ctindex Postat Septembrie 18, 2010 Partajează Postat Septembrie 18, 2010 Am o combina si vreau sa schimn finalul si am alimentare de +/- 40Vcc/4A si am gasit schema urmatoare dar nu imi permite spatiul da o fac cu 2n3055 si va rog sa imi indicati un inlocuitor pt acesta in capsula dreptunghiulara. Link spre comentariu
mircea888 Postat Septembrie 18, 2010 Partajează Postat Septembrie 18, 2010 Poti folosi 2sc5200, asta e usor de gasit pe la noi.De altfel poti pune orice tranzistor npn care sa fie cel putin la fel de bun ca 2n3055Vezi ca schema aia pe care ai gasit-o tu este un amplificator in clasa A, asta are un randament mic deci vei disipa foarte multa putere, foarte probabil ca radiatorul de la combina sa nu faca fata. Ai putea sa reglezi curentul de mers in gol la un nivel mai mic (50-100mA) si faci astfel un amplificator in clasa AB.De asemenea schema este destul de proasta, in primul rand e cu alimentare simpla (deci are iesirea prin condensator). de asta ar fi bine sa cauti alta schema, este plin forumul de scheme bune.Bafta Link spre comentariu
ctindex Postat Septembrie 19, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 19, 2010 Combina avea alimentare simpla la +/-40Vcc/4A pentru finalul pe integrat LA4282 care din specificatii ar avea 2x10W/8ohmi. Dupa ce l-am schimbat pe cel original care s-a ars acum cu cel nou volumul este sub jumatate si nu mai coboara in fregventa pe bass. Inainte sa se arda avea un bass placut si destul de jos. Pina am gasit integratul pe placa am conectat un modul de 2x10W/4ohmi cu TDA2005 cu alimentare simpla +/-12Vcc dar acesta are sensibilitate mare pe intrare si distorsiona la 1/3 din cursa potentiometrului, dar avea bass la fel cum avea cu integratul original.Am verificat lipirurile si traseele sa nu fiie ceva intrerupt si este totul ok de asta vreau sa conectez un final pe tranzistori si am ales schema asta ca ma comditioneaza alimentarea din combina.Se poate face cumva din (+,-)40V in (-0+)40v/2A sau (-0+)20v/4A ca sa caut o alta schema pe tranzistori cu alimentare dubla si cu o putere cel putin 2x10W. Link spre comentariu
mircea888 Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 Nu se poate face alimentare dubla din simpla, adica se poate dar doar pentru curenti mici (pentru un preamplificator de exemplu)Eu am crezut ca ai alimentare dubla pentru ca ai scris +/-40V, trebuia sa scrii doar 40V.Pentru alimentare simpla poti folosi schema aia dar sa reglezi curentul de mers in gol la o valoare mai mica (50-100mA).Verifica condensatorii de pe intrare (trebuie sa fie un electrolitic de 1uF-4uF, asta face parte dintr-un filtru trece-sus si e posibil sa fie devalorizat.La TDA2005 poti scadea amplificarea daca vrei, arata-mi schema folosita si iti zic de unde se poate regla.Bafta. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 19, 2010 Partajează Postat Septembrie 19, 2010 acum cu cel nou volumul este sub jumatateIncearca sa modifici raportul rezistentelor din reactia negativa. Link spre comentariu
ctindex Postat Septembrie 20, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 20, 2010 Am pus integratul cu aceeasi serie cu cel ars care era de cind am cumparat combina ,normal ar fi trebuit sa mearga la fel fara nici o modificare asa mi se pare logic.Am sa verific condensatorii aceea si revin cu pareri. Modulul cu TDA2005 l-am cumparat inainte de 2000 si e facut de adelaida, deci nu mai am schema lui si ma gindeam daca pun doua semireglabile de 1K pe intrarea modulului si invirt de ele pina voi avea un sunet clar la cursa maxima a potentiometrului de pe combina, ce ziceti ar merge si asa. Link spre comentariu
remus68 Postat Septembrie 20, 2010 Partajează Postat Septembrie 20, 2010 daca pun doua semireglabile de 1K pe intrarea modulului si invirt de ele pina voi avea un sunet clar la cursa maxima a potentiometrului de pe combina, ce ziceti ar merge si asa.Merge. Dar ar fi bine sa nu functionezi tot timpul cu potentiometrul de volum la maxim - cind vei avea nevoie sa amplifici un semnal mai slab, amplificatorul nu va elibera puterea nominala deoarece semnalul la intrare nu va fi suficient de puternic. Link spre comentariu
ctindex Postat Septembrie 21, 2010 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2010 Partea cu semireglabilele sau potentiometri pe intrare este temporare pina termin finali pe tranzistori care vor inlocui definitiv finalul pe integrat. Link spre comentariu
ctindex Postat Decembrie 13, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2010 Am lucrat ceva experimental cu piesele ce le aveam pe casa si dupa schema asta si am ajuns in stadiul asta din poza: Pe rigleta dubla este intrarea semnal, iar pe ceea cu 4 am de la stinga +,-alimentare si -,+ out, practic masa,-, fiind comuna.Tranzistori folositi sunt BC547(BC171) si BD243-BD244(BD681-682)si va fi alimentat pt probe la un traf pe tole de 2x10Vca/2A cu bobinele legate in serie si filtrej de 2x2200/25V si o punte de 6A. Mai trebue sa cumpar semireglabilul, dar ma intrebam daca pot folosi un potentiometru de 10K (pe care il am deja) in locul acestui semireglabil. Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 13, 2010 Partajează Postat Decembrie 13, 2010 Atentie mare!!! BD681/682 sint darlingtoni si BD243/244 sint bipolari cit se poate de normali! Tensiunea de deschidere a finalilor din schema originala este dubla ca valoare fata de ce ti-ar fi tie necesar si vei praji finalii! Oricum, nu poti utiliza numai finali fara prefinali, ca au o amplificare prea mica si driverul nu va face fata curentului de baza cerut de finali. Daca vrei sa utilizezi BD243/244, trebuie sa mai adaugi neaparat cite o pereche de prefinali in fata lor (merge chiar BD139/140) astfel incit sa formezi cite un tranzistor compus darlington pe fiecare alternanta din final. Nu pune acolo semireglabil de 10K ca vei avea oricum o tensiune prea mare intre bazele dubletilor finali! Mai degraba incearca cu un semireglabil de 500 ohmi si daca cu el la valoarea maxima ai curent prea mic de repaus, mai inseriezi cu el o rezistenta de 470 ohmi si reiei din nou reglajul de la valoarea minima a semireglabilului. Mai poti incerca cu semireglabilul de 10K, dar in paralel cu el montezi o rezistenta de 1...1,5K si incepi reglajul de la valoarea minima a rezistentei. Link spre comentariu
ctindex Postat Decembrie 13, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2010 Atunci am sa cumpar semireglabilul de 1k cum e pe schema. Montajul va fi alimentat la aproximativ 24Vcc/2A si presupun ca BD244-243 vor suporta aceasta tensiune. Link spre comentariu
remus68 Postat Decembrie 13, 2010 Partajează Postat Decembrie 13, 2010 presupun ca BD244-243 vor suporta aceasta tensiune Tu ai citit ce-am scris eu mai sus ? P.S - ampliful ala nu are nici o legatura cu titlul topicului, ca e in clasa AB... Link spre comentariu
ctindex Postat Decembrie 13, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2010 Stiu ca nu are nici o legatur dar am zis sa il incerc pe asta si daca merge sa ma apuc de schema de mai sus. Am inteles ca e diferenta intre cei doi tranzistori si daca imi arati cum sa leg BD139-140 in schema, ca am si de astia cite doua bucati, sunt dispus sa incerc aceste modificari. Link spre comentariu
mircea888 Postat Decembrie 14, 2010 Partajează Postat Decembrie 14, 2010 Postez linkul catre datasheetul lui BD681, acolo gasesti schema intrena la BD681/682, astfel tu vei face un tranzistor "compus" din BD139+BD243 respectiv BD140+BD244 respectand schema de acolo. Poti sa nu pui diodele dar rezistorii aia sunt benefici. http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... Xyzsws.pdf PS: sa verifici BD139/140 in caz ca nu sunt noi. Link spre comentariu
ctindex Postat Decembrie 14, 2010 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2010 Mersi pentru indicatii dar serviciul asta (ceva deplasari) ma obliga sa amin hobiul de electronica dupa revelion. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum