Vizitator lord1 Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 SalutAm descoperit de curand pe un site schema unui filtru cu 3 cai si cu protectie pentru boxe.Schema pare destul de simpla dar tot am niste nelamuriri in legatura cu aceasta1. este posibila conceperea numai filtrului de joase ?2.masa (gnd) este comuna pentru tot circuitul?3.dece acel condensator MKP(100v 22uf) este pus in paralel cu boxa?4.care este diferenta intre o bobina(in aer) si una cu miez(fier,si altele), si pe care o recomandati pentru un filtru de joaseNu stiu daca m am exprimat corect in lagatura cu acestea ,cunostintele mele de electricitate sunt sub nivelu mediu.Multumesc. Link spre comentariu
Jimmy Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 1. Da, poti construi numai filtrul pentru difuzorul de joase. Problema e ca acel filtru e gandit exact pentru combinatia aia de difuzoare, iar cu alte difuzoare e posibil sa nu mai sune bine, chiar daca din punct de vedere electric functioneaza.2. Da, masa este comuna. Toate punctele unde vezi simbolul acela trebuie legate intre ele.3. Cred ca 'boxa' aceea la care te referi e defapt ansamblul din cele doua becuri de 24V inseriate. Becurile alea au rolul de a absorbi o parte din varfurile de putere, iar condensatorul care le sunteaza are rolul de a lasa totusi sa treaca frecventele mai mari.4. O bobina fara miez (cu aer) are inductanta aproape constanta intr-un interval mai larg de frecventa, pe cand cea cu miez magnetic are o inductanta mai mare intr-o banda mai ingusta de frecventa, iar apoi, pe masura ce creste frecventa, inductanta scade. In mod normal bobinele cu aer sunt recomandate, dar in cazul filtrelor de joase unde e nevoie de multa sarma, pentru inductanta mare, se mai folosesc si bobine cu miez de fier pentru a micsora cantitatea de sarma necesara, si a mentine rezistenta in curent continuu a bobinei cat mai mica. Link spre comentariu
ahegyes Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 1. Este posibil dar nu e recomandat. Deasemenea filtru se face pentru un difuzor anume intr-o incinta anume. Adica, trebuie neaparat sa fie acelasi difuzor in aceeasi incinta, chiar daca difuzoarele sunt aceleasi si incinta este diferita pot sa apara surprize.2.DA, masa e comuna.3. Cond nu e pus in paralel cu boxa. E pus in paralel cu Becurile si rezistenta aia variabila. Fata de boxe e in serie, si are rol in protectia boxei.4. Cele mai bune bobine sunt cele in aer. Cele pe ferite, fier, etc. la putere mare se satureaza. Dezavantajul celor pe aer este pretul ridicat. De obicei se face un compromis in functie de locul unde se pune bobina. Link spre comentariu
Vizitator lord1 Postat Septembrie 16, 2010 Partajează Postat Septembrie 16, 2010 ok, cam ce rezistenta trebuie sa aibe bobina aceea de 2,5 mh si daca nu as mai pune asamblul acela de protectie poyitia condensatorului ramane aceiasi?si la ce magazine poate fi gasit ,deoarece am cautat cateva pe net si nu exista la valoarea asta max am gasit de 10uf si 100v (am cautat pe:adelaida,connexelectroc,mivarom) Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 17, 2010 Partajează Postat Septembrie 17, 2010 Rezistenta (in curent continuu) a bobinei serie cu difuzorul de joase trebuie sa fie maxim 1/10 din Rdc difuzor (rezistenta in cc a bobinei difuzorului). Preferabil Rdc bobina = 1/15 sau 1/20 din Rdc difuzor Link spre comentariu
Vizitator lord1 Postat Septembrie 17, 2010 Partajează Postat Septembrie 17, 2010 adica in jur de 0,8 ohmi,si de unde am sa stiu daca bobina are 2,5 mh la reyistenta aia?si inca ceva ,condensatorul in pun in paralel cu boxa char daca scot poly switchul ala? Link spre comentariu
Shambala Postat Septembrie 17, 2010 Partajează Postat Septembrie 17, 2010 Rdc la bobine se calculeaza odata cu numarul de spire - este afisata de toate calculatoarele de bobine. Consideri Rdc ca valoare impusa si cresti diametrul sarmei pana valoarea obtinuta se incadreaza in parametrii doriti. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum