Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conectare fire [Circuit electric]

Vizitator Georjack

Postări Recomandate

Vizitator Georjack

Salut all,

Am cumprat un kit educational de electronica si am o problema cu el.

Nu este defect, dar cred ca documentatia nu este completa.

Incerc sa montez o schema si nu reusesc deoarece nu reusesc sa inteleg cum sa connectez firele intre piese.

Iata schema:

Posted Image

Aceasta schema se refera la tranzistorul bipolar NPN.

Daca aceasta schema este realizata corect, atunci cand apas pe inrerupator LED-ul se aprinde si cand nu mai apas pe intrerupator LED-ul nu se aprinde, dar la mine, ceva nu merge bine, deoarece direct cum connectez + si -, adica inchid circuitul, se aprinde LED-ul direct si cand apas pe intrerupator LED-ul isi pierde din intensitatea de luminare si ramane asa pana dau drumul intrerupatorului.

Iata cum am connectat eu firele. Am doua variante:

Varianta 1:

Posted Image

Varianta 2:

Posted Image

Care este varianta corecta sau unde am gresit?

Sau NPN-ul este defect?

Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• srdjan

8

• Liviu M

3

• The Stressmaker

3

• cristian_draghiescu

2

Vizitator Georjack

Da, asa este. Dar, nu am gasit nimic care sa povesteasca despre aceea piesa. Am tot cautat despre acest Rp si pana la urma am crezut ca este doar un simbol grafic de orientare. Despre ce piesa este vorba?

Link spre comentariu

Daca montezi si Rp - rezistenta de limitare a curentului prin dioda (~100 Ohm as zice eu) pe traseul maro (intrerupi firul maro si conectezi Rp cum ai facut cu rezistenta de 1k intre firele verde-roz), varianta 2 e cea "optima". E echivalenta cu varianta 1, da' faci economie de o sarma (rosie).Inca nu m-am prins de ce ti se aprinde LED-ul (si inca mai tare) daca nu inchizi contactul. Ai montat tranzistorul bine?Ce tranzistor ai si cum i-ai conectat terminalele?

Link spre comentariu

Rp se refera la rezistenta de limitare a curentului prin led. Adica limitezi curentul la maximum 20 mA prin led. La fel, recomand 100 ohm. Referitor la tranzistor daca esti sigur ca este npn atunci considera ca este alcatuit din 2 diode puse cu (+) la baza. Masoara cu multimetrul pus pe optiunea "dioda" (sau mai bine pe h21 - tranzistometru si introdu tranzistorul in mufa pana arata pe ecran ceva diferit de zero, de obicei intre 100-200). Citeste aici sa te lamuresti cum este echivalentul cu diode, ca sa stii cum masori http://www.scritube.com/tehnica-mecanic ... R13192.php , la figura 3.6.

Daca nu ai aparat de masura, foloseste montajul existent intr-o bricheta cu led si 3 baterii de ceas, la care partea exterioara a unei baterii de ceas este plusul (de obicei minusul din baterie este conectat la lamela de contact si plusul la un fir al led-ului, atentie poate fi si invers). Daca pui plusul (de obicei este firul liber e la led) la baza tranzistorului trebuie sa se aprinda led-ul pe celelalte fire, cand faci contact cu celalalt fir (de obicei lamela), altfel nu trebuie sa se aprinda. Aceasta este o solutie rapida cand nu dispui de altceva.

Daca esti la inceput in electronica ai tutoriale aici viewtopic.php?f=16&t=46960 . Succes la citit.

Link spre comentariu

eu cred ca n-ai pus bine tranzistorul (ai pus baza in locul colectorului)cel mai bine ar fi sa ne spui ce cod are tranzistorul si iti putem arata care piciorus reprezinta B, C si respectiv E (emitor). vezi ca simbolul grafic folosit in scheme nu are nici o treaba cu ordinea picioruselor in realitate

Link spre comentariu
Vizitator Georjack

Respectiva schema este conform panoului pe care sunt piesele.Deci, piesa NPN chiar are acele litere, iar piesa de 1K chiar scrie pe panou 1K.Mai bine va arat panoul. Instalez webcam si revin cu un nou post.

Link spre comentariu
Georjack, daca vrei sa te ajutam, ar fi indicat sa ne ajuti si tu pe noi. In cazul de fata sa ne spui ce tranzistor ai si cum ai "impartit" piciorusele tranzistorului in montaj.
Link spre comentariu

Se pare ca se numeste "Modul de electronica experimentala Junior" si o poza reprezentativa este aici http://www.cartiabc.ro/images/D/modul-e ... etaliu.jpg .

Sa presupun ca LED-ul are incorporata rezistenta de protectie. Daca nu are rezistenta poti folosi rezistenta de 180 ohm (este deasupra celei de 1 kiloohm). Poate te ajuta si poza din arhiva, este o varianta la cum poti lega firele ca sa obtii montajul tau (rezistenta de 180 ohm este incercuita cu mov si poate fi folosita ca Rp, in caz ca nu exista la LED).

Link spre comentariu
Vizitator Georjack

Multumesc lui The Stressmaker, am incercat sa fac montajul dupa imaginea cu firele atasate din aceea arhiva si reactioneaza la fel. M-am uitat sub panou si are, intradevar, si nu stiam, un Rp, la LED.Singura concluzie ieste ca NPN-ul este stricat, deoarece trece curent prin el, dar nu se polarizeaza si nu se depolarizeaza. Mai am inca un set acela Victor 3+, dar inca nu am baterii, s-au consumat si cand iau baterii voi verifica cu acela, poate ca acolo va functiona. Pe acel modul am 3 NPN-uri, dintrecare NPN-ul din acest set mai mic, adica, NPN BC 174.

Link spre comentariu
Vizitator Georjack

Cred ca am uzat tastatura pedegeaba, poate este stricat NPN-ul, dar sunt incepator si m-am cam speriat ca poate trusa nu este buna sau cine stie ce sau nu inteleg eu ceva. Dar, exista varianta ca eu sa fiu vinovatul. Cred ca l-am ars, dar nu am observat si cei drept nici cursul nu este asa de bine realizat, adica, pentru dummies.Ce vreau sa mai intreb aici, pot sa cumpar un alt Tranzistor NPN sau trebuie BC 174. Acolo in manual-ul de utilizare scrie, Tranzistor NPN BC 174 sau similar. Ce inseamna simiar? Orice tip de NPN?Si inca ceva, pentru a nu mai deschide inca un thread: Am o problema, vreau sa convertesc curentul DC in curent AC. Adica curentul din baterii in curent AC, dar nu cu un aparat, vreau sa fac eu unul in electronica. Unde pot sa gasesc o schema pentru asa ceva? Ca detaliu, vreau o conversie DC to AC pentru un voltaj mic, cum ar fi 6V, adica vreau 6V AC, nu DC.Banuiesc ca are legatura cu un transformator, dar cred ca mai trebuie si ceva piese pe langa el, nu este asa de simplu de facut.A, era sa uit, va multumesc pentru raspunsurile voastre. Este bine ca exsita si un forum pentru electronisti si sper sa ajung si eu unul, adica electronist sau cum se zice. :da

Link spre comentariu

Cam cu acestia seamana destul de bine BC174: BC107, BC108, BC147, BC148, BC170, BC171, BC172, BC182, BC183, BC190, BC207, BC208, BC237, BC238, BC546, BC547, BC548, SC236, SC237, SC238

(nu-mi apartine informatia).

Nu-ti face griji in privinta acelei placi... experimenteaza cat vrei ca se repara usor (de catre cineva care are putina experienta cu pistolul de lipit)

Teoretic poti folosi cu orice NPN sau PNP dar depinde ce vrei sa faci cu el... imagineaza-ti ca si acesta e tot un tranzistor bipolar:

Posted Image si mai imagineaza-ti ca intr-un procesor de calculator ai cateva milioane de tranzistori :)

ideea e sa se potriveasca frumos deci capsule TO39, TO18, TO92 si incearca sa eviti TO220, TO225, TO3.

daca vei cauta pe goagal aceste cod-uri vei vedea imagini cu capsulele ca sa le recunosti usor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări