al carcasei si se mareste rezistenta acesteia. Dupa care vor mai urma 1-2 staturi de balsa mai subtire, dar lipita de-a lungul circumferintei carcasei.

Voi continua (dar in WE).

:freaza:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări