Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EEPROM vs Flash

rus_dorin

Postări Recomandate

• Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kit

2

• rus_dorin

2

• danb1974

1

Top autori în acest subiect

in mod generic, EEPROM se refera la memoria EEPROM disponibila pe chip, iar memoria flash se refera la memoria program. se poate extinde termenul de EEPROM si la o memoria externa.

memoriile externe sunt descrise la http://en.wikipedia.org/wiki/EEPROM#Functions_of_EEPROM

EEPROM-ul intern se scrie intr-un mod special, descris in fiecare foaie de catalaog, la orice uC, "Writing to the Data EEPROM Memory". este descris acolo modul de scriere specific in EEPROM, plus si un exemplu, folosibil oricand ca template intr-o aplicatie. daca nu folosesti assembler, ci C, de exemplu, fiecare mediu de dezvoltare vine cu propriile functii pentru scrierea in EEPROM si ca atare trebuie citita documentatia.

memoria flash se scrie intai si-ntai in timpul programarii, cu LVP activat sau nu. cel mai des LVP este dezactivat.

o alta cale de a scrie memoria flash este in timpul rularii programului. n-am lucrat cu chestia asta, dar modul de lucru este descris tot in foaia de catalog, de regula in capitolul "Writing to Flash Program Memory". exista si http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en530593 de pe site-ul producatorului care propune acelasi lucru sub forma unei aplicatii.

a mai ramas cazul memoriei EEPROM externe... daca lucrezi in assembler va trebui sa-ti scrii singur rutinele (sau poate ai bafta sa gasesti ceva pe net) pentru ciobul pe care-l ai. daca folosesti C, probabil ca vei gasi o biblioteca de functii care va acoperi protocolul memoriei folosite.

Link spre comentariu

Nu inteleg care este avantajul utilizarii EEPROM-ului, pentru ca, daca bine am inteles poti sa scrii si sa citesti date si din flash excact ca din EEPROM, cel putin eu am niste rutine in C care par sa faca asta.Poate ca nu m-am exprimat destul de clar la primul post, dar nu inteleg care sunt diferentele intre cele doua tipuri de memorie.

Link spre comentariu

pai, in primul si-n primul rand, diferenta se gaseste in pagina de prezentare din datasheet:• 100,000 Erase/Write Cycle Enhanced Flash Program Memory typical• 1,000,000 Erase/Write Cycle Data EEPROM Memory typical• Flash/Data EEPROM Retention: > 40 yearsde aici rezulta ca:ambele au o data de retentie garantata de 40 de ani.poti scrie in siguranta de mai multe ori in EEPROM decat in flash.EEPROMul se recomanda a fi folosit la stocarea datelor cat de cat stabile, la care nevoia de actualizare sa fie una minimala. altfel, acel un milion de scrieri poate deveni extrem de mic daca folosim EEPROMul ca shadow la un port, PORTB, de exemplu. se scriu date relativ stabile tocmai pentru a nu depasi numarul de scrieri garantat. eu de exemplu, intr-o aplicatie, pastrez o temperatura de prag in EEPROM. mi-am impus insa sa fac un efort de vointa si sa nu variez de mai mult de un milion de ori acel prag pe o perioada de, sa zicem, a 4-5 ani, cat va fi durata de viata a aplicatiei mele. in acest context, diferenta dintre 1,000,000 pentru EEPROM si 100,000 pentru flash spune cam tot. mai mult, cred ca se califica la categoria "best practices" sa scrii in EEPROM.in aplicatia uChip citata de mine se foloseste un management al memorie flash pentru a minimiza cicluri de scrieri pentru o singura adresa de memorie. eu cred totusi ca a folosi o memorie seriala externa este mai convenabila, tinand cont de pretul scazut, resurse hard (2 pini, caz folosit de mine, dar se poate merge si pana la 1 pin) si resurse soft. asta cu pretul unei rate de transfer ceva mai mici, bineinteles.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări