Vizitator gabbore Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 Buna !Va rog sa ma ajutati cu shema unui senzor de atingere care sa puna in functiune un LED, alimentat de o baterie de 3V, CR 2016. Vreau sa iluminez cu ea, pentru cateva secunde un ceas, ca sa nu aprind lumina noaptea. Am auzit ca este usor de facut cu un tranzistor. As vea sa declanseze la atingerea cu suprafata pielii degetului. Aveti grija ce imi scrieti, ca am facut un radio cu cristal acum 20 de ani :)Mersi, salut !Gabi Link spre comentariu
bogdan_ Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 Nu inteleg de ce iti trebuie senzor de atingere cand ai putea face cu buton. Mai depinde ce fel de senzor vrei sa folosesti si cat de mare. Exista senzori cu 1 contact sau cu 2. Circuitul care s-a oferit nu e tocmai potrivit pentru alimentarea de la baterie pentru ca iti consuma curent din ea si cand led-ul este stins. Plus, cine l-a proiectat nu prea le avea neaparat asa bine cu electronica. 555-ul ala are capacitatea de comanda de 200mA pe iesire si el a pus etaj dupa cu tranzistor de 100mA ca sa comande un led.... Uite o alta varianta, cu 2 electrozi: http://www.discovercircuits.com/DJ-Circ ... ngersw.htm Link spre comentariu
Golem Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 Numai cu tranzistori: http://www.electronics-lab.com/blog/wp- ... matic3.gif Primul tranzistor e un JFET(utilizarea tranzistorilor MOS-FET cu poarta izolata nu e indicata pt. senzor, se pot "praji" daca persoana e incarcata electrostatic+anclanseaza la paraziti pe retea, daca montajul e alimentat de la aceasta). Ala cu 555 a lui "spitfire" consuma in gol, termina bateriile repede, dar e bun pt sarcini mari+ca 555-ul n-are moarte. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 20, 2010 Partajează Postat Septembrie 20, 2010 Daca spuneti ca nu aveti experienta cu montajele, doua scheme simple cutranzistoare bipolare obisnuite. Consumul in gol este neglijabil.Pentru alimentare la 3 V reduceti valoarea rezistentei serie cu LED-ul,eventual (prin tatonare) si a celorlaltor din schema. Link spre comentariu
Vizitator gabbore Postat Septembrie 20, 2010 Partajează Postat Septembrie 20, 2010 Multumesc pentru raspunul tuturor. Varianta lui Bogdan imi place cel mai mult, caci am loc putin si vreau sa fie si cat mai simplu. Imi place motoul, Bogdan !Da-mi te rog inca niste lamuriri. Ma refer la schema cu doi electrozi.Nu inteleg desenul. Deasupra semnului antenei, scrie +5V ? Bateria ceasului este un CR2016, care produce 3 V. Cum se impaca astea ?In josul desenului parca ar fi semnul pamantarii (doua triunghiuri), cu inscriptiile: 47k, 4,7M. Astea sa fie rezistente ? D, G, S, sunt picioarele tranzistorului ? cum sa le identific ? Am deja un alt tranzistor, as putea sa-l folosesc pe acela : S9018 H 331?Gabi Link spre comentariu
lucione_cip Postat Septembrie 20, 2010 Partajează Postat Septembrie 20, 2010 Deasupra semnului antenei, scrie +5V ? Bateria ceasului este un CR2016, care produce 3 V. Cum se impaca astea ? In josul desenului parca ar fi semnul pamantarii (doua triunghiuri), cu inscriptiile: 47k, 4,7M. Astea sa fie rezistente ? D, G, S, sunt picioarele tranzistorului ? cum sa le identific ? Am deja un alt tranzistor, as putea sa-l folosesc pe acela : S9018 H 331? Gabi Merge si alimentat cu 3v, cele "doua triunghiuri" se leaga la minusul bateriei, inscriiptiile 47k si 4.7m sunt rezistente.G, D, S sunt notatiile pinilor Mosfetului (Gate, Drain, Source) Postez si eu doua scheme de senzori, testate de mine cu multi ani in urma. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 D, G, S, sunt picioarele tranzistorului ? cum sa le identific ? Am deja un alt tranzistor, as putea sa-l folosesc pe acela : S9018 H 331?GabiNu, nu poti folosi tranzistorul ala. Iti trebuie un tranzistor MOSFET, care are o impedanta de intrare foarte mare. Un bipolar nu are. Iti recomand un BS170, e cam ce se poate gasi usor pe la noi.... Link spre comentariu
Vizitator gabbore Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Multumesc. Mai spune-mi ce inseamna semnul pe care scrie LOAD, si in dreapta MAX CURRENT = 100mA ? Un LED simplu rezista la tensiunea de 3 V ?Ajunge schema asta, este important sa fie cat mai simpla, numai sa functioneze.Gabor Link spre comentariu
Vizitator gabbore Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Inca o intrebare exotica: am cum sa deosebesc practic bornele tranzistorului? Poti sa imi trimiti un link ? Multumesc Link spre comentariu
mikella Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 pai daca ai orice componenta electronica scrie codul ei urmat de cuvantul datasheet pe google si vezi acolo tot ce ai nevoie despre componenta respectiva.bafta! Link spre comentariu
Vizitator gabbore Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Multumesc. Mai da scroll, era inca o intrebare inainte ! Link spre comentariu
vio2007 Postat Septembrie 21, 2010 Partajează Postat Septembrie 21, 2010 scrie LOAD, si in dreapta MAX CURRENT = 100mALOAD = sarcina care sa consume maxim 100mA la 5V,poate fi releu,bec,led,buzer. Link spre comentariu
Vizitator gabbore Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Mersi, mi-am dat seama, intr-un final. Link spre comentariu
iulicuta2000 Postat Septembrie 25, 2010 Partajează Postat Septembrie 25, 2010 Am si eu nevoie de un asemenea montaj,pentru deschiderea unei usi de masina fara maner Singurele impedimente care le vad,ar fi faptul ca fiind la exterior senzorul de atingere,este expus la ploaie si desi va fi pus izolat fata de caroseria masinii,ma gandesc la o ploaie ceva sa nu se intample vreo "minune" si sa o ia razna montajul A,si ar mai fi o chestie si anume faptul ca am nevoie doar sa dea impuls la atingere,practic am atins senzorul sa dea un impuls de 0.5-1s pentru un releu si apoi cat timp ramane senzorul atins sa nu se intample nimic pana la o noua atingere ;o chestie la fel de importanta ar fi consumul de mers in gol,care ar trebui sa fie cat mai mic Link spre comentariu
bogdan_ Postat Septembrie 25, 2010 Partajează Postat Septembrie 25, 2010 Eu zic ca pentrum maisna iti trebuie ceva mai performant, din mai multe motive: senzorul de aici va declansa la ploaie si alte cele, daca declanseaza de multe ori iti descarca bateria etc..Plus, nu ii vad rostul. De ce vrei sa faci asa ceva la masina? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum