habarnam Postat Septembrie 20, 2005 Partajează Postat Septembrie 20, 2005 Cum pot calcula tensiunile de faza ale unei surse de tensiune trifazica, daca masor tensiunile de linie.Vreau sa stiu daca este vreo formula matematica pt asa ceva. NU vreau un raspuns de genul: masoara intre faze si pamantare....A, era sa uit. Imi trebuie valoarea instantanee, nu rms sau varf la varf.... Link spre comentariu
Vizitator M1cutzu Postat Septembrie 20, 2005 Partajează Postat Septembrie 20, 2005 Pai daca e sistem trifazat simetric, tensiunea de faza inmultita cu sin 120 ( ~0.58 ) iti da tensiunea de linie. Deci imparti la 0.58. Link spre comentariu
tavix Postat Septembrie 20, 2005 Partajează Postat Septembrie 20, 2005 :shock: mai cutzu tu n-ai fost la shcoala aia la mate ai?sin(A+B) != sinA sinB incorect :x asa sin(A+B) = sinA cosB + sinB cosA corect 8) deci lucrurile nu-s asa simple ! Link spre comentariu
Vizitator M1cutzu Postat Septembrie 20, 2005 Partajează Postat Septembrie 20, 2005 Ai vrea sa elaborezi putin ? Ce legatura are ce am zis eu cu formulele alea? Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 20, 2005 Partajează Postat Septembrie 20, 2005 tavix,Cred ca postul tau este in dezacord cu regulamentul; foloseste un limbaj inadecvat. In plus, nu aduce nici o informatie. Nu vad legatura formulelor postate cu intrebarea initiala.M1cutzu,sin(120 grade)=0.866. Desi relatia postata de tine este corecta, ea nu rezulta din sinusul de 120 grade.habarnam,Care e diferenta intre "tensiune de faza" si "tensiune de linie" ? Probabil ca ai vrut sa intrebi care este tensiunea intre faze daca se cunoaste tensiunea unei faze fata de masa. Raspunsul este: tensiunea intre faze=(tensiunea unei faze fata de masa)*radical(3).Daca te intereseaza demonstratia, zi-mi. E simpla, dar trebuie sa fac grafic. Se rezolva trigonometric.Cirip Link spre comentariu
Vizitator M1cutzu Postat Septembrie 20, 2005 Partajează Postat Septembrie 20, 2005 My mistake, intr-adevar sin(120) = radical(3)/2 ( =0.86 ) si nu 1/radical(3) ( =0.58 ), insa cu 0.58 se inmulteste acolo. Link spre comentariu
tavix Postat Septembrie 21, 2005 Partajează Postat Septembrie 21, 2005 :lol: cirip omu a intrebau de valoarea instantanee nu rms sau max.habarnamtensiunea de linie este egala cu diferenta de tensiune intre doua faze, deci pentru valorile instantanee ai:Ulin1 = Uf1 - Uf2Ulin2 = Uf2 - Uf3Ulin3 = Uf3 - Uf1unde U este valoare instantanee, la care ai 3 necunoscute Uf123 tensiunile de faza (intre faza si nul).In privinta rms sau max cirip are dreptateM1cutzu scuza limbajul inadecvat, dar de unde ai scos sin(120) Link spre comentariu
habarnam Postat Septembrie 21, 2005 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2005 tavix: ai dreptate. exact valoarea instantanee imi trebuie.prin tensiune de faza inteleg tensiunea dintre una din faze si nul, iar prin cea de linie tensiunea dintre 2 linii. problema este ca nu pot masura decat tensiunile de linie (Ulin1,2,3 in sistemul tau). Si vreau sa calculez Uf1,2,3. Dar daca incerc sa rezolv sistemul pe care l-ai scris, fie am uitat toata matematica :oops: , fie intr-adevar este un sistem compatibil nedeterminat :roll: . Asa ca imi mai lipseste o relatie pe care chiar nu stiu de unde s-o scot. daca iti vine vreo idee salvatoare de a rezolva sistemul respectiv, te rog salveaza-ma si pe mine.Cirip: ai perfecta dreptare cu formula aia, doar ca ala este rms-ul. Daca te pricepi la matematica si la grafice, incearca si tu pls sa vezi ce-i cu sistemul ala. Sau poate rezolvarea problemei este grafica :?: . Pls Heeeeelp. Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 21, 2005 Partajează Postat Septembrie 21, 2005 tavix: ai dreptate. exact valoarea instantanee imi trebuie. Atunci nu mai inteleg eu nimic Valoarea instantanee nu e una singura, ci o infinitate. Valoarea instantanene urmeaza o lege de variatie sinusoidala. Pe o perioada sinusul poate avea orice valoare intre -1 si +1. Deci, ca sa-ti pot spune valoarea instantanee, spune-mi la ce moment de timp vrei sa o stii. Poti sa dai mai multe detalii? E cumva o problema de Bazele Electrotehnicii? :)Am recitit postul. Daca poti masura tensiunea RMS intre faze, atunci tensiunea RMS de faza (fatza de nul) este U_RMS intre faze/radical(3).Amplitudinea tensiunii de faza este radical(2)*Valoarea RMS.Valoarea instantanee este egala cu Amplitudinea*sin(omega*t).Deci, daca stii tens RMS intre faze, s-o botezam U, atunci tensiunea instantanee a unei faze fata de masa va fi ((radical(2)/radical(3))*U)*sin(omega*t) . Inlocuiesti timpul cu momentul in care vrei sa stii tens instantanene si afli valoarea.Cu sistemul ala, asa cum e scris... Pai tens dintre faze sunt egale cu 380V_RMS fiecare. Daca le inlocuiesti, tensiunile dintre faza si masa par sa fie zero, ceea ce nu este adevarat. Sistemul al ar trebui rescris in complex, ca sa poata fi rezolvat si sa dea solutii corecte, dar nu merita. Rezolvarea geometrica e mai simpla.EDIT: iaca si un exemplu:*Tensiunea intre faze, asa cum stie tot sirmaru' iscusit, este de 380V*Tensiunea oricarei faze fata de masa este de 380/radica(3)=220V. Si p-asta o stie tot sirmasu'...*Amplitudinea tensiunii de la priza este de 220*radical(2)=310V. Si uite asa se explica de ce dupa redresare ne creste tensiunea pe condul de filtraj. Daca nu e sarcina pusa, condul se incarca la amplitudinea sinusului.Valoarea instantanene a tensiunii de faza fata de masa este:U_inst=310*sin (100*pi*t) [Volti]Cirip Link spre comentariu
tavix Postat Septembrie 22, 2005 Partajează Postat Septembrie 22, 2005 :shock: intr-adevar sistemul singur nu poate fi rezolvatpoti sa incerci sa ti cont de faptul ca Uf2 este defazata cu 120 grade fata de Uf1 si Uf3 cu 120 grade fata de Uf2.Uf1 = U sin(omega*t)Uf2 = U sin(omega*t + 120) sin pe care-l descompui dupa sin(A+B)Uf3 = U sin(omega*t + 240)dupa descompunere vei putea exprima Uf2 functie de Uf1 si inlocuiesti in prima relatie a sistemului. La fel si pentru Uf2. Cred ca asa va merge. Link spre comentariu
habarnam Postat Septembrie 23, 2005 Autor Partajează Postat Septembrie 23, 2005 cirip: valoarea instantanee este valoarea la un anumit moment in timp. Valoare pe care o masor cu ADC-ul unui DSP. Cu 500ksamples/sec. Deci pot sa consider ca valoarea citita de adc este cea instantanee. Dar nu am ce face cu tensiunile de linie. Imi trebuie cele de faza....da... poti s-o iei si ca pe o intrebare de bazele eletrotehnicii. dar eu nu am pus-o doar ca sa ma aflu in treaba. Este vorba despre un proiect de recuperare a energiei de franare (aprox 70-100kW) si repunerea ei in reteaua trifazata. Deci, mai pe romaneste, in momentul in care motorul este invartit de sarcina (frana de motor) acesta trece in regim de generator. De obicei energia generata de motor este disipata pe niste rezistente de putere racite cu apa sau ulei. Asta cand puterea nu depaseste 20-30kW. La puteri mai mari, solutia logica, economica, ecologica sau cum vreti voi sa-i spuneti ramane repunerea energiei in reteaua electrica. De acolo are cine sa o consume in mod util... Si, DA, contorul se invarte invers in aceste momente :twisted: , asa ca este o solutie foarte economica. problema este ca-ti trebuie un control foarte strict asupra a ceea ce faci. Ca este vorba de energie foarte mare. si nu-ti poti permite sa defectezi toate aparatele electrocasnice din blocurile vecine, pentru un moment de neatentie in care scapi in retea un spike de 6-700V. tavix: din sistemul ala iese ceva destul de urat, in sensul ca ia prea mult timp de calcul din partea dsp-ului. si nu mai apuc sa fac toate calculele :cry: . trebuie sa existe si vreo solutie mai simpla. eu cred ca am ajuns n faza in care nu mai vad padurea de copaci... nu cred ca nu se poate calcula printr-o metoda mai simpla. Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 23, 2005 Partajează Postat Septembrie 23, 2005 Aaaaaaaaaaa... Pai acuma vii de-acasa, stimabile.N-a zis nimeni ca te afli in treaba. Putea fi si o tema de Baze si nu era nimic rau in asta. Dar acum inteleg care e durerea. Vrei sa desepesti, va sa zica. Am inteles si sensul in care vb de "valoarea instantanene". Probabil ca vrei sa calculezi defazajul dintre retea si tensiunea generatorului si sa ii "dai drumul" in retea numai cand e la sincronism sau asa ceva.Chibzuiesc si revin. Problema mi se pare interesanta.Cirip Link spre comentariu
silviu_marian_2005 Postat Septembrie 24, 2005 Partajează Postat Septembrie 24, 2005 Salut!Scuzati-mi interventia dar am si eu o nelamurire:acest motor in perioada de franare cand devine generator, nu trebuie sa fie sincronizat cu reteaua? Adica, ma gandesc ca daca nu este in faza cu celelalte tensiuni din retea nu face un scurt de toata frumusetea? Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 24, 2005 Partajează Postat Septembrie 24, 2005 Silviu,Intrebarea este legitima si mi-am pus-o si eu. Intr-adevar, daca nu sunt sincronizate se lasa cu efecte pirotehnice. Pe de alta parte, problema de a calcula tensiunile fazelor in functie de diferentele lor, in timp real, cu un desepel, mi se pare misto oricum, asa ca o sa revin. Am calculat eu ceva, dar se pare ca pana acum e o bazaconie; simularea nu confirma. Apare un mic defazaj si o mica eroare de amplitudine care nu ar trebui sa fie acolo. Pe de alta parte, daca redreseaza si face recuperarea in curent continuu, e posibil sa merga. Poate ne lumineaza habarnam cu cateva detalii.Oricum, nu ma ocup de asta acum ptr ca a aparut un alt centru de interes caruia vreau sa-i acord atentie. :)Cirip Link spre comentariu
cirip Postat Septembrie 26, 2005 Partajează Postat Septembrie 26, 2005 Muhaha!!!Colorata, parfumata, trifazata.. maine dimineatza-i gata!In ce hal am putut sa ma complic, cand raspunsul era... langa sticla de bere. Hai sa definim intai clar marimile cu care lucram, ca altfel e bai. Se da Gigel. Gigel are trei hidrocentrale. Doua dintre ele produc numai pagube. Cea de-a treia produce tensiune trifazata dupa cum urmeaza:Tensiunile de faza (fata de nul) le botezam: Uu(t) - componenta la 0 grade, Uv(t) - componenta la +120 grade si Uw(t) - componenta la -120 grade.Tensiunile diferenta dintre faze ("de linie", cum le zice habarnam, desi eu nu am intalnit nicaieri denumirea asta) sunt definite ca:Ua(t)=Uv(t)-Uu(t)Ub(t)=Uw(t)-Uv(t)Uc(t)=Uu(t)-Uw(t)Cunoscute fiind valorile instantanee ale marimilor Ua, Ub si Uc, valorile instantanee ale tensiunilor de faza se determina cu relatiile (banale de altfel ):Uu(t)=(Uc(t)-Ua(t))/3Uv(t)=(Ua(t)-Ub(t))/3Uw(t)=(Ub(t)-Uc(t))/3Rezultatul e calculat prin metode arhaice (creionul pe hartie) si verificat prin simulare. Atentie mare la semne! De aia am si specificat clar cum definesc marimile.Un desepel nu ar trebui sa aiba nici o jena sa calculeze chestiile astea. Chiar si un biet PIC ar putea face minunea asta daca frecventa e de 50Hz.Bafta! ... Problema cu sincronizarea ramane. Chiar sunt curios cum o scoti la capat.CiripEDIT: am adaugat "(t)" ca sa fie clar ca vorbim de valorile instantanee. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum