Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nelamurire - electrovalva comandata de un senzor.

Vizitator cat76

Postări Recomandate

Salut.Am incercat sa fac o mica automatizare dar nu merge ,sa va explic despre ce este vorba :Am o valva solenoid (care este montata pe o teava de aer)alimentata la 220v iar actionarea iei se face la 8VA.Am un senzor alimentat la 220v cu iesire de releu la 3VA (care vreau sa-mi comande valva).Adica :in momentul in care trece un lucru prin fata senzorului ,acesta deschide valva si imi da un jet de aer pana la disparitia obiectului din dreptul senzorului.Moment in care imi inchide valva.Problema este ca nu imi actioneaza valva.Intrebare:din cauza faptului ca exista diferenta intre iesirea la senzor(3VA) iar actionarea la valva este de 8VA?sau din cauza faptului ca iesirea la senzor are 3 fire iar conexiunea la valva suporta doar 2 fire(fara impamintare).Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• high_voltage_tm

4

• tim_matrix

2

• srdjan

1

Top autori în acest subiect

Vizitator rrrremus

Cel mai probabil nu ai facut legaturile cum trebuie. Desi nu dai detalii, banuiesc ca cele 3 fire de pe senzorul tau sunt cele 3 contacte ale unui releu. Daca e asa, ele nu au nici o tensiune pe ele.Va trebui sa conectezi electrovalva la tensiunea de retea si sa folosesti contactele releului in serie cu acest circuit.PS: Ar fi bine sa folosesti un releu intermediar, care sa suporte cei 8VaSpor

Link spre comentariu
Vizitator cat76

Buna ziua si multumesc celor care mi-au raspuns .Senzorul este SIck WL250-S132( atasat) si este alimentat la 220V nu la 24 V.Iar electrovalva o gasiti tot atasata in mesajul de mai jos.Am verificat daca am tensiune de la senzor si acesta imi da 3VA(cum zice la catalog) deci senzorul functioneaza .Deci totusi problema vine de la electrovalva.Astept sugestii .Ms

Link spre comentariu

Am verificat daca am tensiune de la senzor si acesta imi da 3VA(cum zice la catalog) deci senzorul functioneaza.

Am un senzor alimentat la 220v cu iesire de releu la 3VA

Nu te supăra, dar faci niște confuzii destul de... neplăcute; în [VA] se măsoară puterea aparentă, iar tensiunea se măsoară în [V]. Ăia 3 [VA] n-au treabă cu ieșirea, ci reprezintă puterea consumată de senzor, ceea ce la 220 [V] înseamnă un curent de 13 [mA]

În datasheet-urile produselor ai absolut tot ce-ți trebuie!

Senzorul are 5 fire:

* maro - fază/plus alimentare (24÷240 [V] curent alternativ, sau 12÷240 [V] curent continuu)

* albastru - nul/masă alimentare

* alb - conductor comun al releului intern

* negru - ieșire releu, contact normal deschis (senzorul comandă electrovalva dacă în raza lui de acțiune se află un obiect)

* gri - ieșire releu, contact normal închis (senzorul comandă electrovalva dacă în raza lui de acțiune nu se află nici un obiect)

Electrovalva are bobina cu alimentare la 220 [V] curent alternativ; dacă spui că puterea aparentă absorbită este de 8 [VA], rezultă că releul senzorului trebuie să suport un curent de aprox. 36 [mA], muult mai mic decât valoarea maximă de 3 [A] pentru care a fost proiectat.

Vezi că destanța la care "vede" senzorul se reglează din acel surubel mic, aflat pe partea superioară. Obiectul scanat trebuie să aibă o suprafață lucioasă pentru a reflecta înapoi fasciculul proiecat de senzor.

Bănuiesc că tu ai făcut montajul așa: ai pus senzorul să scaneze calea pe unde se deplasează obiectul; când un obiect trece prin raza de acțiune a senzorului, acesta sesizează și acționează electrovalva (deci folosești contactul normal deschis).

Eu propun așa: Cumperi un reflector special pentru senzor (deși ar trebui să fie inclus) pe care îl montezi astfel încât obiectul scanat să treacă prin spațiul dintre senzor și reflector; când în raza de acțiune a releului nu intră nici un obiect acesta va "vedea" reflectorul, iar când obiectul se interpune între senzor și reflector fasciculul nu mai este reflectat (deci electrovalva o legi pe contactul normal închis și reglezi corespunzător sensibilitatea, pt. a nu permite senzorului să declanșeze la o eventuală reflexie de pe obiect).

Link spre comentariu

la comanda electrovalvei ,este destul de simplu.i-ti mai trebuie alt releu care sa actioneze, si o sursa de alimentare cu tensiunea si puterea respectiv de 8VA cum spui . releul respectiv este actionat de senzor si trebuie ales cel mai mic .iei un releu mic alimentezi bobinuta cu 2 fire de la senzor si vezi daca actioneaza. Prin contactele releului adaugat vei trece alimentarea pentru actionarea electrovalvei ,respectiv 8VA. Vezi ce tensiune trebuie sa afli si amperajul.legea lui ohm te ajuta in acest caz. U x I= P(w)

Link spre comentariu

Daca electrovalva are comanda cu 220V,folosesti reteaua nu i-ti mai trebuie alimentare separata.Dar sunt electrovalve si la 24V sau dupa caz,am vzt mai sus ca este la retea nu?In acest caz este si mai simplu.

Link spre comentariu

Uitându-mă mai atent, am observat că senzorul acela se livrează cu tot cu panoul reflexiv, deci este gândit să funcționeze așa cum ți-am sugerat. În cazul ăsta, releul stă pe contactul normal închis atunci când în raza de acțiune se află doar panoul de reflexie și trece pe contactul normal deschis când în raza de acțiune se interpune un obiect; deci electrovalva o legi invers față de cum am precizat mai sus - adică nulul îl tragi direct la bobina electrovalvei iar faza o legi la firul alb al senzorului iar de pe firul negru mergi mai departe la cealaltă bornă a bobinei (atenție, că mufa aia pătrată care se conectează la bobina electrovalvei are 3 contacte - unul este pentru împământare, iar cele paralele sunt alimentările)

Posted Image Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări