Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pa-d52s vs d220ti


corneillus

Postări Recomandate

salutare tuturor. am o intrebare pt cei cu mai multa experienta ca mine in cunoasterea componentelor si constructia incintelor acustice...

am in lucru o pereche de boxe full range pe 2 cai , bass reflex, basul eminence delta 15lfa, filtrele am de ales dintre unul de ordinul 2 si unul de ordinul 3 ambele cu protectie cu bec, dar nu prea stiu ce sa aleg dintre urmatoarele drivere care se incadreaza in bugetul pe care sunt dispus sa il sacrific pt achizitionarea driverelor. acestea sunt:

http://www.discopro.ro/?p=productsMore& ... me=pa-d52s

respectiv

http://www.discopro.ro/?p=productsMore& ... ame=d220ti

care dintre ele ar fi mai indicat pt proectul meu? cel de-al 2-lea am observat ca, coboara mai mult in frecv decat primul...

as dori sa aflu care dinter ele ar fi in primul rand mai rezistent la abuzuri.

daca are cineva o alta recomandare mai buna la pret comparabil sau nu foarte mult peste, orice idee e binevenita.

multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • corneillus

    4

  • Mircea Bartic

    2

  • Sharky

    2

  • Shambala

    2

Top autori în acest subiect

alege D220Tisuna mai bine Este un driver mult mai rafinat decat PA-D52chiar daca aparent PA-D-ul este mai rezistent gratie bobinei mai mari, are o sensibilitate mai redusa decat selenium-ul iar in final la SPL-ul maxim per putere aplicata tot acela iese castigator.in privinta rezistentei pot sa-ti povestesc urmatorul test:Satelit construit din D220Ti + P-audio SN12MB cu filtru cu taiere la 2000Hz/ 18dB/octava sistemul in cauza a functionat in regim de club timp de 10 ore pe un amplificator capabil de 1100W RMS/ 8 ohmi care functiona cu limitatoarele activate (deci batea spre puterea maxima)

Link spre comentariu

deja m-ati convins. o da merg pe d220ti. si ca recomandare... varianta de filtru de ordinul 3 cu 18 db /octava.as mai avea o intrebare... e vreo problema daca merg pe partea de bass cu filtru de ordinul 2 cu 12db/octava, si pe partea de inalte cu filtru de ordinul 3 de 18 db/octava?din cate stiu apar niste defazaje...mersi mult nexus!

Link spre comentariu

deja m-ati convins. o da merg pe d220ti. si ca recomandare... varianta de filtru de ordinul 3 cu 18 db /octava.as mai avea o intrebare... e vreo problema daca merg pe partea de bass cu filtru de ordinul 2 cu 12db/octava, si pe partea de inalte cu filtru de ordinul 3 de 18 db/octava?din cate stiu apar niste defazaje...mersi mult nexus!

este adevarat ca solutia cu pante diferite nu este 100% perfecta , dar domeniul audio este doar un sir de compromise
Link spre comentariu

LA orice filtru apar defazaje. Tot defazaje apar din cauza ca difuzoarele sunt nealinitate fizic.Nu e nici o problema daca folosesti ordine diferite cat timp raspunsul va fi cel dorit si va suna pe placul tau.Daca vei confectiona tu filtrele iti spun de pe acum sa faci bobine cu prize si sa ai la indemana condesatori si rezistente de diverse valori si bineinteles multa rabdare si chef de experimente. :)

Link spre comentariu

Si eu optez pentru D220Ti , in defavoarea lui PA-D52S , imi place mult mai mult cum se aude Selenium , este mai catifelat , mai placut ( pentru mine ) dar nici PA nu-i poti reprosa prea multe , daca le asculti pe amandoua te prinzi imediat de nuante , fineturi , dar daca trebuie pentru zgomoteca nu o sa conteze decat pretul......sau chestiile clasice legate de gusturi si purgatie !

Link spre comentariu

multumesc pt indicatii. acesta este filtrul pe care vreau sa il confectionez

http://www.99poze.ro/filtre/2/

si vreau sa ii multumesc inca odata d-lui shamballa pe aceasta cale. configuratia ii apartine.

nu m-am gandit la varianta de bobine cu prize... vroiam sa mai jonglez din conzi sau rezistente dar mi se pare interesant si varianta asta cu prize.

iar daca poate sa imi spuna cineva cate ceva despre conzii acestia si daca merg in filtrele de mai sus mentionate

http://www.99poze.ro/filtre/1/

si mai detin niste condensatoare de provenienta ruseasca care sunt noi, nefolositi dar cam vechi. arata cam asa http://www.99poze.ro/condensatoare/2/. am inteles ca nu sunt chiar asa de buni. merg bine pe partea de joase, fara probleme.

scuze moderatorilor daca sunt offtopic.

Link spre comentariu

Am raspuns cate ceva pe celalalt topic.Utilizarea in cadrul unei aceleiasi incinte a filtrelor cu pante de taiere diferite este o practica curenta, uneori chiar impusa de caracteristicile difuzoarelor folosite. Nu este nici o problema (evident) dar trebuie tinut cont de defazajele introduse si incercata cea mai buna aliniere posibila. Aici - dupa cum spunea si Sharky - intervin elemente constructive ale cutiei, chiar si ale difuzoarelor (in special ale driverelor) asa ca de cele mai multe ori pana la urma trebuie facute teste pt a se obtine rezultatele maxim posibile.Pe de alta parte, cum spunea NeXus_3, in domeniul audio totul este un sir de compromisuri asa ca nu trebuie sarit calul si pierdut din vedere obiectivul principal (finalizarea lucrarii) pierzand prea mult timp in detalii care oricum in practica sunt pur si simplu inlaturate de conditiile reale de utilizare.(Simpla pozitionare diferita a incintelor - chiar si in plan vertical - schimba perceptia raportului de frecvente, a spl-ului si a fazei, pt un ascultator dintr-un punct fix.)

Link spre comentariu

Iti dai seama ca ideal e sa poti varia fiecare componenta. Cand te joci numai din conzi mare lucru nu faci. Merge sa te joci la filtre de ordinul 1 si 2, mai sus le dai rau peste cap raspunsul daca ai numai bobine de valoare fixa si modifici conzii. Chiar si la ordinul 2, poti alege diferite frecvente de taiere, dar vei fi limitat de valoarea bobinei si nu vei putea obtine tot timpul comportamentul dorit in zona de taiere.

 

Din ochi nu imi pot da seama la cat taie partea de inalte, dar pe joase ma gandesc ca cel mai indicat e sa tai pe la 1-1.3k LR. Daca ai gaura prea mare in medii mai scazi condul. Bobina las-o mare ca sa iti mai taie din medii. Asa din cate tin minte de la filtrele mele de la bm12cxa (0.85mH inductanta la 1kHz) o bobina de 2.4mH si un cond de 20u iti scot o taiere electrica pe la 1k cu un palier care incepe la 200Hz -1dB si scade usor pana la -5-6dB in jur de 1k, iar de acolo cade brusc.

Cred ca s-ar putea aplica si aici dupa cum vad ca arata graficul http://eminence.com/pdf/delta-15lfa.pdf

ASta asa ca si punct de pornire, de aici te mai joci tu (mult si bine :) ) pana cand dai de sunetul dorit.

Evident nu se aplica ce am scris mai sus daca vrei ca boxa sa sune f puternic pe medii si fara bas. (in cazul in care ai subwoofere separate si nu te intereseaza asa mult cat bas scot satelitii)

 

 

Shambala, schimbarea in plan vertical modifica mai mult raspunsul decat in orizontal.

Link spre comentariu

Eu m-am referit la "ascultarea conzilor" - din pdv al diferentelor calitativ-constructive dintre ei - nu la altceva !Mutarea boxei in plan orizontal poate insemna si mai mult de 30 sau 45 de grade ... Imi povestea ieri cineva ca i-au intors mesenii o boxa cu spatele pt ca sunau prea tare inaltele :ras:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări