Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator laptop Acer 19V 3.42A


Vizitator gigyk

Postări Recomandate

Am alimentatorul de laptop din titlu care la iesire nu genereaza deloc curent continuu de 19v asa cum ar fi normal...pe multimetru apare 0. Dupa ce am reusit sa-l desfac (cutter inrosit la aragaz pt. ca era capsulat) am constat ca in jurul pinilor condensatorului mare de 120uF/400V este cenusa (urma de ars). am dat jos condensatorul pentru a-l verifica si pare ca este in regula la fel si ceilalti condensatori de pe placuta. Am crezut ca s-a descarcat brusc condensatorul si a facut o scanteie care a lasat acea urma de ars asa ca dupa ce am sters cu alcool izopropilic si am masurat toate rezistentele SMD din jurul sau sa vad daca sunt in regula l-am lipit la loc dar incarcatorul tot nu da nici un semn de viata.

 

Atasez 3 poze in speranta ca ma va putea ajuta cineva....as fi scutit de o cheltuiala de 135 de lei cat e un alimentator nou...multumesc anticipat

 

http://img137.imageshack.us/gal.php?g=p1010523z.jpg (este o galerie de 3 poze)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Eu zic sa nu te obosesti sa incerci sa il repari. In general la o sursa in comutatie.... componentele bubuite nu sunt neaparat de vina, in plus cand pica ceva pica mai multe in lant. Sansele de a-l face sa mearga cu semnificativ de mult mai putini bani si fara experienta sunt aproape nule. Recomand sa cumperi unul nou, preferabil nu cea mai ieftina chinezarie ci unul original.

Link spre comentariu

Ma pun in pielaea ta daer ma gandesc ca pe acolo esa si un element de comutatie care a scapat neverificat. Poate puska si cela. Sursele alea nu sunt facute sa tzina o vesnicie. Am desfacut destule si dupa ani de exploatre cablajul apare modificat la culoare, puntea redresoare incalzeste, usuca condensatorii electrolicti strica pe cai bobinati O vizta prin Talciocul dinspre Cet Vest Bucuresti te scoate mai ieftin. Incearca sa o verific cu o sarcina artificiala. Un bec de far bifilament. Incearca sa nu pui una de 20V, indiferent ce spune vanzatorul. E 5%, dar undeva (in interior) unde se asteapat ca variatiile sa fie mult mai mici. Pastreaza cablul sa-l pui la sursa noua si gandeste-te ca la o miscare gresita (cu sursa veche) poti praji bunatate de PC. Merita ?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ca sa nu mai deschid un alt topic...am un alimentator de hp 18.5v 3.5 A , problema ca nu se deschidea laptopu cu el, l-am masurat si scoate in gol 19.7v. La mufa are un pin mic..din cate am inteles ca ar fi de date...Are vreo legatura pinul ala sau e suspect de mare tensiunea de iesire? ca sa stiu daca ma apuc de desfacut la el :freaza:

Link spre comentariu

Ca sa nu mai deschid un alt topic...am un alimentator de hp 18.5v 3.5 A , problema ca nu se deschidea laptopu cu el, l-am masurat si scoate in gol 19.7v. La mufa are un pin mic..din cate am inteles ca ar fi de date...Are vreo legatura pinul ala sau e suspect de mare tensiunea de iesire? ca sa stiu daca ma apuc de desfacut la el :freaza:

Baga poze (burta cu tezt si mufa propriu-zisa). Au fost vazute alimentatoare si cu 4 pini. 2 tensiuni si comanda pentru incarcare. O ciudatezenie a naturii.Cu o gugaleala corespunzatoare ajungi la 40-90 RON, SH, dependent de vanzator.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator cristian_iv

Buna seara, dat fiind subiectul topicului, indraznesc sa cer ajutorul in legatura cu un alimentator de laptop, ars intr-un mod cat se poate de prostesc. Piulita ce tine radiatorul prins de un tranzistor s-a desfacut si a cazut intre pinii unui integrat, iar de aici e lesne de inteles ce s-a intamplat. Auzeam uneori un zanganit in el, cand miscam alimentatorul, dar nu l-am desfacut, pentru ca el functiona, si in plus carcasa nu are suruburi. L-am desfacut, in cele din urma, si la prima inspectie vizuala, se vede o rezistenta pocnita si pinii 6 si 7 (din 8) ai unui integrat mic si cu suprafata polizata, cei care au suferit in urma scurtcircuitului cu piulita buclucasa. Intrebarea mea este daca mai am sanse ca sa il repar, si daca se merita. Atasez si niste poze

http://img574.imageshack.us/img574/5776/dscf6421.jpg

http://img227.imageshack.us/img227/5404/dscf6423y.jpg

http://img502.imageshack.us/img502/2087/dscf6429.jpg

Link spre comentariu

Pastreaza cablul sa-l pui la sursa noua si gandeste-te ca la o miscare gresita (cu sursa veche) poti praji bunatate de PC. Merita ?

:freaza: Teribila ironie...involuntara.Cel mai des, la astfel de alimentatoare, "pica" chiar cablul de alimentare(!), mai exact tresa atinge de firul central, intra in scurt, iar sursa se protejeaza...incercati!fara cablu, s-ar putea sa debiteze cei 19V...
Link spre comentariu

Cristian, tu ai citit ce s-a scris mai sus?Nici pentru "asii" reparatiilor de surse in comutatie nu se justifica intotdeauna sa repare asa ceva, daramite pentru nOObi? (Poate gresesc eu la ultima parte....)Sfatul nostru (in general) si al meu (in particular) e sa-ti cumperi alta sursa, varianta ieftina fiind un SH, desi si aceasta solutie e discutabila: 100% din sursele de computer sunt in comutatie, ceea ce inseamna un regim de curenti mari si de frecvente ridicate; daca tranzistorii si diodele au fost "sprintenite" considerabil in ultimile decenii, condensatorii, in special electrolitici, sufera de inbatranire accelerata. Unii tin cateva mii de ore, altii doar cateva zeci (depinzand mult si de temperatura ambianta). Desi ni se pare scump (pentru ca suntem parliti!), computerul e un bun de consum, si din proiectare se asteapta o durata limitata de viata!!!Toate cele bune!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări