Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Verificare impamantare priza


vdingo11

Postări Recomandate

Buna seara. Ma intereseaza cum pot verifica daca o priza are impamantare fara a o demonta si vedea daca are 3 fire. Priza este prinsa in tencuiala si daca are impamantare nu are rost sa o mai dau jos si sa repar prin jurul ei. Voi recurge la aceasta metoda doar daca nu are. Stiu sigur ca pana in doza de derivatie (care este in hol) am firul de impamantare. Doresc sa pun centrala la aceasta priza si vreau sa fie ok. Am si digital multimeter si creion de tensiune, dar nu stiu daca se poate masura cu aceste instrumente. Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • high_voltage_tm

    6

  • vdingo11

    6

  • belasajgo

    3

  • q_acdc

    2

Posted Image

Presupunand ca priza e de genu' asta (adica ai cleme de pamantare, la care este conecat conductorul aferent), faci asa: setezi multimetrul pe cea mai mare valoare de pe scara de tensiune alternativa si pui una din sonde pe clema de pamantare iar cealalta o bagi pe rand in cele doua gauri ale prizei; daca obtii aprox. 220V intre clema si oricare dintre gauri, inseamna ca priza are impamantare... daca nu, nu.

Link spre comentariu

Priza este ca in imagine. Multumesc pentru sfat. Deci: clema-faza trebuie sa fie 220V, dar cum poate fi si clema-nul tot 220V (asta in ideea in care clema este impamantarea) Inca o intrebare: cautand pe net despre acest subiect, am vazut ca nu au fost putinele cazuri cand nulul si impamantarea sunt inversate in priza. Cum se poate verifica daca ele sunt legate corect si nu inversate? Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Am masurat acum si este ok: faza-clema 220; cealalta gaura a prizei (nu ii spun inca nul)-clema 220V Concluzia este ca am impamantare. Ma ajutati sa aflu si daca este legata impamantarea la clema si nu null?Multumesc din nou.

Link spre comentariu

clema-faza trebuie sa fie 220V, dar cum poate fi si clema-nul tot 220V (asta in ideea in care clema este impamantarea)

:speriat Trebuie să aveți 220 doar între clemă și UNA dintre găuri - adică clemă-fază = 220V c.a. și clemă-nul = 0V (nu o să fie chiar 0 absolut, dar cât mai aproape). Ceva nu-i OK acolo... s-ar putea ca nulul din priză să deie fază virtuală printr-un consumator din circuit. Încercați să băgați în priză o dulie cu bec și refaceți din nou măsurătoarea; sau conectați becul între împământare și nul - nu ar trebui să se aprindă (același rezultat și dacă verificați cu creionul de tensiune).

Ca să fiți sigur că nulul este conectat unde trebuie: în tabloul general identificați care este nulul respectiv faza ce intră în siguranță (pamântarea nu trece niciodată prin siguranțe/întrerupătoare) și deconectați doar nulul de la circuit; acum dacă introduceți becul în priză n-ar trebui să se aprindă, dar dacă îl conectați între clemă și fază trebuie să lumineze. :da

 

Atenție, curentul electric poate dăuna grav sănătății!

Posted Image

Link spre comentariu

Am masurat acum si este ok: faza-clema 220; cealalta gaura a prizei (nu ii spun inca nul)-clema 220V Concluzia este ca am impamantare. Ma ajutati sa aflu si daca este legata impamantarea la clema si nu null?Multumesc din nou.

Imi cer scuze dar aseara din graba dupa ce am masurat corect am gresit la scriere pe forum. Deci am:faza-clema 220, faza-nul=220, clema-nul=0. Faza si nulul la panou se identifica introducand creionul in locul unde se infileteaza siguranta (este panou vechi). Banuiesc ca daca intrerup nulul de la tablou pot masura si cu multimeterul intre faza si clema. Daca am tot 220 inseamna ca este ok. Este mai dificil sa umbli cu becul si cu firele pentru a le conecta. Trebuie foarte multa atentie.Multumesc din nou.
Link spre comentariu

Deci am:faza-clema 220, faza-nul=220, clema-nul=0. Faza si nulul la panou se identifica introducand creionul in locul unde se infileteaza siguranta (este panou vechi). Banuiesc ca daca intrerup nulul de la tablou pot masura si cu multimeterul intre faza si clema. Daca am tot 220 inseamna ca este ok. Este mai dificil sa umbli cu becul si cu firele pentru a le conecta. Trebuie foarte multa atentie.Multumesc din nou.

Este foarte bine cum ați făcut! :aplauze Din câte înțeleg, problema a fost rezolvată; mă bucur ca v-am fost de ajutor. :tcare
Link spre comentariu

Poti afla daca impamantarea este chiar impamantare printr-o metoda mai aparte si ceva mai complicata. Poti masura caderea de tensiune care apare in momentul conectarii unui consumator in acel circuit. Identifici o priza care sa fie in aceeasi circuit si de preferat in aceeasi camera, apoi introduci in acea priza un consumator de, sa zicem, 1000W. Apoi masori tensiunea rezultanta intre cele 3 borne ale prizei de verificat. Daca observi o tensiune la masurarea nul - impamantare atunci e corecta legarea numai daca tensiunea faza- nul este mai mica decat tensiunea faza - impamantare. Aceasta afirmatie se bazeaza pe faptul ca orice conductor are o rezistenta proprie si, la trecerea unui curent electric, apare o tensiune la capetele lui. A doua conditie este ca, in postul de transformare, impamantarea si nulul se conecteaza electric. Ideea este ca masurarea acestuia se face cu o lungime a conductorului de nul pana in primul punct de conectare cu impamantarea. Impamantarea in acest caz este folosita ca si conductor de referinta.Alta metoda care se poate folosi in circuitele cu sigurante diferentiale, este ca sa creezi o "lampa de control" cu bec, adica un fasung + un bec de 60W si firele aferente. ATENTIE ca lucrezi cu tensiuni periculoase. Pui un capat in borna in care ai faza (gasita cu un creion de tensiune) si apoi testezi borna de nul si apoi cea de impamantare. Daca "diferentialul" declanseaza la conexiunea faza - impamantare atunci aceea este impamantarea circuitului. Am mentionat aceasta metoda datorita faptului ca nu este necesara demontarea capacelor de la tablouri. Dupa declansare poti sa masori rezistenta electrica, cu un aparat de masura, intre un tarus infipt in pamant (sau teava de apa rece daca este metalica) si borna de impamatare. Daca da o rezistenta de cativa zeci de ohmi atunci este impamantarea corecta (rezistenta marita este in sol sau traseul de apa) cu conditia ca sa nu ai rezistenta pe traseul tarus - nul. Varianta cu tarusul o poti folosi si la sigurante automate normale bipolare F+N, pe care le dezarmezi manual.

Link spre comentariu

Am citit undeva pe forum ca se poate verifica daca nulul si pamantarea sunt legate corect masurand cu multimeterul o rezistenta. Dar nu am inteles mare lucru.

Ceva mai simplu prin eliminarea firului de nul din tablou.(sau siguranta de nul) :da
Link spre comentariu

Buna seara. Incerc sa ma lamuresc cu toate problemele pe care le-am intampinat in timpul acestor operatii cu ajutorul vostru. Repet ca am masurat cu multimetrul faza-clema priza=220V, faza-al doilea orificiu al prizei=220V, al doilea orificiu-clema=0V. Aceste operatii le-am facut cu sigurantele puse la panou. Apoi am incercat sa vad daca este corect pusa impamantarea prin urmatoarea metoda: am identificat la tablou cele doua sigurante pentru prize si de ici incep intrebarile mele:1. am scos siguranta de nul, cea de faza a ramas si apoi am pus din nou creionul de tensiune pe null sa vad daca este corecta. In acel moment a facut o scanteie si s-a auzit o pocnitura, de m-am speriat un pic mai mult. Aveti o explicatie de ce s-a produs acest fenomen? Am facut vreo prostie?2. cu siguranta de nul scoasa si faza pusa la panou am inceput sa fac masuratorile la priza: faza-clema=220V, al doilea orificiu-clema=220V, faza-al doilea orificiu=0V. Cum este posibil asa ceva daca siguranta de nul este scoasa? Astfel nu am reusit sa-midau seama care este impamantarea. Acelasi lucru mi l-a aratat si la alta priza din casa3. este normal ca atunci cand conectez siguranta de null la panou sa se auda ca la o scinteie? Pentru faza si nulul de la becuri nu se aude asa ceva?Va multumesc anticipat si poate imi raspndeti punctual la fiecare punct.

Link spre comentariu

Este normal da. Cred eu ca a-ti atins cu surubelnita contactele in loc de siguranta scoasa si de aici scanteia.Sunt consumatori conectati si cand pui siguranta face o scanteie in functie de sarcina.Domnule este atat de simplu. Deci nul este,impamantare este ,este ok.Nu are cum sa inverseze cineva nul cu impamantare decat doar daca este doctor....Impamantarea nu are siguranta. Numai prizele de la baie si bucatarie au impamantare,restul nu prea.

Link spre comentariu

Cand ai facut operatiunea de la punctul 3 ai scos siguramntele pe nul de la toate circuitele din casa?

La chestia cu scanteie zici ca ai atins intre faza si partea de circuit de dupa siguranta - adica unde nu trebuia sa ai nul?

Link spre comentariu

Si mai simplu! Cu siguranta de nul scoasa si cu un bec cu fasung se pune in bornele de la priza!(intre faza si pamant,becul se aprinde) :da

Exact! :aplauze Am specificat undeva mai sus; la masurarea cu multimetru' apar tot felul de "capcane"... mi-e lene sa explic ce si cu - deci cel mai bine dulie, bec si doua sarme
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări