Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru 3 cai


Vizitator lord1

Postări Recomandate

SalutAm descoperit de curand pe un site schema unui filtru cu 3 cai si cu protectie pentru boxe.Schema pare destul de simpla dar tot am niste nelamuriri in legatura cu aceasta1. este posibila conceperea numai filtrului de joase ?2.masa (gnd) este comuna pentru tot circuitul?3.dece acel condensator MKP(100v 22uf) este pus in paralel cu boxa?4.care este diferenta intre o bobina(in aer) si una cu miez(fier,si altele), si pe care o recomandati pentru un filtru de joaseNu stiu daca m am exprimat corect in lagatura cu acestea ,cunostintele mele de electricitate sunt sub nivelu mediu.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Shambala

    2

  • ahegyes

    1

  • Jimmy

    1

Top autori în acest subiect

1. Da, poti construi numai filtrul pentru difuzorul de joase. Problema e ca acel filtru e gandit exact pentru combinatia aia de difuzoare, iar cu alte difuzoare e posibil sa nu mai sune bine, chiar daca din punct de vedere electric functioneaza.2. Da, masa este comuna. Toate punctele unde vezi simbolul acela trebuie legate intre ele.3. Cred ca 'boxa' aceea la care te referi e defapt ansamblul din cele doua becuri de 24V inseriate. Becurile alea au rolul de a absorbi o parte din varfurile de putere, iar condensatorul care le sunteaza are rolul de a lasa totusi sa treaca frecventele mai mari.4. O bobina fara miez (cu aer) are inductanta aproape constanta intr-un interval mai larg de frecventa, pe cand cea cu miez magnetic are o inductanta mai mare intr-o banda mai ingusta de frecventa, iar apoi, pe masura ce creste frecventa, inductanta scade. In mod normal bobinele cu aer sunt recomandate, dar in cazul filtrelor de joase unde e nevoie de multa sarma, pentru inductanta mare, se mai folosesc si bobine cu miez de fier pentru a micsora cantitatea de sarma necesara, si a mentine rezistenta in curent continuu a bobinei cat mai mica.

Link spre comentariu

1. Este posibil dar nu e recomandat. Deasemenea filtru se face pentru un difuzor anume intr-o incinta anume. Adica, trebuie neaparat sa fie acelasi difuzor in aceeasi incinta, chiar daca difuzoarele sunt aceleasi si incinta este diferita pot sa apara surprize.2.DA, masa e comuna.3. Cond nu e pus in paralel cu boxa. E pus in paralel cu Becurile si rezistenta aia variabila. Fata de boxe e in serie, si are rol in protectia boxei.4. Cele mai bune bobine sunt cele in aer. Cele pe ferite, fier, etc. la putere mare se satureaza. Dezavantajul celor pe aer este pretul ridicat. De obicei se face un compromis in functie de locul unde se pune bobina.

Link spre comentariu
Vizitator lord1

ok, cam ce rezistenta trebuie sa aibe bobina aceea de 2,5 mh si daca nu as mai pune asamblul acela de protectie poyitia condensatorului ramane aceiasi?si la ce magazine poate fi gasit ,deoarece am cautat cateva pe net si nu exista la valoarea asta max am gasit de 10uf si 100v (am cautat pe:adelaida,connexelectroc,mivarom)

Link spre comentariu

Rezistenta (in curent continuu) a bobinei serie cu difuzorul de joase trebuie sa fie maxim 1/10 din Rdc difuzor (rezistenta in cc a bobinei difuzorului). Preferabil Rdc bobina = 1/15 sau 1/20 din Rdc difuzor

Link spre comentariu

Rdc la bobine se calculeaza odata cu numarul de spire - este afisata de toate calculatoarele de bobine. Consideri Rdc ca valoare impusa si cresti diametrul sarmei pana valoarea obtinuta se incadreaza in parametrii doriti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări