Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcator accu cu plumb 6v

Vizitator rudi

Postări Recomandate

Metodologia incarcarii de la Panasonic:1a)Nu,conditionat;1b)da, curentul C10 si tensiunea max=cea inscrisa pe baterie,pt incarcare ;2a)conditionat;2b)conditionat.O incarcare in curent constant cu tensiune limita elimina toate conditionarile.Pauly,ridica sch de la incarcatorul tau si vedem ce se poate face.Pana atunci masoara tensiunea pe condensatorul electrolitic de 400V.

Am cerut cu insistenta celor de la VITACOM Cluj Napoca, celor ce comercializeaza astfel de incarcatoare, schema incarcatorului respectiv. Mi sa promis ca in jur de doua saptamani este posibil dar nu sigur. Ramane sa astept aceasta schema pentru a-mi da seama despre ce poate fi vorba. Am masurat cele doua bobine toroidale de la intrare, puntea redresoare, condensatorii si toate celelalte, rezistente pana la optoculor. Mai departe nu pot merge.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

7

• mld020708

6

• pauly

3

• marinescug

2

Top autori în acest subiect

Am fost personal la ei,e organizata firma pe principiul 'nu stie stanga ce face dreapta' si 'calificare maxima cu costuri minime' =>sloganul firmei,'habar n-am'.Profesionalismul personalului lasa de dorit si daca nici nu sant stimulati...incearca sa nu mai apelezi la ei.Lasa deocamdata sch,masoara tensiunea pe puntea redresoare.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Va salut....Imi cer scuze...sunt incepator....nu inseamn ca daca mi se ofera date si scheme nu am descurc....sa le fac..Mai greu ma descurc cu depanarea.....Acum.... problema mea......Am un acumulator de 6V la 4 A si unul la 4,5 A.LE voi folosi pentru un blitz....ca alimentare externa.Prin casa am gasit un incarcator vechi pentru acumulatori ....pentru o camera hi8....sau ceva de genul asta...modelul e CANON CA-R300Acesta are o iesire cu un adaptor ce se conecteaza direct pe camera care debiteaza 6,8 V la 2A ( pe el scrie 6V 2A), iar pe carcasa e un suport unde poate fi pus acumulatorul...sa se incarce debiteaza 8,5V - 1,2A.Ce as vrea sa fac.....am nevoie de 2 montaje....1 pe care sa il pun in fiecare cutie in care in care am cate un accumulator ...si o siguranta....acest montaj sa imi indice cu 1-2 sau paote chiar cu mai multe leduri daca se poate....gradul de incarcare al acumulatorului. Util ar fi macare 3 leduri....100% - 50% -25%. Eventual daca poate taia si curentul de la baterie daca scade sub 25%.....ca sa il portejez....De asemenea ar trebui sa am un termistor ceva care sa imi opreasca alimentarea de la baterie daca depaseste sa zicem 50 grade....sau nu stiu cat ar trebui.....Al doilea montaj....sa vedem daca pot sa folosesc incarcatorul actual mai ales ca din ce am vazut inauntru e cu sursa in comutatie....si ma gnadesc c ae bine stabilizata...deci ar trebui daor un pic modificata.....a.i. sa aiba si aceasta un dinicator care sa imi zica cand e incarcat acumulatorul....sau eventual doar un sstabilizator de tensiune....iar ledurile de pe cutia cu acumulator sa imi indce ele cand e incarcat....asta daca as putea face incarcarea pe aceeasi mufa pe unde fac descarcarea....Va multumesc...daca nu am fost suficeint de explicit va rog sa ma intrebati pentru a putea veni cu cat mai mutle detaliiVa mutlumesc si sper sa ma puteti ajuta....Cu stima si prietenie,danny

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator tyc

dannyIndicatorii de stare(100%-50%-25%) masoara tensiunea accu,deoarece aceasta reflecta gradul de incarcare . Se poate construi unul cu 3 tranzistori+zener.Circuitul de incarcare depinde de felul accu. Curentul de incarcare la accu cu plumb e de 10% din capacitate( aceasta e inscrisa pe el si se noteaza cu C - de exemplu 6V 4Ah ,la care rezulta curentul de incarcare 0,4A si tensiunea maxima la borne de 7,2V). La o baterie de acumulatoare NiMH ,de 5 elementi =>Unom=6V , Umax=7,5V.Accu nu se pot incarca corespunzator decat pe rand.

Link spre comentariu

Ok..Tinand cont sa sunt nicepator....imi puteti prezneta o schema care sa imi arate cat de incarcat e accumulatorul?Mentionez ca am unii de 6V 4,5 Ah si unii de 6V 4Ah.....De fapt cred ca e mai putin important amperajul asa cum zcieati dvs e vb de tensiune....Daca va fi montajul facut cu tranzistoare si diode....acesta nu va consuma si din acumulator?danny

Link spre comentariu

O schema cu 405 - 6 inversoare intr-o capsula , cauta pe net sau cu tranzistori http://www.niqro.3x.ro/stare_baterie/stare_baterie.htm ,zenerele le setezi la tensiunile dorite sau http://www.niqro.3x.ro/incarcator_autom ... utomat.htm si faci unele mici ajustari. Partea de masurare a capacitati se face astfel: se masoare tensiunea la borne ,fiecarei tensiuni ii corespunde un grad de incarcare.

Ce tip (chimie) au accu?Daca nu esti convins ,fa-le o poza . Monitoarele de tensiune consuma f putin,din accu.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

da 7AH si am dat la cautare si nu mi-a returnat niciun raspuns....e pentru ATV-ul pustiului am luat bateria dar nu am si incarcator...ma pricep un pic la electronica si decat sa cumpar unul...

Link spre comentariu

multumesc tuturor...e destul de elaborata schema, credeam ca exista mai simplute dar daca nu am de ales o fac eu cumva...nu mai am toata scularia de cand mai faceam si eu cate un mic montaj electronic..ufff

Link spre comentariu

Se poate si mai simpla,doar sa ai radiator mare...

Cu asta: http://www.circuitstoday.com/battery-ch ... sing-lm317

R3,R3 si R5 recgleaza tensiunea de pe iesire. Vezi aici cum se calculeaza: http://www.niqro.3x.ro/LM317/LM317.htm

R1 regleaza curentul de incarcare (la 0,7V cadere,limiteaza curentul).

Pt acc tau: tensiunea reglata trebuie sa fie cam 7-7,2V

Curentul...0,3-1A.

Apoi iti mai trebuie un transformator de 11-12V,la un curent ceva mai mare. Acum,poate fi si de 7Vca,daca tine un curent mai mare si ai condensator de filtrare suficient de mare

Link spre comentariu

multumesc foarte mult DR.L suneti super...a doua schema e mai realizabila si am 2 intrebari in loc de BC 140 merge orice NPN?Nici nu stiam ca mai exista BC ii foloseam acum 20 de ani in circuita basculante astabile la liceu...si a doua intrebare ca suprafata radiatorul cam cat ar trebui sa aibe minim?Acum ma uitam prin casa si am un incarcator de camera video care scoate 11V\1A merge cumva sa-l scad la 7-7.2V?Transformatoare am unul dintr-un incarcator chinezesc care avea 6 iesiri cica are 1A dar nu are dimensiuni prwa generoase, o fi bun pentru schema cu LM 317?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ala de 11V e ok ;pt a functiona corect ,LM317 are nevoie de o tensiune la intrare cu min. 4V mai mare decat cea de iesire.Poti sa folosesti orice NPN de medie putere (ex. 2N2219) dar curentul de iesire tebuie sa fie 0,7A si se regleaza din R1 .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări