Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

EL34(6CA7)-SE

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pic

4

• mișa

3

• carageae

3

• cibserg

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator viobio

schema nu necesita comentarii ,se vede cu "ochiul liber" de cine este postatavin si eu cu o mica completare pentru Ua este bine sa avem o intensitate a curentului de 0,15A ,arhisuficientapentru filamente un curent de 2,2A la fel de suficientafac un apel la dl valderamadaca tot este pusa schema ,dati si datele trafului de iesiresestiune miez =spire primar =diametru sirma primar =spire secundar =diametru sirma secundar=eventual sens de bobinare nu pentru mine,cred ca sunt multi care vor sa faca acest SE

Link spre comentariu

...vin si eu cu o mica completare pentru Ua este bine sa avem o intensitate a curentului de 0,15A ,arhisuficientapentru filamente un curent de 2,2A la fel de suficienta...

Perfect valabila complectarea(chiar mai putin de 150mA pe canal-ambele canale HT 190-200mA,fiind Ua un pic mai mare circa 320-330V in sarcina).Desigur domnule viobio(aveti dreptate) o sa vin si cu date exacte trafo-out (dupa ce_l "probez" practic-foarte curind-am in lucru doua trafo out diferite ca design...).
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Imi bat basca de pamint! Valderama, ai transformat forumul intr-o sursa adevarata de informatii! Tot respectul!

un fel de Tehnium-sectiunea HI FIprietenii care au peste 30 de ani stiu de ce! :rade:
Link spre comentariu
Vizitator viobio

...vin si eu cu o mica completare pentru Ua este bine sa avem o intensitate a curentului de 0,15A ,arhisuficientapentru filamente un curent de 2,2A la fel de suficienta...

Perfect valabila complectarea(chiar mai putin de 150mA pe canal-ambele canale HT 190-200mA,fiind Ua un pic mai mare circa 320-330V in sarcina).Desigur domnule viobio(aveti dreptate) o sa vin si cu date exacte trafo-out (dupa ce_l "probez" practic-foarte curind-am in lucru doua trafo out diferite ca design...).
am supradimensionat intensitatile intentionatpentru cei care inca mai cred ca pot construi un SE STEREO cu EL34 sau EL84 ,alimentat din transformatoare de radio -uri pe tuburicam toate aceste transformatoare nu tin filamentele sau anodica sau se incing pina se ardmulti se mira de ce le scade anodica in consum sau au 4,5....5v pe filamentemai bine un pic mai mult decit sa cinte un "calorifer" din mare se poate face mai mic ,invers NU!!!
Link spre comentariu

Postez si eu aici un model, poate se apropie mai mult de cerintele schemei... raport 2k5 la 8R cu fmin=20hz arata cam asa:Na primar:2400 cu 0,3mm (inductanta estimata 18H pt tole cu GO).Na secundar: 150 (pt 8R) cu 1,1mm.Sectiune: 14,5-15cmp tola E18 sau E20.

Link spre comentariu

bag si eu aici un model, poate se apropie mai mult de cerintele schemei... raport 2k5 la 8R cu fmin=20hz arata cam asa:

Na primar:2400 cu 0,3mm (inductanta estimata 18H pt tole cu GO)

Na secundar: 150 (pt 8R) cu 1,1mm

sectiune: 14,5-15cmp tola E18 sau E20

Foarte bune datele propuse in special sectiunea (mai ramine de stabilit "designul" infasurarilor sa zic asa...,acest "design" conteaza foarte mult datorita prezentei NFB),cu toate ca aparent nu pare Ra=2k5(conform datelor kosmin227) cu aceste date va fi foarte aproape de Ra=2k5 daca nu chiar 2k5 pt Rs=8
Link spre comentariu

(mai ramine de stabilit "designul" infasurarilor sa zic asa...)

Ramane la latitudinea fiecaruia, in functie de ce tip de tola dispune sa le aranjeze cat mai avantajos dar in acelasi timp sa-i incapa si in fereastra.
Link spre comentariu

varianta mea

sectiune 12..14cm patrati

primar 3200spire/0,22mm

secundar 180spire/0,9mm

8ohmi/10w pe iesire

????????????????

o fi bine???

Foarte bine ca sectiune si Nr spire primar(raportul de transformare un pic cam mare N=17,7 va conduce undeva la Ra=2k8-2k9 ,dar nu este nici o problema-acest Ra=2k8-2k9 va fi perfect si la aceasta valoare) singura "deficienta" va fi in schimb 0,22mm din primar(trebuie majorat minim 0,28mm-care ar corespunde unei densitati de 1500mA/mmp) si DA Pw0(puterea utila la anod este de 10W-usor peste pentru datele dumneavoastra),desigur in sarcina undeva la 8,5-9W sinus nelimitat.

Ideal pentru primar cind dorim putere si un randament bun este sa folosim 1000-1200mA per mm patrat de sectiune conductor cupru maxim 1500mA/mmp considerind Ia0=85 mA ar fi necesar 0,27mm +email 0,28-0,285mm sau daca sintem "pretentiosi" 0,3mm +email 0,32mm pentru primar.Desigur aceste densitati mici de curent sint valabile pentru situatia trafo-out . Pentru trafo-in se poate merge lejer cu 2000-2500mA/mmp sectiune conductor cupru in cazul infasurarilor de filament trafo-in se poate merge chiar cu 3000mA/mmp fiind de regula ultima infasurare(bine ventilata).

Link spre comentariu
Vizitator viobio

varianta mea

sectiune 12..14cm patrati

primar 3200spire/0,22mm

secundar 180spire/0,9mm

8ohmi/10w pe iesire

????????????????

o fi bine???

Foarte bine ca sectiune si Nr spire primar(raportul de transformare un pic cam mare N=17,7 va conduce undeva la Ra=2k8-2k9 ,dar nu este nici o problema acest Ra=2k8-2k9 va fi perfect si asa) singura "deficienta" va fi in schimb 0,22mm din primar(trebuie majorat minim 0,28mm-care ar corespunde unei densitati de 1500mA/mmp) si DA Pw0(puterea utila la anod este de 10W-usor peste pentru datele dumneavoastra),desigur in sarcina undeva la 8,5-9W sinus nelimitat.

Ideal pentru primar cind dorim putere si un randament bun este sa folosim 1000-1200mA per mm patrat de sectiune conductor maxim 1500mA/mmp considerind Ia0=85 mA ar fi necesar 0,27mm +email 0,28-0,285mm sau daca sintem "pretentiosi" 0,3mm +email 0,32mm pentru primar.

eu am calculat pentru un Ia 65...68mA si 30hz

un topic interesant si fara contre,pina acum... :aplauze

stati sa vedeti miine

apare marele teoretician si se termina cu decenta si discutiile productive

Link spre comentariu

Propun si o dezvoltare a schemei, o adaptare a rezistentei de catod si eventual a NFB pentru 6P3S in final, pe acelasi traf si aceeasi anodica. Ar fi interesant daca suna mai bine EL34 pana la 4-5W, cat cred ca s-ar putea scoate cu 6P3S pe 2K5. Stiu ca nu e impedanta optima pentru rusoaica, dar sunt doua lampi interschimbabile la soclu si cred ca ar fi un punct de plecare pentru cei care vor sa faca un amplificator si nu au la dispozitie EL34, dar intentioneaza sa cumpere pe viitor. Eu am un SE cu 6P3 alimentat la 360V pe sarcina de 5K si l-am incercat si cu EL34, dar nicicum nu mi-a placut sunetul, era prea metalic, nici nu am ajuns la alte masuratori. Ia la mine e de 70 mA, atat duc trafurile. Atat am pus si cand am incercat cu EL34, bineinteles modificand rezistentele din catozi.Avand in vedere ca traful meu (dintr-un Alfa Super de Doina) merge cam cald si oricum trebuie inlocuit as face aceasta schema, dar parca nu as strica EL34 pentru SE; totusi as incerca si sa vad cum suna pe o schema gandita mai bine si daca ma convinge le pot lasa acolo...presupun ca partea de intrare merge neschimbata si pentru varianta ruseasca.Daca ar trebui alta anodica pentru varianta 6P3S si 2K5 as face si un comutator pentru asta, traful oricum va fi bobinat la comanda in functie de ce am nevoie...nu e greu de scos o priza in plus.Multumesc anticipat!

Link spre comentariu

@carageae

In situatia 6P3S cu un Ua=Ug2=max 300V in sarcina , considerind pierderi de tensiune Rk si Rcc primar cca 30V rezulta Uak=270V in repaos situatie care ar permite Ia0=65-66mA ,in acest caz pe un Ra=2k5 s_ar dezvolta doar un Pw0=5,4w sinus nelimitat=in sarcina la iesire 4-4,5w.Corect ar fi ca Ra pentru 6P3S sa fie situat undeva intre 3k5-3K7 preferabil 3k6 astfel Pw0 ar deveni 7,8W sinus nelimitat=in sarcina la iesire 6-6,5W.

Link spre comentariu

Se poate bobina secundarul cu o priza, astfel calculata incat la folosirea rusoaicei se reflecte 3k5 - 3k7 in anod. Deasemenea Rcatod, se poate face din 2 bucati, scurtcircuitand la nevoie una din rezistentele componente in functie de negativarea necesara in cele 2 cazuri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări