Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor pe bicicleta


Vizitator Samurai Jack

Postări Recomandate

Vizitator Samurai Jack

Am nevoie de niste ajutor si sfaturi in legatura cu o modificare care vreau sa o fac la bicicleta.Cu ceva timp in urma m-am gandit ca ar fi cool sa pun un led flux pe stopul din spate in loc de bec incandescent, fiindca ar lumina mai tare. Asa ca mi-am comandat niste leduri flux de 5mm(voi pune unul alb), rezistente de 91 ca sa scad tensiunea la 3,3v(pe dinam scrie 6v 0,1A), si niste diode 1N4148.Acum mi-am dat seama ca am niste probleme si imi lipsesc niste informatii. Prima problema ar fi ca am masurat tensiunea dinamului si in loc de 6v am vazut 18.... ce-i drept, am masurat "in gol", dar avand in vedere ca un led consuma mai putin decat un bec nu risc sa il ard?A doua tine de redresor. Eu am luat niste diode la intamplare, cand le-am primit mi-am adus imediat aminte ca am mai vazut ceva asemanator in radiouri. Caut pe net numele diodei, e dioda folosita pentru "procesare de semnal". E vreo problema daca le folosesc sa construiesc un mic redresor?:\ (dupa wikipedia am aflat schema pentru redresor, stiam cum arata unul, dar nu stiam in ce directie se leaga diodele :P)Alta problema ar fi cu ledurile flux si cu inca 2 mai mari de 10 mm albe. De unde le-am comandat nu aveau specificatii, asa ca nu stiu exact la tensiune si amperaj functioneaza ledurile flux albe, albastre, rosii si verzi si nici cele de 10mm. Am comandat mai multe tipuri de rezistente, dar pe toate le-am cumparat pt a reduce curentul la 3,3v si 30 ma :d.Mai am o mica nedumerire, legata de puterea rezistentelor. Majoritatea le-am luat de 1\4W, si am luat vreo cateva de 3W ca m-am gandit ca o sa le folosesc poate la masina:). Eu m-am gandit ca in functie de cat "de puternic" e curentul care trebuie transformat cumpar si rezistentele, dar e doar o presupunere... si as vrea sa ma corectati :).Legat de acel redresor, eu cred ca un led s-ar putea aprinde si in curent alternativ dar banuiesc ca s-ar deteriora in timp... apoi m-am gandit ca cel mai usor ar fi sa pun o singura dioda, dar pana la urma am zis sa fac un redresor complet. Acum mi-am adus aminte ca graficul acelui curent redresat nu ar arata foarte... "fin". Stiu ca se leaga parca un condensator. Dar ce fel de condensator si cum se leaga? Poate am un astfel de condensator daca e ceva valoare mai uzuala. Si daca as vrea sa ca ledul sa nu se stinga brusc, cam ce valoare ar trebui sa aiba un condensator montat in paralel cu ledul?Va multumesc pentru timpul acordat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bogdan_

    5

  • lucione_cip

    1

  • emilberculescu

    1

Top autori în acest subiect

Cel mai simplu ar fi sa folosesti un regulator de tensiune LDO, de exemplu un LM117 de 5V. Obtii 5V din dinam si apoi limitezi curentul prin resitenta, 91ohmi pare numai buna. Iti spun sa folosesti regulator LDO pentru ca daca tensiunea scade pana pe la 6V trebuie sa poti mentine 5V la iesire.

Link spre comentariu

Salut !Poti folosi o punte redresoare ( o gasesti aproape in orice aparat ) si in plus are marcate semnele pentru alternativsi + , - .E buna idea si cu stabilizatorul ( poti folosi 7805 ) este foarte ieftin.Daca vrei sa ramana ledul sau ledurile aprinse si dupa ce opresti ideea cu condensatorul nu e tocmai buna deoarece ti-ar trebui unul de cel putin 10.000 micro pentru a ramane aprins cateva zeci de secunde ( in functie de nr. de leduri , de tip ,de rezistentele serie )Iti recomand sa folosesti dinamul pe post de incarcator si sa iti pui un acumulator de 6V pe bicicleta ( schema incarcatorului nu e complicata ) si de la acumulator legi cate leduri vrei , ai si tensiune constanta , si nu necesita nici condesatori mari de filtraj ( filtrarea o face acumulatorul )Iti recomand 3-FM-6 ( 6V 4Ah )

Link spre comentariu

pai farea piese, e cam greu. totusi, ai putea rezolva cu o singura piesa in plus... o dioda zenner de 4,7 sau 5,1V pe care o legi la iesirea dinamului. O sa fie un shunt, care nu va permite tensiunii sa creasca peste 5V. Preferabil sa fie de putere cat mai mare, 3-5W ar fi bine, sau pune 2-3 de 1.3W in paralel(astea se gasesc mai comun). De costat nu cred ca te costa peste 1 leu.

Link spre comentariu
Vizitator Samurai Jack

bun o sa iau in considerare pe viitor, dar acum nu e posibil(locuiesc la tara si singura modalitate e sa fac comanda...). Legat de celalte intrebari niste lamuriri va rog? :d

Link spre comentariu

Poti sa folosesti in loc de led un bec economic de 9w pe care il alimentezi tot din dinam cu un transformator ridicator de tensiune.Becul economic functioneza intr-o gama larga de tensiuni si frecvente,deci nu ai mare lucru de facut decat sa cumperi un bec economic si sa faci legaturile de la dinam la transformator si apoi la bec.Functioneaza garantat,plus ca multi o sa se mire de ce vad,nestiutorii o sa te intrebe de unde ai dinam de 220v? :ras:

Link spre comentariu

Ai pierdut partea cu dinamul care genereaza doar 0.6W... Totusi, de ce doar atat?

Sincer nu stiu ce putere are un dinam,dar eu am facut practic si functioneaza.Nu lumineaza la capacitatea nominala dar oricum e mai puternic decat un led.Mai trebuia sa gasesc o solutie sa fixez becul cumva intr-o oglinda de far,eventual ceva auto,dar am last-o balta ca era prea mult de adaptat.
Link spre comentariu
Vizitator Samurai Jack

Am facut asta deja cu un casetofon :rade:. Totusi, ma puteti ajuta la intrebarile mele? Redresorul oricum il fac, daca merge merge daca nu nu... tot mai am eu niste diode recuperate care de pe unde...

Link spre comentariu

Pai, circuitul la tine(daca ramanem pe varianta cu zennerul) ar fi cam asa: Dupa dinam pui redresorul cu 4 diode, apoi pui dioda zenner in paralel pe iesirea redresorului apoi led-urile in serie cu rezistenta de 91 ohmi. E ok sa pui 1n41418 si zenner de 0.5W chiar daca dinamul tau are cum zici doar 0.1A. Daca are mai mult, ar trebui sa inlocuiesti diodele alea 1n4148 cu ceva mai mare, si eventual sa cresti puterea la zennerul ala. Apropo, de cate led-uri e vorba?

Link spre comentariu
Vizitator Samurai Jack

1 led flux alb.

Alta problema ar fi cu ledurile flux si cu inca 2 mai mari de 10 mm albe. De unde le-am comandat nu aveau specificatii, asa ca nu stiu exact la tensiune si amperaj functioneaza ledurile flux albe, albastre, rosii si verzi si nici cele de 10mm. Am comandat mai multe tipuri de rezistente, dar pe toate le-am cumparat pt a reduce curentul la 3,3v si 30 ma :d.Mai am o mica nedumerire, legata de puterea rezistentelor. Majoritatea le-am luat de 1\4W, si am luat vreo cateva de 3W ca m-am gandit ca o sa le folosesc poate la masina:). Eu m-am gandit ca in functie de cat "de puternic" e curentul care trebuie transformat cumpar si rezistentele, dar e doar o presupunere... si as vrea sa ma corectati

Link spre comentariu

Nu stiu de ce atata "complicare" pentru a aprinde un singur led din dinam :nebunrau: de ce trebuie musai puntea redresoare si zenerul ? Led-ul nu merge si in alternativ ? :ciuda: , eu zic sa probati doar ledul inseriat cu o rezistenta cca 100ohm....Succes.

Link spre comentariu

Trebuie macar o dioda. Un led in mod normal nu suporta o tensiune inversa decat de vreo 5V. Daca faci rederesare dubla alternanta ai macar o utilizare mai eficienta.

Daca e vorba de alimentat doar un singur led, atunci poti incerca o sursa simpla de curent cu 2 tranzistoare. Ai nevoie de 2 tranzistoare, fie npn fie pnp sau 1 tranzistor si doua diode. Plus ceva pasive.

 

Eu am prezentat pe sit-ul meu(ala din semnatura) ceva circuite de surse de curent pentru led-uri.

Oricare din variantele de mai jos este buna pentru tine:

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări