Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

25W/80m

Vizitator Vasile

Postări Recomandate

• Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

4

• radu25

2

• nikos

1

Top autori în acest subiect

e in contratimp ... iti creste barba pana il acordezi perfect

Poti sa elaborezi putin pe tema asta? Care ar fi motivul? Si cum se face acordul? Vad ca sunt numai elemente fixe in schema. Si cum definesti "acordul perfect"? Te intreb asa, de curiozitate.Cirip
Link spre comentariu
Vizitator M1cutzu

Problema e cu bobinarea TR1, TR2, TR3 ca trebuie sa te tot "joci" cu ele pana reusesti sa faci cele doua tranzistoare sa lucreze perfect in contratimp(simetrie perfecta semnalului), si apoi mai e problema adaptarii perfecte la impedanta de iesire ... eu am incercat unul in banda de 27Mhz cu 2X2N4933 si orice i-as face, n-am reusit sa-l adaptez perfect la sarcina de 50 ohmi.

Link spre comentariu
Problema e cu bobinarea TR1, TR2, TR3

Oare asa sa fie? :)

La finalele pe care le-am construit eu faceam in asa fel ca reactanta inductiva a infasurarii trafului sa fie de 4 ori mai mare decat partea reala a impedantei (rezistenta) la frecventa cea mai joasa din spectru. Asta asigura un transfer de putere suficient de bun.

adaptarii perfecte la impedanta de iesire

Asta nu se va intampla niciodata. Notiunea de adaptare la finalele RF este putin diferita de conceptul traditional de adaptare (fabula cu complex conjugatili). Impedanta de iesire a unui final e de cateva sute de ohmi. Incercand sa "adaptezi" la impedanta aia poti pati 2 chestii: nu mai scoti putere si/sau ampliful devine instabil. Adaptarea la finale e mai degraba legata de puterea disponibila, regimul de lucru (subcritic, critic sau supraexcitat - notiunile astea se gasesc in orice curs de emitatoare) si stabilitate.

n-am reusit sa-l adaptez perfect la sarcina de 50 ohmi

Aici nu inteleg. Pai daca "l-ai inchis" pe 50 de ohmi, se cheama ca era adaptat. Prin 50 de ohmi inteleg o sarcina artificiala de 50 de ohmi. Daca nu mergea pe 50 de ohmi, e ceva dubios cu realizarea montajului. Mie mi-au mers intotdeauna si am facut finale de banda larga (3...30MHz). Odata ce finalul merge pe sarcina artificiala, adaptarea antenei (aducerea la 50 ohmi) e alta treaba. Acolo folosesti un transmatch.

Are sens ce zic?

Cirip

Link spre comentariu
Vizitator M1cutzu
Oare asa sa fie? :)

La finalele pe care le-am construit eu faceam in asa fel ca reactanta inductiva a infasurarii trafului sa fie de 4 ori mai mare decat partea reala a impedantei (rezistenta) la frecventa cea mai joasa din spectru. Asta asigura un transfer de putere suficient de bun.

Aici e totul clar.

adaptarii perfecte la impedanta de iesire

Asta nu se va intampla niciodata. Notiunea de adaptare la finalele RF este putin diferita de conceptul traditional de adaptare (fabula cu complex conjugatili). Impedanta de iesire a unui final e de cateva sute de ohmi. Incercand sa "adaptezi" la impedanta aia poti pati 2 chestii: nu mai scoti putere si/sau ampliful devine instabil. Adaptarea la finale e mai degraba legata de puterea disponibila, regimul de lucru (subcritic, critic sau supraexcitat - notiunile astea se gasesc in orice curs de emitatoare) si stabilitate.

Faceam asta cand eram pe la inceputul liceului si cunostintele erau dobandite din ce "Radioamatorul" sau "Tehnium" mai prindeam si eu, asa ca fundamentul teoretic s-ar putea sa nu fie cel mai corect, insa: eu credeam ca orice sursa de curent (fie ca e un simplu alimentator sau iesirea unui amplificator audio, extins si la amplificatoare RF) livreaza puterea maxima cand impedanta interna e egala cu impedanta sarcinii. Evident ca aproape niciodata un amplificator de RF nu va avea impedanta interna de fix 50 ohmi, asa ca filtrele de la iesire au si rolul de a adapta impedanta interna la sarcina pentru transferul maxim de putere. Care e veriga slaba in rationamentul asta?

n-am reusit sa-l adaptez perfect la sarcina de 50 ohmi

Aici nu inteleg. Pai daca "l-ai inchis" pe 50 de ohmi, se cheama ca era adaptat. Prin 50 de ohmi inteleg o sarcina artificiala de 50 de ohmi. Daca nu mergea pe 50 de ohmi, e ceva dubios cu realizarea montajului. Mie mi-au mers intotdeauna si am facut finale de banda larga (3...30MHz). Odata ce finalul merge pe sarcina artificiala, adaptarea antenei (aducerea la 50 ohmi) e alta treaba. Acolo folosesti un transmatch.

Are sens ce zic?

Cirip

Inchis pe 50ohmi rezistiv, puterea masurata la iesire era mult mai mica decat ce ma asteptam raportat la consumul din sursa. Il atacam cu 2-5W.

Link spre comentariu

rolul de a adapta impedanta interna la sarcina

Aici e veriga slaba. :) Nu adaptezi impedanta interna. Aia nu e si nici nu se straduieste nimeni sa o faca nici macar aproape de 50 de ohmi. Calculul se face cam asa: Am sarcina de 50 de ohmi si tensiunea de alimentare disponibila de 12V (sa zicem). Daca as conecta sarcina direct (nici macar nu e necesar filtrul), puterea maxima debitata in sarcina ar fi de U^2/(2*R). Presupun ca circuitul de iesire are Q suficient de mare ca sa permita tensiunii sara la 2*Vcc, ca tens de saturatie e 0 ... In fine, simplificari. Puterea ar fi, deci, de 144/100=1.44WCa sa scot 10W din 12V ar trebui ca finalul sa "impinga" curent (la nivelul colectorului) intr-o rezistenta R=U^2/(2*P)=144/20=7.2 ohmi. Asadar, se va face un circuit care transforma cei 50 de ohmi ai sarcinii in cei 7 ohmi pa care tranz *poate* sa dea 10W, chiar daca impedanta tranz vazuta in colector poate sa fie de cateva sute de ohmi. Aia e in paralel cu 7 ohmi si pur si simplu nu conteaza. Circuitul de transformare poate fi de banda ingusta (joaca si rol de filtru) fie de banda larga, cum ar fi un traf. Cand folosesti si traf si filtru, de obicei traful se ocupa cu transformarea de impedanta, iar filtrul cu filtrarea, dar deja filtrul e facut pe 50 de ohmi la ambele capete, in cazul asta; cu alte cuvinte filtrul e simetric dpdv al impedantelor.Asta e explicatia pe scurt, dar detalii gasesti, cum spuneam, intr-o carte de emitatoare. Subiectule prea larg ptr a fi dezbatut in amanunt pe un forum. :)Cirip
Link spre comentariu
Vizitator M1cutzu

Eh, cred ca e o confuzie de termeni. Am numit "impedanta interna" impedanta de iesire (acei 7.2ohm din calculul tau) a amplificatorului, pentru ca privind-ul ca pe o sursa de curent le vad ca acelasi lucru. Sunt de acord ca impedanta interna a tranzistorului nu e importanta aici, insa eu ma refeream la adaptarea impedantei de iesire a amplificatorului la sarcina, prin intermediul la

un circuit care transforma cei 50 de ohmi ai sarcinii in cei 7 ohmi pa care tranz *poate* sa dea 10W

Link spre comentariu

La finalele pe care le-am construit eu faceam in asa fel ca reactanta inductiva a infasurarii trafului sa fie de 4 ori mai mare decat partea reala a impedantei (rezistenta) la frecventa cea mai joasa din spectru.

Cirip, cum faci treaba asta?Daca Z=R+jXL=R+2j*pi*f*L ai doua necunoscute R si L.Presupunand ca infasurarea are o rezistenta R cum faci ca XL sa fie 4R?Pt a varia L trebuie sa modifici fie nr de spire, fie diametrul sarmei ( care oricum nu trebuie sa fie prea mic din considerente de curent), fie inductanta specifica a feritei, etc. Dar daca umblii la nr de spire sau la diametrul sarmei atunci se modifica si R.Ai vreo metoda pe care sa ne-o impartasesti si noua?Si apoi care-i explicatia? de ce tre sa fie de 4 ori mai mare?
Link spre comentariu

Presupunand ca infasurarea are o rezistenta R cum faci ca XL sa fie 4R?

:) Este vorba de partea rezistiva a impedantei reflectate in primar, nicidecum de rezistenta sirmei. Aia n-are nici in clin nici in maneca; mai mult, e preferabil sa fie cat mai mica ptr a reduce pierderile in Cu. In aceste conditii, R este binecunoscut chiar din calculul puterii.

Si apoi care-i explicatia? de ce tre sa fie de 4 ori mai mare?

Nu e nimic batut in cuie. Un calcul destul de aproximativ arata cam asa.Sa presupunem ca ai un generator de curent capabil sa dea curentul I[A]. Ideal ar fi ca acest curent sa il injectezi 100% in rezistenta de sarcina R (cea reflectata, nu e ceva ce masori cu ohametrul). Daca in paralel cu R pui o alta rezistenta de valoare 4*R, aceasta va "fura" 20% din curentul I. Ptr R initial mai ramane 80% din curent. Asta e echivalent cu o scadere de aproape 4dB a puterii. Asta am considerat eu acceptabil.Sigur, poti sa folosesti 5*R... 10*R si asa mai departe, dar creste numarul de spire si apare pericolul aparitiei rezonantelor la frecventele mari din banda de lucru. 4*R l-am gasit ca fiind un compromis practic acceptabil.Are fo logica ce zic?Cirip
Link spre comentariu
Vizitator M1cutzu

Raportul intre impedanta inductiva si cea rezistiva al unei bobine se mai numeste "factor de calitate" (Q, aplicabil si la condensatoare). Componente cu Q mic sunt necesare in asemenea circuite, pentru ca permite filtrelor sa rezoneze pe o banda mai larga. Q se alege in functie de necesitati, daca circuitul e destinat sa lucreze pe o frecventa fixa se alege un Q mare, iar daca e necesar lucrul pe o banda de frecvente, se alege un Q mai mic, in functie de largimea benzii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări