LostCell Postat Septembrie 28, 2010 Partajează Postat Septembrie 28, 2010 DIntr-o experienta recenta..am dedus ca atat pe nul cat si pe faza exista siguranta la panou.iar la impamantare nu este.ACum experienta mea:O trebuit sa schimb o priza la frigider in bucatarie,nestiind care e siguranta de la priza,bag multimetru si scot pe rand sigurante,pana multimetru indica 0V,gasit siguranta,multimetru indica 0 volti(intre gauri) ma pun si lucru linistit pana cand ating cu o mana ambele fire ,respectiv impamantarea si faza (banuiesc) m-a gadilat un pic... cum draq mo curentat ca doar multimetru indica 0V,masor din nou firele ce le-am atins,raman socat..235V,scot toate sigurantele din panou,> 0 volti orice combinatie.Deci ATENŢIE LA NEATENŢIE. Link spre comentariu
high_voltage_tm Postat Septembrie 28, 2010 Partajează Postat Septembrie 28, 2010 Mda, de multe ori te "fura" masuratorile facute doar cu multimetrul; cine stie in ce combinatii or fi legate firele prin doza si daca nu decuplezi absolut toate circuitele... posibil sa ai surprize. D-aia la un circuit bine gandit si executat nu prea mai ai nevoie de sigurante pe nul (in cazul tau, se poate sa fi scos chiar o siguranta de pe nul si sa fi ramas activa faza - normal ca aparatu' indica 0 daca are doar faza si nici un alt potential de referinta). Link spre comentariu
Vizitator Ionuț Raiciu Postat Iunie 18, 2015 Partajează Postat Iunie 18, 2015 Salutare am și eu în casã o singură priză cu împământare, împământarea vine de la contorul de energie.Am pus și eu un încărcător pentru telefon pe conductorul de împământare și pe fază și am constatat că este tensiune iar telefonul se încărca curentul absorbit de încărcător este se 45mA. La conectarea unui storcător de fructe cu o putere peste 300Watt siguranța diferențială de la contor este de 32A 300mA, atunci siguranța decuplează.Asta ce înseamnă că am împământare?Eu doresc să fac o baie pentru angajați unde se va monta un încălzitor instant de apă cu o putere maximă de 6kW (el va fi folosit pe mediu la puterea de 3.5kW)Întrebarea mea este dacă pun o siguranță diferențială separată de 25A 30mA sensibilitate va oferi protecție la electrocutare? Sau dacă trag împământare din tabloul de distribuție mai are rost să pun siguranță diferențială?Prizele și întrerupătoarele le voi alege cu standardul IP55 sau IP54 Tensiune între Fază și lamelele de împământare=220V Tensiune între Nul și împământare = 0 La o priză fără împământare Nul și împământare= 80 V la aceeași priză între Fază și împământare= 29 V Deci la priza care indică voltaj între lamele și Fază (220V) și Nul-împământare (0V) mă pot baza pe acea împământare + protecție diferențială de 30mA Cum pot verifica dacă respectă standardul 4 Ohm? Link spre comentariu
belasajgo Postat Iunie 18, 2015 Partajează Postat Iunie 18, 2015 Sigurantele diferentiale de 30 mA ofera cat de cat protectie la electrocutare in conditii normale, dar de exemplu pentru cabine cu hidromasaj se recomanda chiar sigurante diferentiale de 10 mA. In orice caz, ar trebui sa te asiguri ca impamantarea ce ai verificat este intr-adevar impamantarea casei si nu altceva, de exemplu la mine unde stau (cladire veche de 86 de ani) am avut si noi un fir de impamantare trasa din BMP de cei de la Enel, insa acel fir a fost legat la pamant la o distanta foarte mare de BMP, undeva la un stalp pe strada. De siguranta diferentiala de 30 mA sau 10 mA in orice caz ai nevoie pentru protectie la electrocutare chiar si daca este impamantare (impamantarea este obligatorie). Un incalzitor instant este oricum mai periculos decat un boiler obisnuit, din punctul asta de vedere. Doar asa din masuratori de la prize nu poti fi sigur ca ai intr-adevar impamantare, de exemplu mai demult in cladiri vechi in loc de impamantare s-a mai folosit si nulul care a fost ramificat inainte de siguranta. Dar aceasta varianta este periculoasa in cazul intreruperii nulului. Link spre comentariu
Vizitator Ionuț Raiciu Postat Iunie 18, 2015 Partajează Postat Iunie 18, 2015 Bun deci niște schimbări aș face pe ici pe colo în loc de instant aș pune boiler și am să pun și disjunctor diferențial + împământare dar nu știu ce valoare are acea împământare (dacă o fi peste 4 Ohm sau sub 4 Ohm) Am măsurat cu un multimetru(dotat și cu clește amper-metric) am pus cursorul pe 20K Ohm și am pus pe nul+ împământare și pe ecranul aparatului indică 0.02-0.04 ohm (oscilând între 0.01-0.02-0.04 ohm) E ok asta sau aparatul fabulează? Link spre comentariu
belasajgo Postat Iunie 18, 2015 Partajează Postat Iunie 18, 2015 De asta zic ca ar trebui verificat in primul rand de unde vine firul de impamantare de la acea priza. Eventual daca stii unde este impamantarea casei, poti trage un fir nou pana unde trebuie. Pentru masurarea rezistentei exista firme specializate, sau poate ai pe cineva din domeniu care dispune de un astfel de aparat. Nu asa se masoara rezistenta impamantarii! Si in niciun caz nu se poate masura cu un multimetru obisnuit! Exista aparate de masura speciale pentru asa ceva, care insa au preturi destul de mari. Pentru detalii referitoare la cum se face, citeste acest ghid: http://www.expert-electrice.ro/media/download/ghid_de_masurare_a_instalatiilor_de_legare_la_pamant_conform_i7_2011.pdf Topic-ul asta este in sectiunea gresita... Ar trebui sa fie la instalatii electrice (http://www.elforum.info/forum/72-instalatii-electrice/), atunci ar raspunde mai multi colegi din domeniu. Link spre comentariu
Vizitator Ionuț Raiciu Postat Iunie 19, 2015 Partajează Postat Iunie 19, 2015 Da am să fac împământare cu țevi de inox. Am bătut un țăruș azi de oțel la adâncime de 20cm și am măsurat între nul și țăruș= 189 Ohm (e o eroare de măsurare sau e adevărat) Link spre comentariu
belasajgo Postat Iunie 19, 2015 Partajează Postat Iunie 19, 2015 Ma repet: Nu asa se masoara rezistenta impamantarii! Si in niciun caz nu se poate masura cu un multimetru obisnuit! Rezistenta impamantarii nu masori intre nul si impamantare, ci intre impamantare si pamant. Este normal ca nulul sa nu fie chiar nul in comparatie cu pamantul, deoarece reteaua electrica nu este niciodata perfect echilibrata. Citeste acel ghid din link-ul de mai sus. Dar in orice caz ai nevoie de un aparat de masura special, un multimetru nu este bun pentru asa ceva. Tarusii de impamantare au o lungime de la un metru in sus. Un tarus de 20 cm nu as considera impamantare, sper ca tarusul de 20 cm despre care este vorba, a fost doar pentru proba. Link spre comentariu
Vizitator Ionuț Raiciu Postat Iunie 20, 2015 Partajează Postat Iunie 20, 2015 Da de probă a fost. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum