Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor FM cu EL95 alimentat la 6V!

Vizitator

Postări Recomandate

Buna seara,

In cele ce urmeaza voi descrie un proiect extrem de interesant, este vorba de un receptor cu superreactie FM (88-108Mhz);

Schema este extrem de simpla si usor de reglat, de fapt singurele reglaje se fac din potentiometrul de 10k si condensatorul variabil de 20p o sectiune dintr-un Cv miniatura.

Antena utilizata poate fi un dipol de 1,5m lungime si cuplat la receptor cu un cablu bifilar de 300ohmi;

Receptorul poate functiona, insa ceva mai instabil si cu un fir de cativa metri lungime cuplat la intrarea de grila a tubului EL95 si masa;

Bobina este realizata pe un suport de carton de 20mm diametru si contine 6 spire din Cu Em 0,6mm, priza la spira doi fata de grila G1 a tubului EL95, conform indicatiilor din schema.

Intrarea in regimul de superreactie se face prin reglarea potentiometrului de 10k, tensiunea de alimentare este chiar de 6V furnizati de un alimentator micut dar cu o foarte buna filtrare.

Soclul septal folosit in acest montaj provine dintr-un Tv Sport fiind de fapt soclul tubului cinescop.

Bobina de soc din anodul tubului provine dintr-un Tv si practic are 30sp CuEm (roscat) de 0,2mm bobinat pre o ferita de 3mm diametru.

Iesirea audio este cuplata la binecunoscutele boxe de calculator.

Am urcat cateva poze si filmulete din timpul reglajelor:

video:

http://www.youtube.com/watch?v=IheYuirMjzE

:dans: :dans: :dans:

PS: Multumesc userului mila pentru lampa EL95 donata.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 119
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• albasete

28

• mila

20

• dj_steel

7

• hpavictor

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

:aplauze :aplauze :aplauze felicitari ,deci chiar functioneaza la 6V, realizare de exceptie!Ar fi interesant sa ridici usor tensiunea anodica pana sa zicem la 12 V ca sa vedem daca are influenta asupra amplificarii!Mai sus de 12 V nu prezinta interes! :da
Link spre comentariu

:aplauze :aplauze :aplauze felicitari ,deci chiar functioneaza la 6V, realizare de exceptie!Ar fi interesant sa ridici usor tensiunea anodica pana sa zicem la 12 V ca sa vedem daca are influenta asupra amplificarii!Mai sus de 12 V nu prezinta interes! :da

Merge exceptional!!!Un receptor FM sensibil si stabil.Am urcat si un videoclip cu reglajele "live" 6V->12V tensiune anodica, filamentul l-am alimentat cu o sursa separat.Videoclip: http://www.youtube.com/watch?v=Duoc1gJyRGIAstazi am ascultat Europa FM pe 107,5 Mhz toata ziulica si sunt incantat de functionarea acestui receptor simplu.Ce sa spun, mi-a iesit din prima si sunt multumit de el, va ramane una din realizarile mele de referinta. :da
Link spre comentariu

Fara convertor sau macar un arf , care sa separe detectorul de antena , o sa cam aibe vecinii motive de injurat ! Mai ales cei situati in lobul de directivitate maxima din diagrama de radiatie a antenei tale , receptorul poate fi un bun experiment , dar creaza probleme altora ! Asta si a fost motivul pentru care nu s-au popularizat scheme de acest fel......

Link spre comentariu

Fara convertor sau macar un arf , care sa separe detectorul de antena , o sa cam aibe vecinii motive de injurat ! Mai ales cei situati in lobul de directivitate maxima din diagrama de radiatie a antenei tale , receptorul poate fi un bun experiment , dar creaza probleme altora ! Asta si a fost motivul pentru care nu s-au popularizat scheme de acest fel......

Da, am baleiat toata banda 88-108Mhz cu receptor FM digital si nu am receptionat bruiaje semnificative suparatoare pentru vecini. Practic pot receptiona cu receptorul langa el fara bruiaje, cred ca datorita tensiunii anodice reduse nu "arunca" energie in antena.Sigur ca daca va deranja il voi optimiza...Momentan merge f.bine si chiar il recomand celor care vor sa-l experimenteze. :rade:
Link spre comentariu

Da, am baleiat toata banda 88-108Mhz cu receptor FM digital si nu am receptionat bruiaje semnificative suparatoare pentru vecini. Practic pot receptiona cu receptorul langa el fara bruiaje, cred ca datorita tensiunii anodice reduse nu "arunca" energie in antena.Sigur ca daca va deranja il voi optimiza...Momentan merge f.bine si chiar il recomand celor care vor sa-l experimenteze. :rade:
hpavictor stie ce zice, nu e vorba numai de banda fm, gandeste-te si la armonici, apropie antena de un cablu tv si trece in revista grila de programe si e posibil ca pe a doua sau a 3-a sa ai ceva bruiaje, oricum ai alimentat lampa la tensiune mica si posibil sa nu fie prea mare deranju dar la o anodica mai mare sigur fenomenu se va face simtit in zona.poti sa ii faci un arf cu 6n15p (care e echiv cu ecc91) sau ec93 ori ec88 etc, gasesti tu ceva care sa mearga ok si pe la tensiuni mai mici.
Link spre comentariu

hpavictor stie ce zice, nu e vorba numai de banda fm, gandeste-te si la armonici, apropie antena de un cablu tv si trece in revista grila de programe si e posibil ca pe a doua sau a 3-a sa ai ceva bruiaje, oricum ai alimentat lampa la tensiune mica si posibil sa nu fie prea mare deranju dar la o anodica mai mare sigur fenomenu se va face simtit in zona.poti sa ii faci un arf cu 6n15p (care e echiv cu ecc91) sau ec93 ori ec88 etc, gasesti tu ceva care sa mearga ok si pe la tensiuni mai mici.

Daca pe frecventa fundamentala nu am bruiaj semnificativ la 6V, pe armonici cu atat mai putin, oricum nu ascult la el decat ocazional si in Week end-ul care tocmai a trecut a fost o chestie de entuziasm :dans: :dans: :dans:Partea cu ARF insa este interesanta si voi incerca ceva, ma gandesc la ECC91 momentan nu detin aceasta lampa. Oricum multumesc pentru sfaturi, ce m-as face fara voi. :aplauze
Link spre comentariu

Pai da la 6V nu cred ca se poate pune problema radiatiilor parazite , dar foarte putini constructori poseda lampi care functioneaza bine la tensiuni joase , si ii va tenta sa foloseasca tuburi la tensiuni clasice ( peste 80V , merge aproape sigur cu orice tub de RF pentoda ) si atunci se va pune problema descrisa de mine , dar merita sa il modifici , urmarind schema de la pagina 12 din documentul de mai jos ( numai partea de receptor din SE108/3 ) adica amplificatorul de RF este folosit si ca AF , in asazisul montaj reflex.....stiau ei ce stiau ( proiectanti seriosi astia de la fosta LORENZ actual ALCATEL in concurenta " la sange" cu greii TELEFUNKEN si SIEMENS ) obtinand cu tuburi ( foarte ! ) putine niste parametri de invidiat si in ziua de azi de o superheterodina cinstita , clasica , dar dat fiind domeniul de aplicatie superexclusivist , era strict necesara buna functionare ( fiabilitate , stabilitate , sensibilitate , selectivitate etc ) , iar daca radia in antena un simplu etaj detector cu reactie , putea fi localizat prin triangulatie de dusman deci se compromitea absolut totul ...... Cu siguranta , daca schema de principiu este asemanatoare cu montajul tau , nu vad de ce nu ar putea fi modificata prin adaptarea bobinelor in banda de receptie dorita , adica unde ultrascurte de ce nu si unde scurte , tinand cont ca detectorul cu reactie poate " citi " majoritatea tipurilor de modulatie AM sau FM , CW sau SSB , totul prin stabilirea unui regim optim de detectie prin polarizarea convenabila a G2.....acum sper ca m-am facut inteles ! De altfel consider ca poate fi folosit ca model de up-grade la orice schema simpla de receptor cu reactie din dotarea fiecaruia , merita incercat si din bogata experienta germana , aproape uitata.....daca nu aveau un tampit in tronul de cancelar , altfel era scrisa istoria in cartile noastre , pentru ca inginerii ii aveau de foarte buna calitate , chiar stiau carte , nu erau absolventi la SPIRU HARET !.......Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate !

Link spre comentariu

Pai da la 6V nu cred ca se poate pune problema radiatiilor parazite , dar foarte putini constructori poseda lampi care functioneaza bine la tensiuni joase , si ii va tenta sa foloseasca tuburi la tensiuni clasice ( peste 80V , merge aproape sigur cu orice tub de RF pentoda ) si atunci se va pune problema descrisa de mine

Ma bucur ca ati revenit asupra mesajului cu argumentatia dvs legat de montajul experimentat de mine ca nu pune probleme cu radiatia parazita si deci nu poate deranja pe nimeni.In schema postata scrie clar 6v nu 80v sau 200v, tocmai aceasta particularitate il face deosebit, iar interesul a fost sa cobor tensiunea anodica cat mai jos, stiati ca functioneaza chiar si cu 4 acumulatori de 1,2V?Tubul EL95 nu este atat de rar ca un ECC86 de exemplu sau ca sa fiu si mai elocvent ca un ECH83 despre care nici macar nu am auzit dupa un an de anunturi repetate. (Pentru ECC86 am primit oferte de la 10 Euro in sus).Revenind la acest radio FM eu cred ca este un montaj valoros asa cum l-am realizat, dar poate fi modernizat cu un ARF in primul rand creste amplificarea in toata banda FM si implicit calitatea auditiilor. :aplauze
Link spre comentariu

Dupa ce o sa analizati schema atasata de mine , va rog sa o comentati....arf ( reflex ) ar putea fi construit cu un tub de acelasi tip cu detectorul , si este indeplinita conditia de functionare sigura la 6V !

Link spre comentariu

Dupa ce o sa analizati schema atasata de mine , va rog sa o comentati....arf ( reflex ) ar putea fi construit cu un tub de acelasi tip cu detectorul , si este indeplinita conditia de functionare sigura la 6V !

Dupa o prima analiza montajul ARF trebuie reproiectat pentru a functiona la 6V, schimbarea valorilor componentelor pasive (rezistoare + condensatoare);In rest cred ca schema este OK;
Link spre comentariu

Da , exact asta e propunerea mea de arf in montaj reflex , cred ca nu este necesara redimensionarea componentelor din lantul audio RC , poate doar R din G2 ......si evident , circuitele acordate sa fie separate cu un ecran , e posibil sa functioneze mai selectiv cu un CV cu doua sectiuni , dar ar merge si cu un filtru trece banda pe antena si CV doar pe detector

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări