Vizitator Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Da , exact asta e propunerea mea de arf in montaj reflex , cred ca nu este necesara redimensionarea componentelor din lantul audio RC , poate doar R din G2 ......si evident , circuitele acordate sa fie separate cu un ecran , e posibil sa functioneze mai selectiv cu un CV cu doua sectiuni , dar ar merge si cu un filtru trece banda pe antena si CV doar pe detectorIn legatura cu montajul ARF ati experimentat deja acest circuit fie si la tensiune anodica mare?Daca da, puteti sa ne dati mai multe detalii eventual poze sau orice alte prezentari; Consideram ca ne-ar fi de mare ajutor experienta dvs acumulata in acest domeniu.Pentru moment nu pot continua constructia ARF deoarece nu gasesc un al doilea tub EL95.Daca stiti sau ati testat si alte pentode care pot functiona la tensiune anodica redusa si se preteaza in aplicatia ARF propusa puteti face o lista...Si bineinteles raman deschis la orice ajutor/oferta/donatie in materie de tuburi din partea dvs. Link spre comentariu
iulidan2 Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Urmare a interesului pentru un aparat pe lampi, functionand la tensiuni scazute, ama cautat pe la vecinii rusi si se pare ca au si ei niste 6j40p, care par sa functioneze la tensiuni mici.De fapt, orice aparat de radio, care se alimenteaza pana la 12 V, inclusiv, chiar cu triplare de tensiune, mi se pare interesant. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Lampa 6J40P este varianta ruseasca pentru EF98, http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_6et6.html Dar din cate stiu tuburi din seria EF91,EF92,94,95,96,97-EF98 pot functiona la 12V tensiune anodica in montaje de tip reactie. de exemplu o schema cu EF98 pentru banda de 80m (FM не работает на всех) Daca aveti schema cu 6j40p (CCCP) e bine venita, please upload... Link spre comentariu
iulidan2 Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Din pacate nu am schema, nici macar asemenea tip de lampi, doar din cauza ca mi s-a parut interesant, am incercat sa caut echivalente rusesti, in speranta ca pot fi gasite la preturi rezonabile pentru hobby.Macar limba rusa daca stiam, sigur gaseam cate ceva.Se pare ca si la Jogis, pot fi gasite multe scheme, dar nici germana , nu e punctul meu forte. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Din pacate nu am schema, nici macar asemenea tip de lampi, doar din cauza ca mi s-a parut interesant, am incercat sa caut echivalente rusesti, in speranta ca pot fi gasite la preturi rezonabile pentru hobby.Macar limba rusa daca stiam, sigur gaseam cate ceva.Se pare ca si la Jogis, pot fi gasite multe scheme, dar nici germana , nu e punctul meu forte.Bine atunci am sa postez adresa articolului cu EF98(97), pentru tradus folositi GOOGLE TRANSLAT sau mai bine browser-ul Google Chrome setat pe traducere (scoate ceva cat de cat mai clar): http://www.mydarc.de/df8zr/audion-ef98.html Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Am stat un pic sa ma gandesc in care topic sa postez schemele Foarte interesante...va rog sa comentati http://mysite.verizon.net/vzetfsqh/fm_rx_3.JPG http://mysite.verizon.net/vzetfsqh/fm_rx_2.JPG Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Foarte interesante! Sunt scheme de receptoare superheterodina, dar daca ar fi sa le experimentez m-as apuca de cea cu 4 tuburi : Este un receptor de mare randament in primul rand tubul U1 este in cuplaj reflex amplificare RF/AF, intersanta si folosirea filtrului 10,7Mhz pe post de adaptor impedanta in ampliful/detector cu superreactie de FI. Nu stiu ce tuburi duble utilizeaza... Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Ideea e sa utilizam tuburi duble triode-pentode cred ca merg perfect cu E(P)CF80 si E(P)CL86 sau altele din gama cu 2 tuburi se obtine un receptor FM bun! Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 La ce tensiune anodica (+B2) a fost conceput sa lucreze cu valorile din schema? Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Pana la urma depinde in primul rand de tuburile folosite ,autorul nu da toate informatiile!Dar cred ca original au fost folosite tensiuni mai mari...150-200V.Si mai sunt si alte neclaritati privind cuplajele bobinelor din mixer L9/L10 si acordul mixerului...in fine e de experimentat! Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Fain, dar credeam ca aveti asul in maneca cu toate detaliile despre minunea asta de receptor...Si tot cautam cu nea' Googu site-ul sa obtin mai multe detalii dar nu am gasit nimic...Este greu de ghicit mai ales despre etajul amplificator detector cu suprreactie FI. Eu sincer sunt facut praf nu am mai vazut asa schema... Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca Postat Septembrie 22, 2010 Partajează Postat Septembrie 22, 2010 Intr-adevar, foarte interesanta aceasta schema cu 4 tuburi. Este insa o schema de tip didactic. Se pleaca de la fremodina clasica si se incerca sa se elimine defectele acesteia:1. Demodularea MF la 27MHz este foarte instabila. Se cauta un "superreactor" care sa lucreze pe o frecventa mai joasa cu armonici superioare daunatoare departe de banda utila si cat mai putine care sa pice in aceasta (pe la 10.7MHz ar fi ideal).2. Selectivitatea freemodenei initiale este foarte proasta. Daca se alege frecventa intermediara de 10.7MHz se pot folosi filtre ceramice (ieftine dar foarte performante). Utilizarea filtrului ceramic, presupune insa, adaptarea de impedante: in schema didactica se utilizeaza cele 2 condensatoare de cuplaj C13 si C20, care impreuna cu circuitele de grila si de anod ar trebui sa asigure impedanta de adaptare a filtrului (390 ohmi).3. "Superreactorul" trebuie sa fie foarte bine izolat de cicuitul de intrare, pentru a nu radia in antena. Din aceasta cauza se utilizeasa tubul U1 cu grila la masa (dpv, radiofrecventa) care asigura o foarte buna izolare intre circuitul de catod si cel de anod. (Eu as fi mers aici si mai departe, as fi facut un etaj cu 2 tuburi, tip cascod). Alegerea unei FI de 10.7MHz, ii ofera acestui etaj separator, un rol mai usor de indeplinit (trebuie sa lupte doar cu armonica 9 a demodulatorului cu superrectie) care pica in banda utila: 96.3MHz.4. Ca sa se pastreze principiul fremodinei, amplificatorul RF trebuie sa fie si amplificator AF. Deoarece amplificarea AF este f mica, s-a recurs la folosirea lui U4 ca amplificator AF de putere.Dupa mine, in privinta circuitelor acordate, treaba sta cam asa:L1 si L2 socuri de RF (frecventa dop inainte de 96.3MHz);L8 + C7 circuit acordat pe 88...108;L10 soc de RF (frecventa dop inainte de 96.3MHz);L3 + C4 circuit acordat pe 10.7MHz;L9 + C8 circuit acordat pe 98.3 ... 118.3MHz sau 77.3 ... 97.3MHz (dupa cum vrem sa functionam cu receptorul ca infra sau supradina).L5 + C12 circuit acordat pe 10.7MHzL4 soc de RF (frecventa dop inainte de 10.7MHz)L6, L7 ar fi un traf de iesire.Iar ca tuburi, U1 si U2 ar face parte dintr-un ECF80 (6F1P) iar U3 si U4 ar fi ECL83 (6F3P). Totusi... as tine superreactorul U3 separat (EC90) si aplificatorul AF o schema clasica de utilizare a lui 6F3P.Cam asa imi explic eu schema cu 4 tuburi. Principial ar fi functionala. Cred ca voi comanda ceva tuburi sa incep testele.Schema merita dezbatuta, aici, sau in celalat topic cu radioul UUS cu 1-3 tuburi. (Cred ca este mai bine la celalalt topic, sau unirea celor doua). BAFTA! Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 23, 2010 Partajează Postat Septembrie 23, 2010 L10 trebue bobinat pe aceasi carcasa cu L9 si e bobina de cuplaj oscilator cred ca are 2-3 spire max.As incepe constructia numai cu partea formata din U2 si U3 si dupa ce o pun la punct as complecta cu restul tuburilor.Desi nu spune cred ca tensiunea de alimentare e bine sa fie stabilizata. Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca Postat Septembrie 23, 2010 Partajează Postat Septembrie 23, 2010 L10 trebue bobinat pe aceasi carcasa cu L9 si e bobina de cuplaj oscilator cred ca are 2-3 spire max.As incepe constructia numai cu partea formata din U2 si U3 si dupa ce o pun la punct as complecta cu restul tuburilor.Desi nu spune cred ca tensiunea de alimentare e bine sa fie stabilizata.Da, "mea culpa". Intr-adevar, L10 este bobina de cuplaj oscilator. Montajul cu U2 si U3 functioneaza ca un bloc UUS de sine statator.Atasez mai jos o schema gasita pe net, cu un montaj in care se poate testa ansamblul U2 si U3 in locul modului "A". Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 23, 2010 Partajează Postat Septembrie 23, 2010 Singurele date despre autor scheme se gasesc aici: http://www.theradioboard.com/rb/viewtop ... 7f8484d68f Atentie ca incepe cu ideea de a folosi un tub ECH200!!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum